História čaju

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 481 slov
Počet zobrazení: 5 711
Tlačení: 469
Uložení: 463

História čaju

História čaju sa píše už takmer päťtisíc rokov. O jeho objave existujú viaceré legendy. Najznámejšia z legiend rozpráva o čínskom cisárovi menom Shen Nung (obr. 1), tiež prezývanom a uctievanom ako „Božský oráč“. Jedného dňa roku 2737 p. n. l. si Shen Nung v prírode preváral vodu, keď mu do nej z neďalekého stromu vietor zavial niekoľko čajových listov. Cisára zaujala zvláštna vôňa. Ochutnal a zistil, že vznikol veľmi príjemný osviežujúci nápoj. Iné pramene uvádzajú, že bol čaj do Číny dovezený mníchom Gan Lu z Indie.

Mnoho čínskych čajových zvykov pochádza z dynastie Chou (222 p. n. l.), ktorí poznali čaj pod názvom tchu. Z tohto výrazu vzniklo neskôr slovo tche, ktoré sa rozšírilo do celého sveta. Výraz chaj, ktorým sa čaj pomenúva v Indii, Rusku a Strednej Ázii, pochádza z čínskeho cha- i, čo znamená „čajové lístky“.

Čaj sa v začiatkoch využíval hlavne v oblasti medicíny a trvalo veľmi dlho, než dostal podobu v akej ho poznáme dnes. Prvú knihu o čaji napísal Lu Yu- budhistický mních. Neskôr ho v popísanej podobe šírili budhistickí misionári do Japonska. Prvý vývoz čaju z Číny do Japonska sa datuje v roku 805 n. l. , ale pestovať sa začal až okolo roku 1200 n. l. V roku 1368 n. l., (ďalej v texte v našom letopočte), bol v Číne objavený spôsob výroby zeleného čaju.

V dobe, keď bola objavená Amerika sa postupne čaj zmenil do podoby, v ktorej ho poznáme dnes. Prvý Európan, ktorý o ňom napísal bol Portugalec, jezuita, otec Jasper de Cru, ktorý ako prvý získal práva na obchodovanie s Čínou. 

Ako prví v roku 1600 doviezli so svojimi obchodnými loďami čaj do Európy práve Portugalci a Holanďania. Čaj bol v tej dobe veľmi drahou komoditou. Jeden kilogram stál približne dvesto dolárov. Automaticky sa stal znakom bohatstva. Neskôr, keď sa začal importovať vo veľkom množstve hlavne do Holandska, ceny postupne klesali. Až okolo roku 168 sa dal kúpiť v každom obchode s potravinami.

Do Ameriky čaj prvýkrát doviezol Peter Stuyvesant v roku 1650, holandským kolonistom na územie súčasného New Yorku, ktorí si ho veľmi obľúbili. Prvé vzorky čaju boli do Anglicka dovezené v rokoch 1652-54 , no zelený čaj sa tam po prvý raz ponúkol až v roku 1715. Čaj sa stal natoľko obľúbený, že ho čoskoro vyhlásili za anglický národný nápoj. Postupne sa rozšíril do celej Európy. Napriek tomu, že zásluhu na jeho rozšírení v Európe majú Holanďania, stal sa od roku 1790 centrom svetového obchodu s čajom Londýn.

Čaj rýchlo zdomácnel aj v Amerike a v Rusku. V Amerike je známe „Bostonské pitie čaju“, ktoré bolo protestom proti britskej dani z čaju. Američania prispeli k čajovému priemyslu až v 20. storočí. V roku 1904 bol na svetovej výstave v St. Louis objavený ľadový čaj a v roku 1908 vyvinul Thomas Sullivan z New Yorku koncept čaju vo vrecúšku. Čaj sa stáva významným obchodným artiklom a celosvetovým kultúrnym fenoménom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#thomas sullivan #Historia čajov #Čaj


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu