Dĺžka menštruačného cyklu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 21.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 218 slov
Počet zobrazení: 4 552
Tlačení: 348
Uložení: 379
Dĺžka menštruačného cyklu
Normálny cyklus trvá 21 až 35 dní. V prvých rokoch menštruácie môže byť obdobie medzi jednotlivými menštruáciami kratšie alebo aj dlhšie, neskôr sa interval ustáli zhruba na jeden mesiac.
Priebeh menštruačného cyklu:

- menštruačná fáza (1. – 5. deň)
ak nedošlo k oplodneniu vajíčka, je povrchová vrstva sliznice maternice vylúčená z tela, aby sa mohla začať vytvárať „čerstvá“ pre nové vajíčko. Spolu s vylučovanou sliznicou odchádza pošvou z tela von aj neoplodnené vajíčko a menštruačná tekutina (ktorá je charakteristicky zafarbená krvou).

- predovulačná fáza (6. – 13. deň)

ženské vaječníky obsahujú už od narodenia asi 400 000 vajíčok (200 000 každý), ktoré počas života ženy postupne dozrievajú. V predovulačnej fáze začne každý mesiac hypofýza spoločne s vaječníkmi produkovať hormóny, vďaka ktorým môže jedno (niekedy i viac) z vajíčok dozrieť. Zároveň vďaka estrogénu (ženský pohl. hormón), ktorý je produkovaný vaječníkmi, začne narastať sliznica maternice, čím sa pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka.

- ovulačná fáza (približne 14. deň)
po úplnom dozretí je vajíčko vypudené z vaječníka do vajcovodu, kadiaľ putuje do maternice. Ak v tejto fáze vajíčko splynie s mužskou spermiou, žena otehotnie.

- predmenštruačná fáza (15. – 28. deň)
vplyvom zvýšenej produkcie progesterónu (ženský pohl. hormón) sa stále zväčšuje objem sliznice maternice. Ak sa do maternice dostane oplodnené vajíčko, uchytí sa v  sliznici, ktorá mu bude nasledujúcich deväť mesiacov poskytovať výživu. Ak vajíčko oplodnené nie je, nastáva menštruácia a celý cyklus sa začína znova od začiatku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dlzka menstruacneho cyklu #menštruácia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu