Replikácia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 225 slov
Počet zobrazení: 3 427
Tlačení: 389
Uložení: 430
Replikácia
Iba v nedávnej dobe sa podarilo presnejšie objasniť spôsob, akým z jednej materskej molekuly DNA vzniknú dve dcérske molekuly. Molekula DNA sa nereplikuje  plynule od jedného konca k druhému za tvorby útvaru podobnému písmenu Y. Pri eukaryotických organizmoch by takýto spôsob replikácie DNA v interfáze mitózy vyžadoval podstatne dlhšiu dobu, než za akú sa uskutoční zdvojenie obsahu DNA v jadre. Bolo zistené , že u cicavcov a iných eukaryotických organizmoch je DNA v každom chromozóme tvorená súborom jednotiek replikácie, ktoré sa označujú ako replikóny. V každom replikóne začína replikácia DNA v určitom bode a je obojsmerná. Tým rozumieme , že sa replikujú časti molekuly DNA vpravo aj vľavo od replikačného bodu.

Jednotlivé replikóny sú dlhé asi 15 až 150μm, pričom rýchlosť replikácie je približne 0,2 až 2 μm/min.za postupného rozpojovania vodíkových mostíkov ,ktoré spájajú dvojice komplementárnych báz, je zodpovedajúca rozvíjajúca bielkovina, ktorá umožňuje oddelenie jedného a druhého  polynukleotidového reťazca a tým postupné pripojovanie jednotlivých komplementárnych nukleotidov. Vzniká útvar , ktorý označujeme ako replikačná bublina. Novo tvorené časti polynukleotidových reťazcov sú syntetizované zásadne v smere 5´-3´.nevznikajú však ako súvislé sledy nukleotidov ale ako  jednotlivé reťazce zostavené z približne 50 až 150 nukleotidov. Tieto postupne  tvorené časti reťazca sa podľa objaviteľa nazývajú Okazakiho fragmenty. Ich tvorba je však  zahajovaná  vždy krátkym sledom ribonukleotidov.

Tento  takzvaný ,,RNA primer“ je tvorený asi 10 nukleotidmi. Polčas existencii Okazakiho fragmentov, ktoré sú po odlúčení ribonukleotidových sledov spájané v súvislý ribonukleotidový reťazec, je niekoľko málo sekúnd.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#replikácia DNA #replikacia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu