Líška polárna

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 15.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 177 slov
Počet zobrazení: 6 132
Tlačení: 721
Uložení: 655
Líška polárna
Líška polárna sa vyznačuje dvoma farebnými typmi alebo fázami. Líšky bielej fázy sú takmer biele, čo ich v zime veľmi dobre maskuje na snehu a ľade. Tento typ je viazaný na pravú tundru - otvorenú bezstromovú planinu a trávnaté pahorky.

Líšky modrej fázy sú častejšie v zmiešaných pobrežných krovinatých biotopoch a v zime sú svetlo sivohnedé, s modrým nádychom. Líška polárna konzumuje veľmi rozmanitú potravu, hlavne lumíky, ale aj vtáky, vajcia, kraby, ryby, hmyz, tulene a veľrybie zdochliny, plody, semená a ľudské odpadky. Sociálne skupiny sú premenlivé, obvyklý je pár samca so samicou, väčšie skupiny nerozmnožujúcich sa jedincov alebo rozmnožujúci sa pár a niekoľko pomocných samíc. Robia rozsiahle norové sídla s komplexom úkrytov a miest na rozmnožovanie.

Reprodukcia úzko súvisí s dostupnosťou potravy: ked je hojne lumíkov, mávajú vrhy vyše 15 mládat, v priemernom roku je to 6 - 10 líšťat. Letná srsť líšky polárnej má polovičnú hustotu zimnej, s menej ako polovičnou podsadou. V lete sú líšky bielej fázy zvrchu sivohnedé až sivé a zospodku sivé, líšky modrej fázy sú v letnom období hnedšie a tmavšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#liska polarna #Staticky opis lisky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu