Liečba kožnych problémov liečivými rastlinami

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 17.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 621 slov
Počet zobrazení: 6 352
Tlačení: 375
Uložení: 400
Liečba kožnych problémov liečivými rastlinami

ÚVOD
Žijeme v 21.storočí,  v novom Miléniu. Obklopujú nás stroje, počítače, moderná technika. Vďaka vede a technike máme obrovské vedomosti – dnes toho vieme oveľa viac ako tomu bolo v minulosti. Napriek tomuto pokroku však nežijeme lepšie a zdravšie ako predchádzajúce generácie. Odučili sme sa počúvať svoj vnútorný hlas. Pracovné zaťaženie a stres voľného času podmieňujú náš dnešný život. Spokojní však nie sme. Čoraz viac ľudí sa snaží nájsť nejaké všestranné východisko v živote a zrealizovať ho, pričom vedomosti a skúsenosti našich predkov nadobúdajú nový význam.
Naši predkovia nemali možnosti dnešnej doby a predsa sa vedeli vystrábiť z množstva ochorení, pri ktorých boli hybnou silou uzdravenia bylinky. Poznali naozaj široké spektrum bylín, o čom svedčia aj nádherne prepracované herbáre (príloha 1), ktoré vznikali najmä  v kláštoroch. Archeologické nálezy ukazujú, že kláštorné liečiteľstvo bolo aj napriek niektorým botanickým nepresnostiam na vysokej úrovni.

Už od pradávna sa bylinkám okrem liečivej pripisovala aj čarovná moc,  používali sa na rôzne rituály, obrady. Chorí totiž veľakrát  po podaní žili ešte pár rokov, pričom v to už nik neveril. Pri formovaní poznatkov zohrávalo dôležitú úlohu bystré pozorovanie, ktoré bolo spojené so skúšaním a mnohokrát bohužiaľ aj s chybným aplikovaním bylín, čo spôsobovalo rôzne otravy. Ľudia pozorovali tisícky rokov účinky užívania lístka, korienka, či bobule. V rozvojových krajinách tvorili bylinky vždy hlavnú časť medicíny a je tomu tak aj dodnes. Dokonca súčastné štatistiky ukazujú, že mnohí, či už Európania, Američania alebo Austrálčania  dnes vyhľadávajú profesionálnych bylinkárov, s ktorými konzultujú používanie rastliniek, ktoré kedysi pomáhali aj ich starým rodičom. Práve pre všetky tieto okolnosti ale aj pre to, lebo ma to nesmierne zaujíma som sa rozhodla venovať svoju prácu práve bylinkám – liečivým rastlinkám.  Ako už všetci iste viete, liečivé rastlinky sú veľmi rôznorodé, na každú neduhu sa nájde tá správna bylinka. Ja som sa zámerne zamerala predovšetkým na bylinky, ktoré napomáhajú mnohým ľuďom znovu si budovať stratené sebavedomie. Zoznámim vás s bylinkami, ktoré liečia rôzne kožné problémy od ekzémov, psoriázy až po postrach mládeže, akné. Napísať o problémoch s nečistou pokožkou som sa rozhodla pre to, že sama mám podobný problém, a tak sa chcem so svojimi skúsenosťami podeliť a j s ostatnými.. Práca je zameraná predovšetkým na mladú,  mastnú pleť so sklonom k akné. Popri účinkoch na pleť ale nezabudnem aj na iné, ďalšie významné liečivé účinky rastliny.

Dúfam, že touto cestou sa stanú bylinky súčasťou aj tej vašej záhradky, alebo kuchyne a pomôžu vám pri problémoch,  ktoré ste doteraz riešili návštevou doktora alebo lekárne.

1 Teoretické východiská
1.1. Čo je bylinka?
Odpoveď na zdanlivo jednoduchú otázku „Aký je rozdiel medzi bylinou a bylinkou?“ nie je až taká jednoznačná, ako sa môže zdať. Botanik by povedal, že bylina je rastlina, ktorej stonka nedrevnatie. Definícia byliny v Záhradkárskom slovníku Kráľovskej záhradníckej spoločnosti znie: „rastlina, ktorej stonka nad povrchom pôdy koncom vegetačného obdobia odumiera“. Bylinky sú (podľa Oxfordského slovníka) „rastliny, ktorých listy alebo stonka a iné časti sa využívajú medicínsky alebo pre ich vôňu a chuť“. Medzi bylinkami je mnoho bylín, ale aj kry, či dokonca vždyzelené stromy. Nepletí teda, že všetky byliny sú byliny.
 
1.1.1 Delenie rastlín
Hlavné systematické delenie v rámci rastlinnej ríše je založené na spôsobe rozmnožovania jednotlivých rastlín. Ja som sa ale rozhodla, zoradiť rastlinky podľa veľkosti, čo je pre laika jednoduchšie.
 
- STROMY
Drevnaté trvalky s jediným hlavným kmeňom zvačajne nad zemou bohato rozkonáreným a tvoriacim korunu.
 
- KRY
Voľný termín pre drevnaté trvalky s mnohými  konármi vyrastajúcimi zo zeme, vo všeobecnosti menšie ako stromy.

- BYLINNÉ TRVALKY
Trváce rastliny, ktoré na jeseň po koreň odumierajú a na jar vyženú nové výhonky.

- JEDNOROČKY  A DVOJROČKY
Jednoročky vyklíčia, vytvoria semená a odumrú počas jedného roka. Zatiaľ čo dvojročky ukončia tento cyklus v priebehu dvoch rokov, pričom kvitnú v tom druhom.

- POPÍNAVKY
Viniče a iné popínavé rastliny, ktoré sa pomocou metamorfovaných stoniek, listov a koreňo v šplhajú, ovíjajú  alebo vytvárajú úponky a priliepavé korene.
 
- INÉ BYLINKY
Patria sem rastliny, ktoré sa nerozmnožujú semenami,  najmä paprade.Táto skupina zahŕňa aj huby, machy, napríklad rašelinník a primitívne rastliny, jako je praslička, rozmnožujúca sa spórami a riasy, napríklad chaluha.
 
1.1.2 Zložky nachádzajúce sa v rastlinách:
Bez ohľadu  na to, do ktorej čeľade bylinky patria, všetky obsahujú jednu alebo viac chemicky definovaných aktívnch (účinných) zložiek so špecifickým využitím. Tieto zložky boli izolované pomerne nedávno. Ak máme základné infomácie o chemických  zložkách, rastlín, môžeme lepšie porozumieť, jako pôsobia v organizme. (príloha č.3)
 
1.1.2.1 Rozlišujeme tieto zložky:

- ALKALOIDY
Sú farmaceuticky veľmi účinné organické zložky práve vďaka obsahu jedného alebo dvoch atómov dusíka amínového. Sú to zásadité látky, tvoriace s kyselinami soli. Väčšinou sú kryštalické, len málo z nich je tekutých. Sú silné, ale často toxické (napr.morfín).Majú prudký fyziologický účinok či už na zvierací, alebo na ľudský organizmus. Vyrába sa z nich mnoho dôležitých liekov a je na ne zameraná väčšina farmaceutických výskumov.

- ANTOKYÁNY
Udržiavajú krvné cievy zdravé.
 
- ANTRACHINÓNY
Fungujú jako účinné preháňadlo a to vyvolávaním sťahov hrubého čreva, čím stimulujú vyprázdňovanie.

- ARABSKÁ GUMA

Chráni sliznicu tráviaceho ústrojenstva před kyslosťou a zápalmi.
 
- DIGESTÍVA
Túto pestrú skupinu bylín spája ich príznačná chuť – horkosť, ktorá je podmienená horčinami.Sú to rozmanité zložky, ktoré svojou horkosťou stimulujú činnosť slinných žliaz a tráviacich orgánov, čím zlepšujú chuť do jedla a trávenie.Sú bezdusíkaté organické látky zložené z uhlíka, kyslíka a vodíka.

·  ÉTERICKÉ OLEJE - SILICE

Sú aromatické rastlinné esencie, ktoré možno extrahovať destiláciou, pomocou organických rozpúšťadiel alebo lisovaním.Sú zmesami viacerých chemických bezdusíkatých látok (uhľovodíkov, alkoholov, esterov a pod.)Sú vždy tekuté a prchavé, pričom veľmi príjemne voňajú. Vo vode sa nerozpúšťajú, len v liehu, étery, alebo benzíne.Na vzduchu sa menia okysličovaním na živice, ktorými  rastlinka odpovedá na poranenie. Výťažky z rastlín v podobe esenciových olejov majú viacero terapeutických účinkov.
 
- FENOLY
Pri vnútornom užívaní majú antiseptické účinky, zmierňujú zápaly. Ak sa však aplikujú na kožu, majú dráždivý účinok.
 
- FLAVONOIDY
Majú protizápalový účinok a upravujú krvný obeh.

- GLUKOZINOLÁTY

Používajú sa ako obklady na bolestivé kÍby, kedy zvyšujú prietok krvi, čím napomáhajú odstráneniu nahromadených škodlivýn.

- KUMARÍNY
Majú širokú paletu účinkovm od riedenia krvi, uvoľňovania svalov až po ochranu pred slnečným žiarením.

- KYÁNOVÉ GLYKOZIDY
Majú upokojujúci a relaxačný účinok na srdce a svaly.

- SRDCOVÉ GLYKOZIDY
Už podľa názvu je zrejmé, že majú priamy účinok na srdce. Podporujú jeho činnosť, silu a tiež pravidelnpsť úderov. Znižujú krvný tlak a majú močopudný účinok.

- TANÍNY
Sú sťahujúce komponenty, spôsobujúce zrážanie bielkovín v krvi a to sťahovaním tkaniva kože, čím zároveň zväčšujú jej odolnosť voči infekciám.

- MINERÁLNE LÁTKY
Byliny bohaté na tieto zložky pôsobia ako zdroj vitamínov.

- SAPONÍNY
Sú emulgačné, často dráždivé, alebo toxické glykozidy, podobné mydlu práve  preto, lebo sú rozpustné v teplej vode, pričom veľmi penia. Chemicky sú veľmi podobné steroidom, ktoré tvoria základ pohlavných hormónov. Steroidné saponíny vyvolávajú výraznú aktivitu hormónov.Tie triterpenické sú často expektoračné – výrazne uľahčujú vykašliavanie hlienu,  pomáhajú vsterbávať živiny. Poskytujú účinné a cenné rastlinné lieky.

- SLIZ
Je viskózna hmota, ktorá vo vode vytvára gél. Používa sa na upokojenie podráždenej a alebo zaopálenej pokožky.Sami sú prakticky bezvýznamné, no ako celok sú nosičmi veľmi účinných látok.

1.2 Koža
Koža je najväčším orgánom nášho tela. So svojou plochou 1,8 až 2 m2 tvorí hranicu medzi nami a vonkajším svetom. Je to „kryt“ pre iné telesné orgány, chráni organizmus pred vonkajšími faktormi prostredia – chemickými, mechanickými a tepelnými. Podieľa sa na regulácii teploty a imunitných pochodoch ľudského organizmu. Pomocou teliesok v koži vnímame hmatové, tepelné a bolestivé podnety.

Koža sa skladá z troch základných častí:
- EPIDERMA – pokožka
- DERMA – zamša
- TELA SUBCUTANEA – podkožie

Celou pokožkou a zamšou prestupuje aktívny rastúci vlasový folikul (vlasový váčok), ktorý má svoj základ v podkoží. S vlasovými folikulmi sú spojené mazové žľazy. Vývod žľazy vyúsťuje do hornej tretiny vlasového folikulu. Počet mazových žliaz je rôzny. Dospelý človek ich má približne 300 000. Väčšina z nich má malé rozmery, nazývajú sa unilobulárne. V miestach tkzv. seboroickej lokalizácie – čelo, brada, vlasatá časť hlavy, stredná časť hrudníka, oblasť medzi lopatkami a sedacia časť – nachádzame mazové žlazy s väčšími rozmermi (multilobulárne) a taktiež ich zvýšený počet.

1.2.1  Typy pleti
- suchá pleť
- zmiešaná pleť
- normálna pleť
- mastná pleť
- citlivá pleť
- avšak existujú aj rôzne kombinácie
 
1.2.2 Spôsob akým si možno určiť typ pleti
 
Naše babičky mali na to jednoduchý test:
Zmiešame šťavu z jedného citróna s ½ šálky destilovanej vody, 1 lyžičkou olivového oleja a 3 ľadovými kockami. Keď sa ľad roztopí, zmes nanesieme na vyčistenú tvár  a čakáme 3 hodiny. Potom namočíme kúsok vaty a opatrne pretrieme cez čelo, druhým cez nos, tretím cez bradu. Ak ostanú všetky čisté, vaša pleť je suchá, ak tmavé, je mastná, ak sú len mierne znečistené ide o zmiešanú pleť.

Je tu ale aj jednoduchší spôsob:
Večer si umyjeme tvár, vzápätí však nekrémujeme. Ráno si na tvár krátko priložíme kozmetický obrúsok, ktorý potom podržíme proti svetlu a podľa viditeľných fľakov jednoducho určíme typ pleti
 
1.2.3 Bližšia charakteristika jednotlivých typov pleti

- SUCHÁ PLEŤ
Má jemné póry, často je drsná, matná a bez lesku. Je náchylná na sčervenania a má sklony ku fľakom. Produkuje málo mazu, preto uchováva menej vlhkosti. Je veľmi napätá, a preto býva najmä po čistený častý pocit akoby o „číslo menšej“ pokožky. Ak je nanajvýš táto pleť aj tenká, je veľká pravdepodobnosť tvorby vrások už v relatívne nízkom veku.

- ZMIEŠANÁ PLEŤ
Vyznačuje sa mastnými partiami na čele, nose a brade, čo je v praxi známe ako tzv. T – zóna. Zvyšné časti sú obvykle suché.

- NORMÁLNA PLEŤ
Je ideálna. Je zdravá, pružná, má jemné póry, je hladká, hebká, ružovkastá alebo hnedastá, dobre prekrvená a s matným leskom. Vlhkosť a produkcia mazu sú vyrovnané, čo znamená, že nemá sklony k suchej, ani k mastnej pleti a udržuje si stály ochranný film. Netvoria sa na nej uhry ( komedóny ), ani rozšírené póry. Normálnu pleť majú zväčša mladí ľudia a s pribúdajúcim vekom jej ubúda, pretože pokožka stráca vlhkosť.

- CITLIVÁ PLEŤ
Je bledá s presvitajúcimi žilkami, často sa na nej objavujú škvrny, má sklony k šupinatosti a reaguje prudko na niektoré kozmetické prípravky a vplyvy počasia. Ľudia s touto pokožkou by v žiadnom prípade nemali experimentovať s novými kozmetickými prípravkami, ale zostať pri tých osvedčených.

- MASTNÁ PLEŤ
Čo chýba suchej pokožke, toho má tá mastná prebytok. Pleť sa leskne, lebo produkuje nadbytok kožného mazu. Pôsobí hrubo a nečisto, pretože uchováva veľa mazu a vlhkosti. Pleť býva tiež často zle prekrvená, je drsná, pórovitá, často uhrovitá, s vyrážkami a má sklony k tvorbe akné. No aby sme nehovorili len o nevýhodách má aj jednu výhodu, a to, že je menej náchylná na vrásky. Vyskytuje sa zväčša u mladých ľudí, ale mnohých „neopustí“ ani vo vyššom veku.
 
1.3 Mastná pleť
1.3.1 Maz (sebum)
Je olejová látka, ktorá sa produkuje v mazových žľazách. Pomáha predchádzať strate vody a chrániť kožu proti infekcii. Jeho tvorba je stimulovaná androgénmi (typicky mužskými hormónmi)ako je napr. testosterón.
 
1.3.2 Starostlivosť o mastnú pleť
Pri ošetrovaní mastnej pleti si dávajte pozor najmä na jej nešetrné odmasťovanie (napríklad pleťovou vodou s vysokým obsahom alkoholu, alebo používaním alkalického mydla), ktoré tvorbu mazu ešte viac podporuje.
 
1.3.3 Čo na ňu zaberá?
Pri výbere kozmetiky sa treba orientovať podľa účinných látok, ktoré sú na obale presne vymenované. Výrobky na mastnú pleť sú zvyčajne ucelené v kompletných radoch. Používaním takéhoto setu sa docieli lepší účinok ošetrujúcich látok, ale jednotlivé výrobky sa môžu aj kombinovať. Samozrejme, vždy s ohľadom na potreby pleti. Pri hľadaní vhodného prípravku si všímajte výrazy ako: alantoín, AHA kyseliny, aloe vera, bisabolol, lyzozým, pantenol, hamamalis, adstringentný... Vhodnejšie sú špeciálne gély, nemastné odličovače a nealkalické toaletné mydlá, ktoré sa používajú aj pri rannom čistení. Na mastné partie bez zapálených vyrážok si môžete urobiť píling aj 2x do týždňa, rovnako aj čistiacu masku. Ošetrovanie zapálených aknóznych vriedkov je lepšie zveriť do rúk odborníka. To však nemusí byť nevyhnutné, pretože príroda nám ponúka mnoho účinných bojovníkov s týmto ochorením. Najlepšie na tom je, že vás to takměř nič nestojí a liečba je založená na čisto prírodnej báze. Aj pri tomto postupe je potrebné pozorovať možné vedľajšie účinky, ktoré sa môžu při zvlášť náchylnej pleti neraz vyskytnúť. Hydratovať mastnú pokožku? Samozrejme, je to jedna z ciest jej ochrany. Vhodné sú nemastné gély a krémy s výslovným odporúčaním na mastnú pleť a s obsahom antibakteriálnych látok, ktoré zabraňujú vzniku akné a jeho rozvoju. Výživu v tomto prípade zabezpečia veľmi jemné prípravky na báze ošetrujúcich AHA kyselín, vitamínov a antibakteriálnych látok len s minimálnym obsahom tuku alebo bez neho.
 
1.3.4Výživa
 Popri hormonálnej (ne)rovnováhe stav pokožky snáď najviac ovplyvňuje náš životný štýl – spánok, pohyb na čerstvom vzduchu, fajčenie, stres a to, čo človek nezje. U niekoho je to čokoláda, u iného arašídy, hamburgery, hranolčeky alebo litre koly vypité za jeden deň. Ak máte vrodenú dispozíciu k akné alebo máte mastnú pokožku, zvážte, či máte v strave dosť vitamínov a minerálov. Z tohto pohľadu sú najdôležitejšie vitamín A (najviac v pečeni, vajíčkach a ako provitamín v sýto sfarbenej zelenine), vitamín B (hrubozrnné obiloviny, strukoviny, morské plody, vlašské orechy... ), ktorý o.i. zabraňuje nadmernému masteniu pokožky a vitamín C (ovocie, zelenina), nedostatok ktorého spôsobuje väčšiu náchylnosť pokožky na infekcie. Z minerálov sa do súvislosti s akné dáva najmä nedostatok zinku (dary mora, orechy, chudé mäso, hydina a prírodné jogurty).

Veľa piť na peknú pleť...
je základ. Najdostupnejšia je bežná stolová voda, neperlivé minerálky a bylinkové čaje (okrem ľubovníkového), ktoré podporujú samočistenie organizmu. Podstatné je vypiť denne aspoň 1,5 litra tekutín. Rôznym limonádam, kolám a sladeným nápojom je najlepšie sa vyhnúť. Veľmi vhodné je piť citrónovú vodu, ktorá sa postará o „poriadne upratanie“ v organizme, čo napomáha aj k prečisteniu samotnej pleti.1
Ďalším vhodným „prečisťovadlom“ je čaj z pŕhľavy dvojdomej (urtica dioica) 1

1.3.5 Kto za to môže?
Vznik akné podporuje množstvo ďalších dráždivých podnetov. Hoci sa teórie o podiele potravinovej alergie či vplyve stravy jednoznačne nepotvrdili, nedajú sa ani vyvrátiť. Či niektorá potravina alebo nápoj podporuje mastenie pokožky a tvorbu akné najednoduchšie zistíte tzv. vylučovacou diétou v trvaní aspoň 3 týždňov (ideálne je od skončenia jedného menzesu po nástup ďalšieho). Ako? Budete sa jej vyhýbať.

1.4. OCHORENIA KOŽE
1.4.1 Seborea
Typickéými príznaky sú mastná koža, mastné vlasy.
Najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim tvorbu mazu sú hormonálne vplyvy. Činnosť mazových žliaz závisí najmä na vzájomnom pomere mužských a ženských hormónov (androgénov a estrogénov):
- Androgény vyvolávajú zvýšenú produkciu kožného mazu. Mastnosť pleti je u žien vystupňovaná hlavne 7 – 10 dní pred koncom menštruačného cyklu.
- Estrogény túto produkciu ovplyvňujú v pozitívnom zmysle, to znamená, že pri dostatočnej hladine ju znižujú. Preto sa seborrhea a akné prechodne zlepšujú počas estrogénovej fázy menštruačného cyklu, pri ovulácii, počas tehotenstva a dojčenia.
Mastnosť pleti je u žien vystupňovaná hlavne 7 – 10 dní pred koncom menštruačného cyklu. Seborea je tiež jedným z faktorov, ktoré môžu viesť k vzniku oveľa závažnejšieho ochorenia kože a to je akné. Seborea sa považuje za predispozíciu k akné.
Pri liečbe seborey, mastnej pleti a mastných vlasov, sa môže používať liečba lokálna v podobe rôznych krémov,mastí,aplikovanie liečivých bylín ale aj liečba celková, najčastejšie vo forme vitamínov.
Za najčastejší predstupeň akné sa považuje seborea, čiže mastná pleť a mastné vlasy. Včasnou liečbou seborey vhodne zvolenou hormonálnou antikoncepciou predídeme výskytu závažnejšieho ochorenia a to je akné. Liečba akné je oveľa náročnejšia, dlhodobejšia, vyžaduje si komplexný prístup

1.4.2 AKNÉ
 Je ochorenie charakterizované zápalovým postihnutím mazových žliaz. Je sprevádzané výskytom komedónov (uhry), papúl, pustúl, až povrchových cýst (pupienky, hnisavé pľuzgiere až zápalové uzlíky).
Výskyt akné u dospievajúcich je približne 90%.
Medzi 35. – 44. rokom života trpí na akné 33% mužov a žien

Stupne akné:
- Ľahký (komedóny a papuly)
- Stredný (Papuly a pustuly)
- Ťažký (povrchové cysty)
 
2 LIEČBA AKNÉ RASTLINAMI
 
2.1 Citrón
ČEĽAĎ:Rutaceae   DRUH: Citrus Limon
Dužina, šťava a kôra citrusových plodov slúžia ako príchuť do jedál a nápojov a poskytujú tiež vitamín C., ktorý je veľmi dôležitou súčasťou mnohých chemických reakcií prebiehajúcich v bunkách pokožky. Na všetko dohliada ako účinný antioxidant- zneškodňuje voľné radikály zodpovedné za urýchľovanie starnutia, zlepšuje mikrocirkuláciu krvi, vďaka čomu sú bunky lepšie zásobované kyslíkom a výživnými látkami. Dohliada tie6 na 4innos5 lipidov ktoré zabraňUJú Úniku vody z buniek. Pleť s dostatkom vitamínu C starne pomalšie,vyzerá prirodzene zdravo, mlado a krásne. Éterické oleje z kôry dodávajú voňu nielen potravinám ale tiež kozmetickým výrobkom a parfumom. Olej zo semien sa používa do mydiel. Citrónová šťava pôsobí antisepticky, sťahujúco, antibakteriálne, antioxidačne, protireumaticky a tiež zosvetľuje vlasy. Pri vo  kajšom použití sa šťava aplikuje na akné, kedy dochádza k rýchlejšiemu hojeniu sa vyrážok a vymiznutiu uhrov. spáleniny od slnka, bradavice, miesta po uštipnutí hmyzom, omrzliny a dermatofytózu.
 
2.2 Aloa pravá
ČEĽAĎ: Liliaceae  DRUH:Aloe Vera
Aloa bola  identifikovaná už dávo.A to na nástenných maľbách starovekých Egypťanov. Tvrí sa, že vďaka nej bola Kleopatra taká krásna. Ako prvá vraj začala používať pleťovú vodu z tohto prírodného skvostu. Ja sama Alou denno- denne používam a neviem si jej zázračné účinky vynachváliť. Podľa môjho názoru je to jeden z najlepších spôsobov liečenia akné. Využívajú sa dve časti rastliny: číra gélovitá dužina z vnútra listu a žltozelená šťava z listov. Gél sa pridáva do krémov na upokojenie, hojenie a zvlhčovanie pokožky, hojí jazvy, akné, ekzémy, popáleniny a do určitej miery aj kŕčové žily. Používa sa tiež do šampónov na suchú a svrbivú pokožku. Zložky z listovej šťavy sa tiež pridávajú do opaľovacích krémov, práve vďaka obsahu UV filtrov a protirakovinových zložiek. Gél získame jednoducho, a to prekrojením listu a následným zoškrabaním dužiny pomocou noža. Zvyšný list sa potom nareže na dieliky potrebnej veľkosti a spolu s gelovitou dužinou sa prikladá na miesta postihnuté akné.Najvhodnejšia doba na aplikáciu je večer. Ráno už len odstránime zosušené listy a po niekoľkých takýchto aplikáciách sa môžeme tešiť s nádherne jemnej pleti. 2 Nasekaný list zasa možno použiť  ako prvú pomoc pri nehodách v kuchyni akými sú napríklad aj popáleniny,rôzne poranenia .
 
2.3 Cesnak kuchynský
ČEĽAĎ:Liliaceae  DRUH: Allium sativum
Bylinky tohto dôležitého a obľúbeného rodu sa pestujú po celom svete. Má vynikajúce liečivé vlastnosti a ľudia veria, že čím je jeho chuť ostrejšia, tým účinnejší je.V sterdoveku si ho dokonca ľudia vešali nad dvere, aby zahnali mor,  infekcie a škodce  a šťavu používali na ošetrovanie strelných rán.Cesnak čistí krv, akné a nečistú pokožku,. Na pokožku sa aplikuje potieraním. Znižuje krvný tlak a cholesterol.. Testy dokonca potvrdili, že má aj antibiotické účinky pri kandidóze, cholere, stafylokokových nákazách, salmonelóze, dyzentérii a týfuse.Má aj protiplesňový účinok. Cesnak pomáha regulovať aj hladinu cukru v krvi, čím zabraňuje cukrovke.Ďalej pomáha organizmu zbavovať sa črevných parazitov, lieči zápaly žalúdka a tenkého čreva. Nové výskumy tiež dokazujú jeho význam pri liečbe otravy olovom. Zložky:éterický olej, silicový glikozid aliín, fytoncídy, rodanovodík, 20% polyózy, jód, vitamíny B1 aC.
 
2.4 Sedmokráska  obyčajná
ČEĽAĎ: Asteraceae  DRUH:Bellis perennis
V ľudovom liečiteľstve má rôzne názvy: babička,  cigánka, husie kvietko, chudobka, iskierka, kakuša, letná krása, matečník menší, sirôtka,  stokráska, zábudlivka. Jej kvety obsahujú účinnú látku  znižujúcu tvorbu mazu.Zápary zo sedmokrásky sa preto používajú na mastnú pleť.Miazga z  nej tje vhodná na čistenie škvŕn. Používa sa aj na uľahčenie vykašliavania, pri zápaloch dýchacích ciest.Výskum ukazuje aj jej vplyv na spomaľovanie rastu nádorov prsníka. V neposlednom rade pomáha tiež pri zápale žalúdka a čriev.
Zložky: silica, trocha mastného oleja, saponíny, triesloviny, horčina, antoxantín, sliz, živica, organické látky.
 
2.5 Lopúch väčší
ČEĽAĎ:Asteraceae  DRUH: Arctium lappa
Mladé výhonky a korene sa varia, potom pražia, alebo sa z nich urobí tonizujúce a posilňujúce afrodiziakum.Koreň čistí krv, pôsobí preventívne proti nachladnutiu, chrípke.Lieči zápaly močového mechúra,pohlavných chorôb práve vďaka jeho močopudným vlastnostiam. Pridáva sa do čajových zmesí na liečbu cukrovky.Práve jeho antibiotické a detoxikačné účinky spolu s horkosťou napomáhajú pri liečbe kožných ochorení, najmä keď je základným problémom toxicita. Preto lieči akné a rôzne iné kožné ochorenia akými sú napríklad aj lupienka či ekzémy. Potláča močové kamene a reumatizmus. Testy avšak zistili, že má mierne inhibitujúci účinok na rakovinotvorné bunky.
 
2.6 Pŕhľava (Žihľava) dvojdomá
ČEĽAĎ: Urticaceae DRUH:Urtica dioica
Je to azda najznámejšia „burina“ s liečivými účinkami. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy a korene.Značne detoxikuje organizmus,lieči  močové csty a dýchycie orgány. Svojím močopudným účinkom a zrejme aj vďaka flavonoidom a vysokému obsahu dusíka, zvyšuje vylučovanie moču a zadržaných telesných tekutín, čím sa z tela vyplaví množstvo toxínov, čo napomáha aj zlepšeniu stavu pokožky. Kúra pri ktorej sa pije cca 1 l odvaru denne by ale nemala trvať dlhšie ako 3 týždne. Po určitej dobe totiž docháza k postupnému vyplavovaniu vápnika, čo vedie k rednutiu kostí.
Pomáha tiež pri zápaloch žalúdka a čriev. Používame ju na omývanie popálenín, rán. Šťava z nej sa na počudovanie používa na liečbu žihľavky. Zastvuje krvácanie z rán a nosa. Okrem toho pomáha aj pri silnej menštrucii a liečbe anémie. Mladé listy a výhonky sú bohaté na vitamíny a minerály, a preto sa používajú napríklad aj v podobe jarných šalátov na prípravu pokrmov, či dokonca piva. Zložky: kyselina kremičitá, kyselina mravčia, triesloviny, veľa vitamínu C a provitamín A

3 Závery a odporúčania
Keď sme asi pred mesiacom  dostali jasné zadanie, vybrať si tému na SOČ,, neváhala som a zvolila som si liečivé rastlinky. Kedže sme si po konzultáciách s profesorom mohli zvoliť aj vlastnú tému, ja som sa rozhodla vypracovať tému o liečivých rastlinkách, ktoré liečia kožné problémy. Bola som rada, že sme dostali takúto možnosť, pretože prakticky každý študent si môže zvoliť to čo ho aspoň trošičku baví, zaujíma a chcel by sa dozvedieť o danej problematike viac.

Môj záujem o rastinky začal narastať niekedy minulý rok na jar, keď som si začala robiť herbár.Táto ríša ma jednoducho fascinuje. Je úžasné vedieť, že niečo také krehké a krásne ako je bylinka, dokáže liečiť problémy, nad ktorými už niektorí dávno zavreli dvere a vzdali to. Ja sama som niektoré rastlinné kúry vyskúšala a bola som prekvapená ako rýchlo účinkujú. Ak rastlinku správne užívate, jediné čo sa vám môže stať je, že na vás vôbec nezapôsobí a váš stav sa nezmení. Čo je ale horšie, niekedy sa vám pri nesprávnom výbere môže stav dokonca zhoršiť, napríklad aj tým, že užívate iné lieky a pod. Preto je vhodné vyhľadať učeného fytoterapeuta, ktorý vám vie presne povedať čo smiete a čo nie.

O liečivých rastlinách vedeli už naše starké, prastarké. My sa dnes k týmto tradíciám postupne vraciame. Pri vypracovávaní tejto témy som bola vo svojom „živle“. Konečne som sa mohla o svoje skúsenosti a vedomosti podeliť aj s niekým iným, s niekým komu moje rady pomôžu. Mojím snom je stať sa fytoterapeutom. Postupne chcem spoznávať všetky druhy rastliniek. Testovať ich budem na sebe, nikto by sa na to asi nepodujal. Ak ste zástancami prírodného bohatstva a nemáte radi  „všade naokolo číhajúcu chémiu“ siahnite aj vy po liečivej sile prírody.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu