Masturbácia - sexuálna onánia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 15.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 772 slov
Počet zobrazení: 16 940
Tlačení: 528
Uložení: 490

Masturbácia - sexuálna onánia

Sexuálna praktika onánia patrí asi k najrozšírenejším sexuálnym aktivitám. Onanujú muži, ženy, deti, zvieratá. Môžeme nad tým zalomiť rukami. Schvaľovať to, byť proti, kritizovať, chváliť. Onánia je a bude príjemná. Málokto sa jej dobrovoľne vzdá len tak pre nič, za nič.

Onánia je mechanické dráždenie pohlavných orgánov. Toto rytmické dráždenie po nejakom čase (pár minút) vedie k príjemným telesným pocitom, ktoré sa stupňujú. Po určitom čase sa tak dá navodiť vyvrcholenie, zvané orgazmus. Onánia tak dokáže spôsobiť úplné sexuálne uvoľnenie. Iste, neprebieha s partnerom či partnerkou (môže). Ale niekedy nie je partner poruke, ale človek chuť má. Prečo si teda neuľaviť?

O onánii kolovalo v minulosti veľa bludov. Dospelí často strašili mládež. Vyhrážali sa schnutím mozgu, chorobami, impotenciou, zatratením. Onánia sa v poňatí minulého storočia pod taktovkou cirkvi zmenila na "hnusné sebaprznenie1". Starší ľudia dodnes pozerajú na onániu cez prsty. Nechcú ju vidieť a tak zakazujú.

Masturbácia/Onánia ako taká

Ak by sme chceli onániu izolovať od predstáv a myšlienok, dá sa. Ak si budete mechanicky, jemne a rytmicky dráždiť pohlavné orgány, je to onánia. Nech myslíte na čokoľvek, mechanické dráždenie spôsobí prekrvenie a postupný nárast sexuálne podfarbených pocitov. Ak s dráždením neprestanete, asi dosiahnete orgazmus.

V praxi onánia väčšinou prichádza ako následok erotických predstáv, či pohľadu. Erotické myšlienky spôsobia prekrvenie pohlavných orgánov a mechanickým dráždením sa potom už "len" dosiahne orgazmus. Onánia je teda príjemným doplnením sexuálnych fantázií. Tieto fantázie sa dajú zaostriť napríklad sledovaním pornografických obrázkov, filmov, či cez škárku v šatni. Také obkúkanie už psychiatri radi označia ako úchylku - hlavne ak je onánia a tajné sledovanie hlavným sexuálnym aktom. No zamlada, ak človek má príležitosť je taká činnosť logická a prirodzená. Iste - dá sa namietať, že tajné sledovanie je narušenie intimity, ale čo. Ak pud tlačí, človek blbne.

Masturbácia/Onánia u muža

Onánia u muža môže začať buď mechanickým dráždením, alebo erotickou predstavou. Penis sa stoporí. Každý dotyk je potom príjemný. Každý pohyb je ešte príjemnejší. A tak si muž jemne masíruje stoporený penis. Po niekoľkých minútach dosiahne orgazmus. U dospelých mužov je ejakulácia prirodzenou súčasťou orgazmu.

Masturbácia/Onánia u ženy

Aj ženy často prídu na to, že napríklad rytmické pohyby nôh im privodia príjemné pocity. Dráždenie v oblasti klitorisu im môže priniesť až vyvrcholenie v podobe orgazmu. Onánia im prinesie uvoľnenie a príjemný zážitok. Onánia u ženy - hlavne pravidelná - značne prispieva k jej skúsenostiam. Žena, ktorá často onanuje si vie oveľa lepšie ovládať vlastnú sexualitu, ľahšie si vybaví orgazmus aj pri styku s partnerom. Pri onánii môže žena nájsť najúčinnejšie spôsoby, ako sa môže dráždiť. To potom môže ukázať partnerovi, alebo si počas sexuálneho styku sama "pomôcť".

Onánia a pomôcky

Onánia sa dá robiť nielen "ručne a stručne". Môžete siahnuť po rôznych pomôckach, ako sú vibrátor, umelá vagína a iných.

Masturbácia/Onánia - dokedy?

Onánia patrí medzi sexuálne praktiky ktoré patria skôr medzi náhradné riešenia. Onánia sa objavuje často zamlada, alebo v detstve, kedy človek ešte nie je zrelý na to nájsť si partnerský vzťah, ale telesne už začína fungovať jeho sexuálny "systém". Onánia môže priniesť príjemné uvoľnenie. Neskôr, keď príde partnerský vzťah s naplnenou sexualitou, onánia sa začína stávať zbytočnou. Človek sa k nej môže znova vrátiť keď sa to aktuálne hodí - napríklad ak je partner / partnerka odcestovaný, alebo jeden nemôže a druhý veľmi chce…

Za "úchylku" by sa onánia dala označiť v prípade, že by dospelý človek vždy uprednostnil onániu pred vzťahom. Kým však onániu používate ako alternatívnu sexuálnu praktiku, je to celkom normálne konanie.

Masturbácia/Onánia u detí

Už som spomenul, že onánia sa bežne objavuje aj u detí a to často aj u detí predškolského veku. V tomto období ešte dieťa spravidla nevníma onániu ako sexuálny akt, skôr ako spoznávanie vlastného tela. Len náhodne objavilo, že ak si určitú časť tela bude dráždiť, je mu to príjemné. Táto činnosť - aj keď to je onánia - je prirodzená a dieťaťu neškodí. Oveľa väčšie škody by napáchalo strašenie dieťaťa - keby ste mu chceli onániu zakázať vyvolávaním obáv z trestu. Zakazovať onániu, vyhrážať sa či trestať je to najhoršie, čo môžu rodičia a vychovávatelia spraviť. Frustrácia môže mať oveľa hlbšie následky. Ak v dieťati onánia bude vyvolávať pocity viny, nedokonalosti, bude trpieť. A aj onanovať. Tajne. Jeho sexualita sa mu neskôr môže stať problémová, pretože ju zažíva ako príjemnú vec, ktorá ohrozuje. Onánia u detí spravidla začína z nudy. Ak sa nudia, môžu objaviť túto radovánku. Ak sa vám onánia u detí nepáči, dohliadnite na to, aby boli viac zamestnané. Ak budú mať dostatok iných zaujímavých podnetov, onánia ich ani nenapadne. Najneskôr po desiatom roku života a hlavne v puberte dieťa objaví onániu, ktorá už začne byť spojená s tým, čo nazývame erotika, sex. Nechajte ho objavovať svoju sexualitu. Nesnažte sa ho kontrolovať, zakazovať mu to. Onánia je prirodzená.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.065 s.
Zavrieť reklamu