Antikoncepcia a sex: 50 otázok a odpovedí

Prírodné vedy » Biológia

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 27.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 030 slov
Počet zobrazení: 44 516
Tlačení: 778
Uložení: 838

Antikoncepcia a sex: 50 otázok a odpovedí

1. Ako zistím, ktorá antikoncepcia je pre mňa najvhodnejšia?
O vhodnosti antikoncepcie je najlepšie poradiť sa so ženským lekárom. Vo všeobecnosti platí, že pre mladé dievčatá alebo ženy, ktoré nemajú pravidelný pohlavný styk, je najvhodnejšia tzv. bariérová antikoncepcia, čiže kondóm. Pre skupinu žien, ktoré už majú pravidelný pohlavný styk, možno odporúčať ako jednu z najspoľahlivejších metód hormonálnu  alebo vnútromaternicovú antikoncepciu. 

2.  Aké druhy hormonálnych antikoncepčných tabletiek poznáme?
Zásadne treba hovoriť o dvoch skupinách: kombinované tabletky  a tabletky obsahujúce len gestagén, čiže minipilulky. Kombinované tabletky obsahujú vždy estrogén a gestagén. Ak je ich kombinácia počas celého cyklu rovnaká, hovoríme o tzv. jednofázovom alebo monofázickom type preparátov.

Dvoj- a trojfázové tabletky sa snažia napodobniť menštruačný cyklus, to znamená, že dávky estrogénu a gestagénu sú rozdelené zhruba na tretiny s tým, že v prvej polovici cyklu prevažujú estrogény a v druhej polovici (resp. v druhých dvoch tretinách) gestagén. Tzv. minipilulky obsahujú len gestagén, neobsahujú estrogény, a tým majú aj odlišný mechanizmus antikoncepčného účinku. Ten spočíva nie v blokáde ovulácie, čiže uvoľnenia vajíčka z vaječníka, ale pôsobia na kvalitu hlienu v krčku maternice, v dôsledku čoho  sa hlien stáva hustejší a zabraňuje prieniku spermií do maternice a vajíčkovodov.

3.  Kedy sa začala používať hormonálna antikoncepcia?
Hormonálna antikoncepcia sa prvýkrát začal používať v roku 1961 v USA, čiže dnes sa používa viac ako 40 rokov.

4.  Koľko žien na svete používa metódu hormonálnej antikoncepcie?
V súčasnosti vo svete používa hormonálnu antikoncepciu  odhadom  70-100 miliónov žien. Od zavedenia antikoncepčných tabliet túto metódu už využilo asi 200-250 miliónov žien.

5. Ako pôsobí hormonálna antikoncepcia na organizmus a ktoré hormóny obsahuje?
Hormonálna antikoncepcia predovšetkým blokuje ovuláciu, to znamená uvoľňovanie  vajíčka z vaječníka. Kombinované perorálne kontraceptíva (užívané cez ústa)  účinkujú najmä na hypotalamus. Tu brzdia uvoľňovanie hormonálnych faktorov, ktoré vedú k zníženiu sekrécie hormónov v hypofýze, čo má za následok relatívny pokoj vo vaječníkoch a zabrzdenie ovulácie. Hormonálna antikoncepcia obsahuje predovšetkým dva základné hormóny: estrogény a gestagény. Estrogény sú najčastejšie zastúpené v tabletkách etinylestradiolom, kým gestagény prešli určitým vývojom. V súčasnosti sa používajú najmodernejšie gestagény tretej generácie, kde patrí norgestimát, dezogestrel a gestodén.
 
6. Od akého veku môžem začať užívať hormonálnu antikoncepciu?
Závery medzinárodných gynekologických konferencií hovoria, že hormonálnu antikoncepciu možno začať predpisovať dievčatám, ktoré majú už aspoň 3 až 6 pravidelných menštruačných cyklov. U nás sa prikláňame skôr k druhej variante, to znamená, že kandidátkou na hormonálnu antikoncepciu môže byť dievča alebo žena, ktorá má pravidelnú menštruáciu  aspoň 6 mesiacov.

7.  Do akého veku môžem užívať hormonálnu antikoncepciu?
Horná hranica veku pre hormonálnu antikoncepciu v súčasnosti neexistuje, to znamená, že tabletky sa môžu užívať prakticky až do skončenia pravidelných menštruačných cyklov, teda až do klimaktéria. 

8. Kedy by sa mala začať užívať hormonálna antikoncepcia?
Hormonálna antikoncepcia je vynikajúca a spoľahlivá antikoncepčná metóda. Okrem toho sa predpisuje ženám, ktoré majú niektoré gynekologické problémy, ako sú silné alebo nepravidelné menštruačné krvácania, bolestivá menštruácia, tzv. dysmenorea, alebo ženám, ktoré majú diagnostikované  nezhubné cysty vaječníkov. V týchto prípadoch sa uplatňuje liečivý účinok hormonálnej antikoncepcie.

9. Kedy by sa nemala užívať hormonálna antikoncepcia?
Hormonálna antikoncepcia sa nesmie predpísať ženám, ktoré majú tromboembolickú chorobu. Pozor treba dávať aj na výskyt tromboembolickej choroby v rodine, najmä u matky a u súrodencov. Hormonálna antikoncepcia je  kontraindikovaná aj pri náhlych cievnych mozgových a srdcových príhodách (pri infarkte alebo stavoch po infarkte myokardu). Opatrnosť  treba u  žien starších ako 50 rokov, kde je zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Hormonálna antikoncepcia je nevhodná pre ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo iné zhubné ochorenia vnútorných alebo vonkajších ženských rodidiel.

· Hormonálna antikoncepcia sa nepodáva v tehotenstve a v šestonedelí, počas dojčenia, pretože  znižuje tvorbu materského mlieka. Toto obmedzenie sa však týka iba preparátov obsahujúcich kombináciu estrogénu s gestagénom. 
· Hormonálna antikoncepcia sa nemá podávať pri nezhubných ochoreniach pečene.

Hormonálnu antikoncepciu treba vysadiť, ak sa vyskytnú silné migrenózne bolesti hlavy. Neodporúča sa pri zvýšenom krvnom tlaku (systolickom nad 140 a diastolickom nad 90 mm ortuťového stĺpca), pri vyšších štádiách cukrovky a pri niektorých typoch chudokrvnosti, najmä pri kosáčikovitej anémii. Takisto sa nepredpisuje pri žlčníkových kameňoch a pri niektorých stavoch, keď je zvýšená hladina žlčového farbiva v krvi (tzv. hyperbilirubinémia). Kandidátkami na hormonálnu antikoncepciu nie sú ani ženy s ochoreniami srdca a obličiek nejasnej príčiny.
 
10. Čo je to postkoitálna antikoncepcia, je to bezpečná metóda?
Už z názvu postkoitálna antikoncepcia vyplýva, že tento druh antikoncepcie sa používa tesne po pohlavnom styku, pokiaľ sa nepoužíva žiadna iná efektívna ochrana proti otehotneniu, alebo niektorá z menej efektívnych antikoncepčných metód zlyhala. Jej princíp spočíva v tom, že sa podajú zvyčajne dve dávky hormónov v dvanásťhodinových intervaloch, či už sú to estrogény, gestagény alebo kombinácia estrogénov s gestagénami. Hovoríme o  tzv. Yuzpeho metóde.

Ďalším spôsobom postkoitálnej antikoncepcie je  zavedenie vnútromaternicového telieska najneskôr do 7 dní od rizikového pohlavného styku.

Postkoitálna antikoncepcia je relatívne spoľahlivá, samozrejme, nie ako pravidelná hormonálna antikoncepcia, a nemala by sa používať častejšie ako 4-krát za mesiac. V žiadnom prípade ju neodporúčame ako pravidelnú antikoncepčnú metódu.

11. Akú životosprávu treba dodržiavať pri užívaní hormonálnej antikoncepcie?
Užívanie hormonálnej antikoncepcie nevyžaduje nijakú špeciálnu životosprávu. 

12. Ak užívam antikoncepčné tabletky, môžem požívať alkoholické nápoje?
Hormonálna antikoncepcia nevylučuje príjem alkoholických nápojov, samozrejme, zo zdravotných dôvodov sa pitie alkoholu neodporúča.

13. Môžem fajčiť, keď užívam hormonálnu antikoncepciu?
Zásadne treba odpovedať „nie“. Fajčenie a hormonálna antikoncepcia nie sú ideálnou kombináciou, pretože fajčenie vedie k vzniku srdcovo-cievnych chorôb, ktoré môže hormonálna antikoncepcia pri fajčení podporiť.

14. Musím sa poradiť s lekárom, ak chcem začať užívať hormonálnu antikoncepciu?
Áno, pred začatím užívania hormonálnej antikoncepcie sa má žena poradiť s lekárom, ktorý posúdi jej zdravotný stav a vyberie vhodný typ antikoncepčných tabletiek.

15.  Ako často má žena chodiť na kontroly, keď jej bola predpísaná hormonálna  antikoncepcia a lekár jej neurčil termín, stačí prísť len vtedy, keď sú problémy?
Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa vyžaduje minimálne raz do roka pravidelná gynekologická kontrola, pri ktorej sa vykoná kompletné gynekologické vyšetrenie s odberom cytologického steru z krčka maternice, zmeria sa krvný tlak a ďalej sa vykonajú niektoré biochemické vyšetrenia zamerané najmä na vyhľadávanie niektorých ochorení pečene. Inak žena pravidelne navštevuje gynekológa každé 3 mesiace, pokiaľ nemá ťažkosti, pretože lekár jej  v týchto intervaloch predpisuje hormonálnu antikoncepciu. Ak  sa počas užívania vyskytnú nejaké problémy, pri týchto návštevách sa možno s lekárom poradiť a začať pátrať po ich príčine.

16.  Môžem užívať hormonálnu antikoncepciu celý sexuálne aktívny život, nemôžem sa stať závislá?
Hormonálnu antikoncepciu môže žena užívať počas celého aktívneho sexuálneho života, v žiadnom prípade nie je možné vypestovať závislosť od hormonálnej antikoncepcie.

17. Čo je presne tehotenské číslo a aká je spoľahlivosť jednotlivých antikoncepčných metód?
Tehotenské číslo alebo tzv. Pearlov index uvádza, koľko žien zo 100 používajúcich antikoncepčnú metódu otehotnie počas 12 mesiacov. Toto tehotenské číslo závisí od druhu antikoncepčnej metódy, ale je závislé aj od toho, či sa antikoncepčná metóda používa správne, to znamená s maximálnou zodpovednosťou. Najspoľahlivejšie tehotenské čísla vychádzajú z hormonálnej antikoncepcie, kde sa uvádzajú hodnoty od 0,02 - 0,5. Na tejto úrovni sa pohybuje aj sterilizácia ženy alebo muža. V účinnosti na druhom mieste sú vnútromaternicové telieska. Táto antikoncepcia závisí od typu  vnútromaternicového telieska, pričom spoľahlivosť sa uvádza medzi 0,1 až 1,5. Ďalej sú to niektoré chemické antikoncepčné prostriedky, ako napríklad peny. Na ich úroveň možno postaviť aj zodpovedné praktizovanie periodickej abstinencie, čiže tzv. prirodzených metód plánovaného rodičovstva, kde sa Pearlov index môže pohybovať v závislosti od motivácie od 1 až po 9. Takisto pri používaní kondómu sa Pearlov index môže pohybovať od 3 do 21 v závislosti  od motivácie páru. Najnespoľahlivejšia metóda je prerušovaná súlož, kde sa zvyčajne pohybuje tehotenské číslo medzi 10 až 85. 
 
18. Môže byť spoľahlivosť hormonálnej antikoncepcie znížená pri nejakom  ochorení alebo pri užívaní niektorých liekov?
Spoľahlivosť hormonálnej antikoncepcie znižujú niektoré choroby tráviaceho traktu. Pri vracaní nemôže dôjsť k úplnemu vstrebaniu antikoncepčných tabliet, podobne ako pri  hnačke, čím sa nedocieli požadovaná hladina hormónov v krvi. Spoľahlivosť je znížená aj pri užívaní niektorých liekov, najmä pri antibiotikách. Preto je dôležité, aby žena na túto možnosť myslela a radšej sa chránila iným spôsobom do konca využívania cyklu, či už je to prezervatív alebo iné spôsoby ochrany pred počatím.

Taktiež by sa nemal užívať vitamín C vo vysokých dávkach, (t.j. viac ako 1000 mg, čiže 2 šumivé tablety denne), pretože vitamín C zvyšuje vstrebávanie etinylestradiolu z tráviaceho traktu a tak vlastne mení nízkodávkovú tabletku na vysokodávkovú. V súčasnosti však existuje aj iný spôsob, ako sa vyhnúť týmto nepríjemnostiam – a to aplikáciou inej formy hormonálnej antikoncepcie (HAK) ako sú tabletky. Najmodernejšou formou HAK je náplasťová forma. Predstavuje nový revolučný spôsob antikoncepcie.

19. Chcela by som vedieť, či sa už vyskytol nejaký prípad, keď žena užívala hormonálnu antikoncepciu úplne pravidelne bez vynechania a predsa otehotnela?
Pri pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie nemôže dôjsť k otehotneniu. Účinnosť antikoncepčných tabletiek môže byť znížená pri hnačke, vracaní alebo súčasnom užívaní niektorých iných liekov, napr. niektorých antibiotík.

20. Mám 51 rokov a už presne rok nemám menzes, mohla by som ešte otehotnieť, keby som nepoužívala žiadne ochranné prostriedky?
Možnosť otehotnieť po “prechode“ je takmer nemysliteľná, pretože hladina pohlavných hormónov je taká nízka, že neumožňuje dozrieť vajíčku vo vaječníku ženy.

21.  Veľmi často sa hovorí o škodlivom vplyve hormonálnych prípravkov na organizmus, napr. pri dopingových aférach športovcov. Nie sú hormóny, ktoré obsahuje  hormonálna antikoncepcia pre ženu škodlivé?
Hormóny, ktoré obsahujú antikoncepčné tabletky, nie sú v žiadnom prípade pre ženu škodlivé a nejde o doping.
 
22.  Mám silné bolesti počas menštruácie, počula som, že tu môže pomôcť  hormonálna antikoncepcia. Môžem začať užívať hormonálnu antikoncepciu napriek tomu, že nemám ešte partnera?
Hormonálna antikoncepcia sa neaplikuje vždy len kvôli antikoncepčnému účinku, ale možno ju užívať aj na úpravu menštruačného cyklu a pri bolestivých menštruáciách. Hormonálna antikoncepcia je preto vhodná aj pre dievčatá, resp. mladé ženy, ktoré nemali pohlavný styk.
 
23.  Keď budem užívať hormonálnu antikoncepciu, nehrozí mi, že sa mi zvýrazní ochlpenie a priberiem?
Hormonálna antikoncepcia, ktorá obsahuje ako gestagén norgestimát, gestodén a  dezogesterel, má minimalizované androgénne účinky, to znamená, že nezvyšuje ochlpenie a nevedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Naopak,  tieto tabletky sú vhodné pre ženy, ktoré majú sklon priberať na hmotnosti, resp. majú sklon k zvýšenému ochlpeniu.

24.   Mám mastnú pleť a často i vyrážky (akné). Je pravda, že ak užívam antikoncepčné tabletky, môže sa mi pleť zlepšiť?
Áno, niektoré antikoncepčné tabletky veľmi priaznivo vplývajú na mastnú pleť a na akné. Napr. trojfázové hormonálne tabletky s obsahom etinylestradiolu a norgestimátu boli v USA schválené ako jediné kontraceptívum aj  na liečbu stredne ťažkých  foriem akné.
 
25.   Začnú mi po tabletách rásť prsia? Je to trvalé?
Po začatí užívania hormonálnych antikoncepčných tabletiek je možné, že sa mierne zväčšia prsia, čo napokon nie je vždy nežiaduci efekt antikoncepcie.
 
26.  Čítala som, že hormonálna antikoncepcia znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Je to pravda?
Áno, je pravda, že hormonálna antikoncepcia znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov a toto znížené riziko pretrváva ešte niekoľko rokov po vysadení antikoncepcie.

27.  Keď moja priateľka začínala užívať antikoncepčné tabletky, slabo krvácala  („farbila“) aj v strede cyklu. Je to vždy a je to nebezpečné?
Po začatí užívania hormonálnych tabletiek je možné, že počas prvých troch mesiacov sa objaví “farbenie” alebo slabé krvácanie uprostred cyklu. Tento vedľajší účinok je taký mierny, že prakticky neobťažuje ženu. Zvyčajne po troch mesiacoch ustúpi a v žiadnom prípade to nie je nebezpečné.
 
28.  Počula som, že niektoré antikoncepčné tablety pomáhajú ženám v období prechodu (návaly, bolesti hlavy, potenie, nespavosť a pod.). Je to pravda? Ako ovplyvní dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie ženu  v klimaktériu  (v prechode)?
Tým, že antikoncepčné tabletky obsahujú estrogény, v období prechodu môžu zmierniť niektoré jeho príznaky, ako sú návaly tepla, bolesti hlavy, potenie a nespavosť. V súčasnosti existuje názor, že hormonálnu antikoncepciu možno užívať až do klimaktéria.
 
29.  Prečo je na príbalovom letáčiku v škatuľke prípravkov s hormonálnou antikoncepciou toľko upozornení?
Podľa zákona o lieku na príbalovom letáčiku v obale každého lieku musia byť vyznačené aj tie najzanedbateľnejšie nežiaduce účinky. Pokiaľ lekár odporučí antikoncepčné tabletky iba žene (dievčaťu), ktorá nemá kontraindikáciu pre užívanie, je možnosť akýchkoľvek nežiaducich účinkov minimalizovaná. Je dobré, keď sa užívateľka hormonálnej antikoncepcie opýta svojho ošetrujúceho gynekológa alebo gynekologičky, či niektoré nežiaduce účinky môžu nepriaznivo vplývať na jej organizmus.

Hormonálna antikoncepcia obsahuje dva druhy ženských pohlavných hormónov: estrogény a gestagény. Tieto sú v takom vyváženom pomere a v takej dávke, že bránia ovulácii, to znamená uvoľneniu vajíčka z vaječníka počas menštruačného cyklu, ktoré nastáva približne asi v polovici medzi dvoma menštruáciami.
 
30.  Keď prestanem užívať hormonálnu antikoncepciu, môžem ihneď otehotnieť?
Áno, po skončení užívania hormonálnej antikoncepcie môže žena okamžite otehotnieť a netreba robiť žiadnu prestávku.

31.  Keď prestanem užívať hormonálnu antikoncepciu,  pretože chcem mať dieťa, je pravda, že môžem ľahšie otehotnieť?
Tým, že hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, po jej vysadení skutočne môže dôjsť k rýchlejšiemu a ľahšiemu otehotneniu. Možno to prirovnať k javu, keď je ženský organizmus akoby lačný po ďalšej tehotnosti.
 
 
32.  Ak by žena počas užívania hormonálnej antikoncepcie predsa len otehotnela, nie je ohrozený plod?
Ak žena otehotnie počas užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je ohrozená jej tehotnosť ani plod.
 
33.  Aký vplyv môže mať užívanie hormonálnej antikoncepcie na dieťa, ktoré chcem mať v budúcnosti?
Hormonálna antikoncepcia nemá žiaden vplyv na dieťa v budúcnosti.
 
34.  Zaujímalo by ma, odkedy po pôrode môžem začať s hormonálnou antikoncepciou?
Kým žena dojčí, odporúča sa hormonálna antikoncepcia, ktorá obsahuje iba gestagény, pretože estrogény znižujú tvorbu mlieka. Ak žena nedojčí, môže začať užívať hormonálnu antikoncepciu po skončení šestonedelia.

35.  Ak si žena, ktorá užíva hormonálnu antikoncepciu, chce naplánovať ďalšie dieťa, ako dlho pred plánovaným otehotnením treba vysadiť tabletky?
Ako sme už vysvetlili, otehotnieť možno v nasledujúcom cykle po vysadení hormonálnej antikoncepcie.
 
36.  Ako dlho  možno  bez  prestávky  užívať  antikoncepčné  tabletky? Je  nutná dvojmesačná prestávka vždy po roku užívania, ktorá sa v minulosti odporúčala?
Podľa súčasných názorov nie je potrebná prestávka po roku užívania.
 
37.  Prečo je medzi mesačnými baleniami 7-dňová pauza a ako je možné, že počas  tejto pauzy netreba používať žiadnu doplnkovú antikoncepciu?
Počas 7-dňovej pauzy medzi jednotlivými baleniami žena menštruuje a v tomto období nie je  možné otehotnieť,  preto netreba používať nijakú doplnkovú antikoncepciu.
 
38.  Ak sa stane, že zabudnem užiť tabletku, aké je riziko otehotnenia? (schéma, ako postupovať pri zabudnutí tabletky)
Ak žena zabudne pravidelne užiť tabletku po 24 hodinách, je možné užiť ju po ďalších 12 hodinách bez toho, aby došlo k zníženiu antikoncepčného účinku. Ak je prestávka medzi jednotlivými dávkami až 48 hodín,  odporúča sa doužívať celé balenie antikoncepčných tabletiek, avšak použiť aj inú doplnkovú antikoncepciu, najčastejšie bariérovú, tzn. kondóm. Väčšia tolerancia zabudnutia je pri tabletkách, ktoré obsahujú 30-35 mcg etinylesradiolu ako pri tabletkách s obsahom 20 mcg etinylestradiolu.
 
39.  Dá sa oddialiť menzes tak, aby mi nevyšiel na termín dovolenky?
Ak si chce žena oddialiť menštruáciu, napríklad kvôli dovolenke, môže to urobiť veľmi jednoduchým spôsobom, a to tak, že ďalšie balenie začne užívať po skončení predchádzajúceho balenia, tzn., že neurobí 7-dňovú prestávku, čím nedôjde k menštruácii. Menštruácia sa môže takto oddialiť až po dobu užívania troch mesačných balení. Po trojmesačnom užívaní sa odporúča 7-dňová prestávka, aby sa dostavila menštruácia. Toto oddialenie menštruácie je však možné, iba ak žena užíva monofázickú hormonálnu antikoncepciu.
 
40.  Keď som chorá, mám teplotu a kašlem, ale antibiotiká neužívam, mala by som to ohlásiť svojmu gynekológovi? Môže viróza ovplyvniť účinnosť hormonálnej antikoncepcie?
Viróza, ktorá sa prejavuje iba zvýšenou teplotou a kašľom, pričom nevyžaduje užívanie antibiotík, nijako neovplyvňuje účinok hormonálnej antikoncepcie.
 
41.  Môže žena so zvýšeným cholesterolom v krvi užívať hormonálnu antikoncepciu?
Hormonálnu antikoncepciu možno predpísať i ženám so zvýšenou hodnotou cholesterolu. Ak tento stav sprevádza zvýšený krvný tlak,  gynekológ zvyčajne prekonzultuje s internistom vhodnosť užívania antikoncepčných tabliet. Kontraceptíva, ktoré obsahujú tzv. tretiu generáciu gestagénov (norgestimát, dezogestrel a gestodén), majú priaznivý vplyv na cholesterol a znižujú jeho hladinu v krvi.

42.  Trpím ľahšou formou cukrovky a beriem pravidelne inzulín. Môžem užívať hormonálnu antikoncepciu?
Podľa najnovších poznatkov ženy trpiace ľahšou formou cukrovky môžu užívať hormonálnu antikoncepciu. Vhodné sú  preparáty obsahujúce tzv. tretiu generáciu gestagénov (t.j. norgestimát, dezogestrel a gestodén) .

43. Môžu antikoncepciu užívať aj ženy, ktoré prekonali infekčnú žltačku? Neškodí na pečeň?
Pokiaľ v dôsledku prekonanej infekčnej žltačky nedošlo k poškodeniu pečene, nie je prekonanie tejto choroby dôvodom na odmietnutie hormonálnej antikoncepcie.

44. Ako je to s možnosťou užívať  antikoncepciu pri ochorení štítnej žľazy?
Aj pri ochoreniach štítnej žľazy možno užívať hormonálnu antikoncepciu. Pri ťažších formách je vhodné poradiť sa o jej užívaní s endokrinológom.

45. Mám na jednej nohe vnútornú kŕčovú žilu. Je pre mňa preto hormonálna antikoncepcia nedostupná?
Kŕčové žily nepredstavujú prekážku pre užívanie hormonálnej antikoncepcie. Zvýšenú opatrnosť však vyžadujú stavy po prekonanej tromboembolickej chorobe, keď hormonálnu antikoncepciu neodporúčame.
 
46. Mám bolesti hlavy, je nutné tabletky ihneď vysadiť?
Ak sa objavia len mierne bolesti hlavy v priebehu prvých mesiacov užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je potrebné tabletky vysadiť. Silné migrenózne bolesti hlavy sú dôvodom na prerušenie užívania.
 
47.  Užívam tabletky už druhý mesiac a stále mám počas cyklu mierne farbenie a je  mi občas aj trochu nevoľno. Ako dlho to ešte potrvá?
V priebehu prvých troch mesiacov užívania hormonálnej antikoncepcie sa môžu v dôsledku “novej hormonálnej situácie“ v organizme objaviť niektoré vedľajšie účinky, ako je “farbenie”, či krvácanie, alebo žalúdočná nevoľnosť, ktoré vo väčšine prípadov ustúpia najneskôr po 3-4 mesiacoch.

48.  Môžem darovať krv, keď užívam hormonálnu antikoncepciu?
Hormonálna antikoncepcia nebráni užívateľke darovať krv.

49.  Existujú aj iné spôsoby užívania hormonálnej antikoncepcie okrem tabletkovej formy?
Okrem vnútromaternicového systému a podkožného implantátu je najnovšou formou užívania hormonálnej antikoncepcie revolučná antikoncepcia vo forme náplasti. V USA je dostupná na trhu od mája 2002. Časopis Times ju vyhlásil za „super inováciu roka 2002“. Táto antikoncepčná náplasť sa aplikuje raz za týždeň, vždy v ten istý deň, 3 týždne po sebe. 4. týždeň je tzv. voľný  týždeň, kedy sa náplasť neaplikuje. Je výhodná z toho hľadiska, že užívateľka sa vyhne hrozbe zabudnutia tabletky, čím sa vylúči riziko zlyhania antikoncepcie a prípadného otehotnenia. Má rovnakú účinnosť ako tabletka. Náplasť je tenká, hladká, telovej farby. Predstavuje súčasť nového životného štýlu modernej ženy.

50.  Nie je hormonálna antikoncepcia založená na princípe, že sa ničí už zárodok nového dieťaťa? Môžu ju teda užívať aj ženy nábožensky založené?
Princíp hormonálnej antikoncepcie je založený na blokáde ovulácie, čím nedôjde k oplodneniu vajíčka spermiou a nevytvorí sa zárodok. Hormonálna antikoncepcia by nemala byť svojím poňatím v princípe prekážkou v užívaní nábožensky založeným ženám. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu