Aké tajomstvá skrýva čokoláda?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 695 slov
Počet zobrazení: 3 799
Tlačení: 305
Uložení: 330
Aké tajomstvá skrýva čokoláda?
Čokoláda od dôb dávno minulých vzbudzuje túžby človeka vo všetkých svojich podobách. Chuťové poháriky rozohrávajú koncert lahodných chutí bielych, horkých alebo mliečnych variácií. Čokoláda v sebe skrýva tajomstvá, ktoré nedávajú spávať výskumníkom a tešia mlsné jazýčky jej milovníkov.

7.1.  Výroba čokolády v minulosti
Miesta, kde sa zdokonaľovali recepty na čokoládu, technika praženia a spracovávanie kakaových bôbov, boli odjakživa kláštorné kuchyne. Istý „recept" stál údajne pápeža Klementa XIV život. Jedom primiešaným do šálky čokolády ho vraj otrávili jezuiti. V jednej kuchyni španielskeho kláštora v Mexiku sa zrodil nápad tvarovať čokoládu do tabličiek. Španieli tiež zaviedli sladenie čokolády trstinový cukrom. Prvá mliečna čokoláda sa objavila až v roku 1879, plnené bonbóny v roku 1913.

„Medzi spotrebiteľmi sú stále najviac obľúbené tabuľkové čokolády."
V súčasnosti sú medzi spotrebiteľmi stále najviac obľúbené tabuľkové čokolády, ktoré sú nasledované čokoládovými tyčinkami a bonboniérami. Tradične sa bonboniéry a čokoládové výrobky najviac kupujú k sviatku, či už ide o meniny, narodeniny alebo Valentína.

7.2.  „Čokoládová kultúra“
Celá stredoamerická oblasť kedysi používala kakaové bôby aj ako platidlo. Význam čokolády pochopil po jej ochutnaní tiež dobyvateľ Hernand Cortéz. To on priviezol do Španielska kakao a zaslúžil sa o spopularizovanie pitia čokolády. Ešte pred dvoma storočiami sa čokoláda predávala najmä v lekárňach. Od čias, keď sa čokoláda podávala len na kráľovských dvoroch, či v najlepších francúzskych salónikoch, značne zľudovela. Záujem o kakao ako o výnosnú komoditu však neutícha ani v dnešnej dobe. Stačí spomenúť Pobrežie Slonoviny, ktoré sa v roku 1979 stalo najväčším vývozcom kakaa na svete a kde sa okrem domácich mocenských síl sústreďujú záujmy Francúzov a Američanov. Mekkou spotreby čokolády na jedného obyvateľa je Švajčiarsko.

7.3.  Legendy vo svetle vedy
Stará mexická legenda rozpráva o tom, že ľuďom daroval kakaové bôby aztécky boh Quetzalcoatl. Pre Aztékov (obr.č.12) bola čokoláda posvätným nápojom, ktorý prinášali do svätýň bohov a pri kultových obradoch symbolizoval ľudskú krv. Čokoládu z kakaových bôbov varili tiež Mayovia. Rozomleté plody kakaovníka zahustili kukuričnou múkou a pridali vanilku a čili, na osladenie používali med. Podávala sa horúca a domorodci nápoj nazývali xocolatl. Kakaový bôb bol pre Mayov symbolom plodnosti a čokoládu považovali za afrodiziakum. Sám slávny záletník a zvodca, Giacomo Casanova tvrdil, že za svoje úspechy vďačí čokoláde, ba aj markíz de Sade ju spomína vo všetkých knihách. Mnohí si v tejto súvislosti spomenú na niektoré pasáže z knihy Čokoláda od Joanne Harris, kde nerafinované kakao prebúdzalo skryté vášne. Pod rukami bádateľov sa  krok za krokom odkrýva pozadie účinkov čokolády, ktorá si svoje tajomstvá ukrýva za kombináciu viac než 300 dosiaľ z nej izolovaných chemických zlúčenín. Jednou z nich je práve fenyletylamín, látka, ktorú si telo vyrába aj v stave zamilovanosti. Čokoláda pôsobí tiež na vylučovanie endorfínov, ktoré sú známe ako „hormóny šťastia".
„Čokoláda si svoje tajomstvá ukrýva za kombináciu viac než 300 dosiaľ z nej izolovaných chemických látok."

7.4.  Čokoláda ako afrodiziakum
Mnohí z vás určite vedia, že najlepším a najdostupnejším afrodiziakom je práve čokoláda, ale prečo je to tak? Vedci pripúšťajú, že obsahuje kofeín, theobromin a fenyletylamín, ktoré stimulujú centrálnu nervovú sústavu a zvyšuje chuť na sex. Bolo dokázané, že ženy, ktoré konzumujú čokoládu, prežívajú oveľa intenzívnejšie intímny život, ako ženy, ktoré sa čokoláde radšej vyhýbajú. Tento účinok sa priamo úmerne zvyšuje tým, čím vyšší je obsah kakaa v čokoláde. Hoci je účinok tejto hriešnej sladkosti skutočne blahodárny, radšej ho požívajte v menšej miere, pretože jeho konzumácia môže viesť dokonca až k závislosti.

7.5.  „Závislí od čokolády"
Milovníci čokolády si veľakrát neodpustia poznámku, že sú od nej závislí. Vedci „závislosť" na čokoláde vysvetľujú pravdepodobným súzvukom a kombináciou látok ako kofeín, teobromín či fenyletylamín, čo je vlastne príbuzný amfetamínu, ktorý pochádza z rodiny látok nachádzajúcich sa v pilulkách extázy. Čokoláda tiež obsahuje látky, ktoré na mozog pôsobia podobne ako THC (Tetrahydrocanabinol, účinná látka z konope). Sú to najmä amidy nenasýtených mastných kyselín, podobné anandamidu, ktorý je zodpovedný za pocit nášho vnútorného blaha. Preukázal sa tiež jeho pozitívny vplyv na sexuálnu aktivitu.

Ďalšia skupina vedcov sa domnieva, že čokoláda má aj negatívne účinky. Tvrdia, že kofeín obsiahnutý v čokoláde narušuje ochabnutosť kostrového svalstva v spánku a môže tak dochádzať k náhlym pohybom organizmu či strhávaniu sa zo sna. Teobromín navyše povzbudzuje tep srdca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu