Obezita, Alkohol, Fajčenie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 403 slov
Počet zobrazení: 5 649
Tlačení: 346
Uložení: 369

Obezita, Alkohol, Fajčenie

Alkohol

Pohár vína dodá okolo 450 kJ energie. Ale ak o toto množstvo energie máte ochudobniť denný príjem energie, znamená to nielen väčší hlad, ale aj menej živín. Ešte horšie na tom je pivo - jedno pol litrové pivo má okolo 700 kJ. Piť viackrát do týždňa, či dokonca denne už môže byť problémom.

Červené víno obsahuje antioxydanty a je vedecky dokázané, že je zdraviu prospešné ho piť denne. Pitie však možno považovať za liek, ak si denne nedáte viac ako jedno deci. Nadmerné požívanie alkoholu spôsobuje ťažké poškodenie mozgu a ostatných orgánov, ako napríklad pečene.

Fajčenie

Fajčenie spôsobuje závislosť na nikotíne, ktorá sa podľa najnovších štúdií dá porovnať so závislosťou na drogách. Väčšina fajčiarov si tento návyk osvojí už v detskom veku a v dospelosti je na nikotíne už plne závislá. Fajčenie má dokázateľnú súvislosť s viac ako 24 ochoreniami.

U fajčiarov je vyššie riziko vzniku: ochorení dýchacích orgánov, nádorových ochorení, kardiovaskulárnych ochorení, ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu, ochorení cievneho systému, komplikácií v tehotenstve a po pôrode.

Obezita

Následkom nesprávnej výživy sa obezita v dnešnej dobe považuje za istú epidémiu. Prináša svoje riziká a nepríjemnosti vo fyzickom aj v psychickom zdraví (pocity menejcennosti, nižšie spoločenské uplatnenie a znevýhodnenie). Obezita vzniká v dôsledku vyššieho príjmu energie ako človek spotrebuje. Nespotrebovaná energia sa ukladá vo forme tuku.

Mnoho ľudí sa vyhovára že má ťažké kosti a preto veľa váži. To však nie je pravda, kostra každého človeka váži v priemere 12 až 13 kg a nemá vplyv na celkovú telesnú hmotnosť. Smutným faktom je, že na obezitu ročne umiera na Slovensku približne 6000 ľudí. Obezita má za následok ochorenia rôzneho druhu, ako gynekologické nádory, žalúdočné a črevné nádory, urologické nádory, srdcovo-cievne choroby, ortopedické problémy a mnoho ďalších.
Graf č. 1  ukazuje alarmujúci nárast nadváhy u detí v Európe od 70-tich rokov minulého storočia.

Iba necelé 4% všetkých obezít v detskom veku sú spôsobené ochorením hormonálneho systému alebo genetickou poruchou. Až v 96% prípadoch je obezita u detí zapríčinená nesprávnymi stravovacími návykmi, nedostatkom pohybu v kombinácii s genetickými faktormi. Základy stravovacích návykov sa tvoria už v dojčenskom veku a na ich utváraní sa podieľa hlavne rodina dieťaťa, lebo zo stravovacích a pohybových návykov rodičov vychádza aj životný štýl dieťaťa.

Približný obraz o tom či je vaša hmotnosť v norme alebo či sa približuje k nadváhe, resp. podváhe, si môžete utvoriť vypočítaním BMI (Body Mass Index). BMI si vypočítate vydelením svojej váhy v kg svojou výškou v metroch na druhú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu