Čajové vrecúška

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 09.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 199 slov
Počet zobrazení: 2 942
Tlačení: 280
Uložení: 265
Vďaka čomu poznáme dnes čajové vrecúška?
Len vo Veľkej Británii sa denne pripraví 150 miliónov šálok čaju z čajových vrecúšok. Otvory sieťového filtračného papiera, z ktorého sú čajové vrecúška vyrobené, sú dostatočne veľké na to, aby vpustili vriacu vodu, a zas, naopak, dostatočne malé, aby čajové lístky nevypadli. Papier musí byť navyše taký pevný, aby sa pri manipulácii alebo pri použití nepotrhal – či už suchý alebo mokrý.

Obyčajný papier tieto náročné požiadavky splniť nemôže. Špeciálny papier čajových vrecúšok vyrábajú z dvoch druhov silných vláken – z manilského konope a z termoplastického vlákna. Manilské konope, ako dlhé prírodné vlákno (používa sa pri výrobe povrazov), dodáva vrecúškam odolnosť a termoplastickým vláknom sa uzatvárajú. Vlákna netkajú spolu, iba ich namočené vo vode položia v dvoch vrstvách na seba, vodu nechajú odtiecť a výslednú vlhkú tkaninu lisujú dosucha medzi valcami. Tým sa vytvorí nepravidelná štruktúra, pripomínajúca pavučinu s pórmi rôznej veľkosti.
V dvoch pásoch umiestnených nad sebou potom papier prechádza cez plniaci stroj. Stroj umiestnený na dolný pás určené množstvo čaju, oba pásy na okrajoch tepelne spojí a vrecúško čaju je na svete. Termoplastické vlákna sa pritom roztavia a pevný spoj, ktorý vznikol, je aj po ochladení odolný. Vlákno má bod topenia na 100 °C. Ani var vrecúšku neublíži.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu