Plánované rodičovstvo a antikoncepcia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 16.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 318 slov
Počet zobrazení: 7 224
Tlačení: 394
Uložení: 414
Plánované rodičovstvo a antikoncepcia

ÚVOD
RODIČOVSTVO – to  je  zodpovednosť  za  deti,  za ich  vývin, za ich život. Zodpovednosť, ktorá sa stáva  čarovným zmyslom života. Som otec. Či som celkom dospelý, o tom chvíľami  pochybujem. Veď mám ešte hlavu plnú bláznivých nápadov,  rád si zahrám futbal  či basketbal s kamarátmi, môj syn  sa hrá obďaleč, vidím na neho a pritom mi nezavadzia. Cez  križovatku prebehnem aj na červenú, v prítomnosti syna to  už nemôžem, sám ma upozorní, že ešte nie je zelená, veď  majú v škôlke dopravnú výchovu! Som dobrý otec?  Vychovávam ho dobre? Som mu dobrým príkladom?

Som matka. Som celkom zamestnaná deťmi.Už sa nestretávam s priateľkami, opustila som všetky svoje  záujmy. Často rozmýšľam o tom či mám právo mať čas aj pre  seba.Právo azda aj áno, ale kde vziať čas? Stále mám na  mysli zodpovednosť za výchovu svojích detí, myslím si, že  všetky ich priania musím splniť.

Ale čo tí, ktorí sa takto nikdy nezamysleli,  výchovu či záujem o dieťa odkladajú vždy na neskôr:“Keď  bude mať Peter jeden rok,potom sa mu začnem venovať,  potom sa s ním už bude dať lepšie komunikovať. Teraz len  spí, plače ... Vôbec mu nerozumiem! Neskôr, až bude mať  päť rokov, to už bude s ním dobre, budeme spolu hrávať  futbal, teraz len zavadzia, ničomu nerozumie.“ Takí  rodičia nikdy neprecítia čaro rodičovstva./Viera Zlámalová, 1997, s.22/
Nikdy som nečítala niečo také krásne a úplne  pravdivé, ako je táto úvaha o kráse rodičovstva. Túto úvahu  som dala na úvod svojej práce zámerne, pretože moja práca  sa bude venovať problematike plánovaného rodičovstva a  antikoncepcie. Pre limitovaný počet strán uvádzam len ukážky vybraných kapitol.
 
1. HISTÓRIA PLÁNOVANÉHO  RODIČOVSTVA A ANTIKONCEPCIE
Aj keď sa antikoncepcia javí ako novodobý sexuálny  problém, výskumy ukázali, že otázka zábrany počatia stála  v   popredí  záujmov  už u starovekých národov. Úsilie  zabrániť dôsledkom sexuálneho styku muža a ženy,  znemožniť oplodnenie, sprevádza ľudskú spoločnosť od jej  vzniku. Možno teda hovoriť o starovekej, stredovekej  a novovekej antikoncepcii. Túto kapitolu som zaradila  preto, lebo si myslím, že je naozaj zaujímavým úvodom do  tejto problematiky.

Antikoncepcia mala a má zabezpečiť možnosť oddávať sa  sexu bez strachu z otehotnenia. Tento strach nebol len  strachom z donosenia nežiadúceho plodu, ale aj strachom  pred hnevom bohov. Antikoncepcia bola  a zostáva aktuálnym  problémom ľudstva. Dokazujú to aj zachované písomné  správy. Najstarší písomný doklad je papyrus Petri  z Kahunu asi z roku 1850 pred naším letopočtom. V papyruse Petri z Kahunu sú opísané tri vaginálne  spôsoby antikoncepcie - krokodílí trus pomiešaný  s pastou, med s uhličitanom vápenatým a substancia  podobná gume. V arabskej literatúre sa opisuje iná  modifikácia, podľa ktorej sa do vagíny vkladá trus slona  zmiešaný s medom. V EBERSOVOM papyruse sú opísané  antikoncepčné metódy, používané  v starom Egypte. Ženy,  ktoré nechceli otehotnieť, dojčili až tri roky. Na  dosiahnutie sterility sa vykonávala aj ovarektómia.  Z týchto dokladov je zrejmé, že u starých Egypťanov  o kontrole počatia rozhodovali ženy.
  Najslávnejší arabský lekár Avicenna  sa tiež zaoberal indikáciami na antikoncepciu  a zdôrazňoval, že lekár je povinný odporúčať  antikoncepciu v prípade, keby tehotnosť alebo pôrod  znamenal ohrozenie zdravia ženy, ako aj všetkým ženám,  ktoré majú nevyvinutú maternicu a chorý močový mechúr.  Prostriedky na antikoncepciu s malými zmenami uvádza tie  isté ako ostatní stredovekí autori.

Veľký  medzník je rok 1961, v ktorom sa prvýkrát zaviedla  hormonálna antikoncepcia v USA. Antikoncepcia sa teda  očividne stávala účinným prostriedkom na zlepšovanie  sociálnej i zdravotnej situácie širokých vrstiev  obyvateľstva. Tak k pôvodným lekárskym indikáciám  pribudla indikácia sociálna. Zjavovala sa oprávnená  požiadavka, aby žena - matka mohla sama rozhodovať  o tom, koľko detí chce a môže zodpovedne vychovať.  Priekopníkmi plánovaného rodičovstva a antikoncepcie boli  F. Place, M. Sangerová, doktorka Stoneová, ktorí  organizovali prvé antikoncepčné poradne.

V našom štáte sa antikoncepcia začala na vedeckom základe rozvíjať  v 30. rokoch nášho storočia. Prvýkrát sa  o nej verejne diskutovalo na schôdzke Spolku českých  lekárov v roku 1932. V roku 1934 sa v Prahe zorganizoval  Spolok na kontrolu pôrodnosti.Zakladateľom a priekopníkom  modernej antikoncepcie u nás bol MUDr. Hnátek. Najväčšmi  sa pričinil o to, že sa v našom zdravotníctve pomerne  rýchlo zavádzali najnovšie antikoncepčné metódy.

Nesmiem zabudnúť ani na Slovenskú spoločnosť pre  plánované rodičovstvo a výchovu k rodičovstvu, ktorá je  mimovládnou neziskovou organizáciou. Jej poslaním je  podporovať zodpovedné a kultivované sexuálne správanie  mužov a žien, a obhajovať základné ľudské práva v oblasti  sexuality a reprodukčného zdravia. Na Slovensku existujú  dve významné a celosvetovo známe centrá plánovaného  rodičovstva. Jedno z nich je aj  v NsP F.D.Roosevelta  v Banskej Bystrici.Myslím si, že toto centrum je veľkým  prínosom v tejto oblasti, pretože tu pracuje vysoko  kvalifikovaný tím odborníkov. Pracovníci sú ochotní  a kompetentní odpovedať na akékoľvek otázky z oblasti  plánovaného rodičovstva a antikoncepcie.

2. PRÁVO NA PLÁNOVANÉ RODIČOVSTVO
K širokej palete základných ľudských práv patria aj  práva týkajúce sa najintímnejších oblastí života - oblasť  ľudskej sexuality, plánovania rodiny, právo na ochranu  reprodukčného zdravia. Právo na plánované rodičovstvo sa definovalo ako  základné ľudské právo na medzinárodnej konferencii  o ľudských právach v Teheráne v roku 1968: rodičia majú  základné ľudské právo slobodne a zodpovedne určovať počet  svojich detí a časový odstup medzi nimi. Rezolúcia  Populačnej komisie OSN z roku 1972 ako jedno zo  základných ľudských práv proklamuje oprávnenie každej  rodiny mať toľko detí, koľko chce. Toto právo potvrdili  aj ďalšie konferencie o ľudských právach /Bukurešť 1974,  Mexiko City 1984, Viedeň 1993/.

Na konferencii v Tbilisi v roku 1990 došlo  k spresneniu tohto práva, na právo na reprodukčné  zdravie. Ženy majú samy rozhodovať o svojom sexuálnom  a reprodukčnom živote a každé dieťa má byť chcené. Právo  dieťaťa narodiť sa ako chcené bolo definované na pôde OSN  v rámci medzinárodného roku dieťaťa 1979. Definícia  reprodukčného zdravia WHO, ako súčasť definície zdravia,  vznikla na poslednej populačnej konferencii OSN, ktorá sa  konala v septembri 1994 v Káhire. Pri jej tvorbe sa  vychádzalo z podmienky zakomponovať do textu:

1. schopnosť rozmnožovania, regulovania plodnosti,  prežívania potešenia zo sexu,
2. úspešnosť pri otehotnení, pri prežívaní novorodencov  a detí s ohľadom aj na ich rast a vývoj,
3. bezpečnosť počas tehotnosti aj pri pôrode, pri  regulácii plodnosti a pri prežívaní sexu. Dôležitou bola  aj podmienka rešpektovania základného ľudského práva  slobodne regulovať svoju plodnosť.

V tomto dokumente ma zaujala aj definícia  reprodukčného zdravia, ktorá znie: „Reprodukčné zdravie  je stav úplnej fyzickej, mentálnej  a sociálnej pohody  a nielen chýbanie ochorenia alebo poruchy vo všetkých  prípadoch vzťahujúcich sa ku reprodukčnému systému,  k jeho funkciám  a procesom.“Reprodukčné zdravie zahŕňa aj  ľudskú schopnosť reprodukovať sa, ako aj slobodu  rozhodnúť sa, kedy a ako často tak konať. Vychádzajúc z tejto podmienky zahŕňa aj právo muža a ženy byť  informovaný, mať prístup k bezpečným, efektívnym  a akceptovateľným metódam plánovaného rodičovstva podľa  vlastného výberu, ktoré nie sú proti zákonu, a právo na  prístup k primeraným službám plánovaného rodičovstva,  ktoré ženám umožnia bezpečne prekonať tehotnosť,  materstvo a zabezpečiť párom najlepšie možnosti, ako mať  zdravé deti. Myslím si, že reprodukčné zdravie znamená aj  podporu života a osobných vzťahov, nie iba poradenstvo  a veľmi dôležitá je aj starostlivosť vzťahujúca sa na  reprodukciu a sexuálne prenosné ochorenia.

Výskumy dokazujú, že naše ženy sú hlboko presvedčené  o svojich prirodzených právach slobodne rozhodovať  o najintímnejšej oblasti svojho života, čo je v súlade  s filozofiou OSN o plánovanom rodičovstve a reproduktívnom zdraví. Prejavuje sa to v ich postojoch  k začiatku sexuálneho života, k počtu detí a k právu na  umelé prerušenie tehotenstva.
 
2.1. ETICKÉ ASPEKTY ANTIKONCEPCIE
ETIKA je náuka o morálke, o mravnosti. Je to súbor  istých princípov platných pre danú spoločnosť, ktoré sa  dotýkajú nášho správania a činnosti. Etika je veda, ktorá  v súčasnosti zasahuje do všetkých štruktúr nášho života.
Myslím si,že veľmi malá pozornosť sa venuje etickým  aspektom používania antikoncepčných metód u žien, preto  by som v tejto kapitole chcela uviesť niekoľko pravidiel,  ktoré by mal poznať a rešpektovať každý lekár, ktorý  predpisuje, respektíve odporúča antikoncepčnú  metódu žene. Veľmi dôležité je, aby aj každá sestra  pracujúca na gynekologickej ambulancii bola schopná  pravdivo a adekvátne odpovedať na otázky klientky.

Prvý  etický aspekt je princíp prospešnosti. Ten si  vyžaduje,aby nové antikoncepčné metódy boli  bezpečné,účinné a prijateľné pre ženy. Pri zavádzaní  nových antikoncepčných metód musí lekár rešpektovať  autonómiu osobnosti. Rešpektovanie autonómie tiež  vyžaduje pri zavádzaní nových metód regulácie fertility  uľahčenie informovaného výberu a poskytovanie kvalitnej  starostlivosti. Veľmi dôležitý je informovaný výber, čo  je proces, v ktorom sa žena slobodne rozhoduje o možnej  zdravotnej intervencii,  a rozhodnutie s uplatnením svojich  práv je v jej rukách.
Základom informovaného výberu je informácia, ktorá je  presná, nezaujatá, kompletná a zrozumiteľná. Informovaný  výber vyžaduje informácie o antikoncepčnej metóde, ktorý  zahŕňa správne užívanie, kontraindikácie, efektivitu  v prevencii otehotnenia, možné vedľajšie účinky, možné  interakcie s inými liekmi, stavmi. Jednou z ďalších zásad  je rešpektovanie ženinej autonómie, ktorá si vyžaduje  informovať ju o tom, že sa môže kedykoľvek rozhodnúť  prestať používať metódu, ktorú si zvolila.

3. VÝBER ANTIKONCEPCIE  SKRÍNINGOVÉ VYŠETRENIA
4. METÓDY ANTIKONCEPCIE PEARL-INDEX

Antikoncepcia, ako to už z názvu vyplýva, je opakom  koncepcie /oplodnenie, počatie/. Antikoncepciou sa má  zabrániť splynutiu mužskej  a ženskej pohlavnej bunky.  V súčasnej dobe sa vyvíjajú všetky druhy antikoncepčných  prostriedkov. Myslím si, že partneri majú k dispozícii  širokú škálu prostriedkov, z ktorej si môžu slobodne  vybrať.
Antikoncepciu by sme mohli rozdeliť do šiestich  základných skupín:
 1.prirodzené metódy: Oginova - Knausova metóda, metóda  merania bazálnej teploty, Billingsova hlienová metóda,  prerušovaná súlož, vaginálna sprcha,predĺžené dojčenie,
 2.hormonálne metódy: tabletky, hormóny aplikované  injekčnou formou,implantáty,
 3.mechanické metódy: kondóm, vaginálne pesary, špongie,
 4.chemické metódy: založené na aplikácii spermicídnych  látok. Často sa kombinujú s mechanickými metódami,  napr. so špongiou,
 5.intrauterinná antikoncepcia: vnútromaternicové  teliesko,
 6.ireverzibilná antikoncepcia: sterilizácia ženy a muža.
Spoľahlivosť jednotlivých antikoncepčných  prostriedkov sa hodnotí tzv.tehotenským číslom podľa  Pearla: toto číslo znamená počet otehotnení u 100 žien za  rok používania určitej metódy.Nízke tehotenské číslo  znamená vysoký stupeň spoľahlivosti a naopak. Prehľad  spoľahlivosti antikoncepčných prostriedkov a Pearl index:  periodická zdržanlivosť : 12,0 - 34,5, prerušovaná súlož  : 12,0 - 38,0, kondóm : 6,0 - 28,0, IUD : 0,9 - 8,5,  okluzívny pesar: 6,0 - 29,0, výplachy pošvy: 29,3 - 40,8,  diafragma a želé: 6,1 - 33,6, šumivé tablety: 11,9 - 42,8,  čapíky: 7,7 - 42,3, hubky s púdrom: 27,0 - 35,0, hormonálna  antikoncepcia: 0,0 - 2,7.
V ďalších kapitolách svojej absolventskej práce by  som vám chcela priblížiť najpoužívanejšie antikoncepčné  metódy a ich vplyv na organizmus ženy. 
 
MOTTO: "Nesprávne vedomosti sú horšie ako  nevedomosť.“  A.DISTERWEG
 
5 PERORÁLNA ANTIKONCEPCIA
5.1. VPLYV PERORÁLNEJ  ANTIKONCEPCIE NA ORGANIZMUS  ŽENY
6.CHEMICKÁ OCHRANA
7. MECHANICKÁ OCHRANA
8. PRIRODZENÉ METÓDY  ANTIKONCEPCIE
9.VNÚTROMATERNICOVÉ TELIESKO
10.STERILIZÁCIA

VPLYV HORMONÁLNEJ ANTIKONCEPCIE  NA SEXUÁLNE A REPRODUKČNÉ
ZDRAVIE


K problému SEXUÁLNEHO ZDRAVIA
1, každá hormonálna antikoncepcia spôsobuje u žien zníženie libida- zníženie pohlavnej túžby
  Toto je spôsobené tým, že hormonálna antikoncepcia obsahuje syntetické –chemické hormóny, ktoré sa vlastnosťami  a svojimi hladinami v krvi líšia od prirodzených ženských hormónov. Podávanie konštantných dávok antikoncepčných hormónov zabraňuje tvorbe vlastných pohlavných hormónov, estrogénov a androgénov vo vaječníkoch /blokovaním pozitívnej spätnej väzby/, z  ktorých hlavne androgény sú rozhodujúcimi hormónmi ženskej sexuality.    
2, Syntetické estrogény menia štruktúru a funkciu nadobličiek  Hladina kortizolu(   tkz.stresového hormónu) môže byť až dvojnásobne vyššia .
3, Ako prispejú k sexuálnemu zdraviu žien nežiaduce účinky hormonálnej antikoncepcie ako sú : nevoľnosť, nepravidelné krvácanie/najčastejší nežiaduci účinok/, zmeny nálad, depresie, prírastok hmotnosti, bolesti hlavy, kvasinkové ochorenia pohlavných orgánov ?
V dôsledku  týchto menej závažných nežiaducich účinkov  prestane v priebehu prvého roka užívať  hormonálnu antikoncepciu 30-50 % nových užívateliek. /Základy gynekologickej endokrinológie, Grada  Publishing,2002/ . Toto je logický  postoj užívateliek hormonálnej antikoncepcie k „sexuálnemu zdraviu“, ktoré poskytuje hormonálna antikoncepcia.
 
K problému REPRODUKČNÉHO ZDRAVIA
1, Syntetické hormóny obsiahnuté v hormonálnej antikoncepcií spôsobujú závažne nežiaduce účinky.
a, Najzávažnejšou komplikáciou je tromboembolická  nemoc. Relatívne riziko u užívateliek hormonálnej antikoncepcie je 3-4 x vyššie. 1-2 % tromboembolických príhod končí smrteľne.
 
b, Karcinóm  prsníka
Syntetické hormóny obsiahnuté v antikoncepčných prípravkoch  sú na zozname karcinogénov I.A.R.C./ Internacional  Agency for Research On Cancer/. V roku 2005  Americký National Institut of Enviromental Health Sciences , zaradil steroidné hormóny  obsiahnuté v hormonálnej  antikoncepcií do zoznamu  228 položiek dokázaných alebo vysokopravdepodobných  karcinogénov. Samotný výrobcovia hormonálnej antikoncepcie
pripúšťajú  resp. uvádzajú na príbalových letákoch zvýšené riziko karcinómu  prsníka( relatívne riziko 1,24)  .
 
c, Infarkt myokardu
  Relatívne  riziko je 2,0 až 3,2 x vyššie . Fajčenie u uživateliek  mladších ako 35 rokov zvyšuje relatívne riziko 10 krát , u žien starších  ako 35 rokov  100 krát. !!!

d, centrálne mozgové príhody
Relatívne  riziko  u ischemických mozgových príhod je  vyššie v rozmedzí od  0,89 až 2,99 krát. U užívateliek  s vysokým tlakom je relatívne riziko 7,2 x krát vyššie, u fajčiarok 10,7 x vyššie.
Ako chceme aby nám Slovenské ženy rodili deti , keď budú mať zdravie poškodené výskytom týchto chorôb, alebo ktoré budú brať lieky na liečenie týchto chorôb ?!   
   
VPLYV NA REPRODUKČNÉ  ORGÁNY.
 a, Vplyv na vaječníky:  Používanie hormonálnej antikoncepcie potláča fyziologické funkcie vaječníkov/ napr. vznik dominantného folikulu, žltého telieska atď./ ,čo vedie obyčajne k zmenšeniu vaječníkov. V dôsledku toho asi u 2% užívateliek  hormonálnej antikoncepcie pretrváva amenorea ( neprítomnosť menštruačného krvácania ) až niekoľko rokov po vysadení hormonálnej antikoncepcie.
b, Vplyv na maternicu  : Hormonálna antikoncepcia pôsobí nefyziologický na sliznicu maternice , pretože syntetické hormóny  dodáva do tela nie cyklicky /ako pri menštruačnom cykle/ , ale súčasne estrogény aj gestagény spolu, alebo dodáva do tela len časť hormónov potrebných pre normálne fyziologické pochody maternice(gestagénna  antikoncepcia) . To má za následok : - redukovanú hrúbku sliznice maternice  so zmenšenými
riedkymi a vyčerpanými  žľazami 
 - zmenu  bunkovej štruktúry sliznice maternice , ktorá má za následok produkciu zón edému striedajúcich sa so zónami zvýšenej hustoty buniek
 -  zmenu biochemického a bielkovinového zloženia  sliznice maternice 
Tieto zmeny na sliznici maternice znižujú možnosť nidácie –uhniezdenia oplodneného vajíčka  nielen počas užívania hormonálnej antikoncepcie , ale ešte aj niekoľko mesiacov po  jej vysadení.
 Podľa štatistiky Slovensko disponuje počtom  780 000 žien vo fertilnom  veku /schopných porodiť dieťa/. Pri takomto malom počte je skutočne nezodpovedným luxusom
ohrozovať  sexualitu, zdravie a plodnosť slovenských žien hormonálnými antikoncepčnými prípravkami.
 
Existencia a rast  populacie  nášho národa majú byť oveľa dôležitejšie ako miliardové zisky tých, ktorý chcú sexuálne a reprodukčné zdravie nášho národa „liečiť“ hormonálnou antikoncepciou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu