Gliové a ependýmové bunky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mariojencopal
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 25.09.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 308 slov
Počet zobrazení: 4 438
Tlačení: 395
Uložení: 429

Gliové a ependýmové bunky

Gliové bunky
, neuroglie možno rozdeliť na tri základné skupiny: Astroglie (makroglie) sú tvorené veľkými bunkami s dlhými, hviezdicovými výbežkami. Podľa hrúbky výbežku môžeme rozlišovať astrogliu plazmatickú, s hrubými výbežkami, a astrogliu vláknitu, s tenkými výbežkami. Vláknitá (fibrósná) astroglia sa nachádza v bielej hmote, plazmatická astroglia sa nachádza v sivej hmote. Väčšina astrogliových výbežkov končí na kapilárách perivaskulárnou nôžkou a podobnými rozšírenými na tele väčšiny neurónov. Výbežky astroglie obalujú aj terminálnu čast axónov a synpasií. Iné výbežky sa prikládajú rozšírenou nôžkou k pia mater a tvoria tak pod ňou gliovú membrana limitans externa. Podobná membrana limitans interna je vytvorená pod povrchovou ependýmovou výstelkou dutín centrálnej nervovej sústavy. Astroglie majú funkcie výživné a oporné. Pri poškodení CNS hypertrufujú astrocyty v tesnom okolí poškodenia. Objavuje sa aj mitotické delenie. Výsledný stav je označovaný ako gliosa.

Oligodendroglie sú tvorené malými bunkami s malým počtom tenkých výbežkov. Každá bunka tvorí myelinovú pošvu na susedených axónoch. Túto funkciu oligodendroglie preberajú v periferií Schwannové bunky, ktoré tvoria obaly periférnych nervov.

Mikroglie tvoria len 5 percent gliovej populácie. Vyskytujú sa hlavne vo forme tz. kľudných mikroglií (resting microglial cells) v sivej a bielej hmote. Veľká časť reaktívnych mikroglií pochádza taktiež z monocytov, ktoré do miesta zápalu vycestujú z ciev. Hlavná funkcia reaktívnych mikroglií je fagocytóza produktov.

Ependýmové bunky bývajú porovnávané k bunkám gliovým, ale podobajú sa skôr jednovrstvovému kubickému až cylindrickému epitelu, ktorý pokrýva vnútorný povrch dutín CNS. Najčastejšie z nich, ependymocyty, ležia na gliovej membrana limitans interna. Na svojom dutinovom povrchu majú cilie a mikrovilie. Majú za úlohu kontakt s nervovým tkanivom a dutinovou tekutinou.

Tanycty sa líšia od ependymocytov hlavne tým, že majú dlhý bazálny výbežok končiaci až v pia mater CNS alebo na cievách. Väčšina tanycytov leží v mozgovej komore. Choroidálné epitheliálné bunky pokrývajú povrch plexus choroidei. Sú metabolicky aktívne v kontrole chemického zloženia komorovej tekutiny, vznikajúc v plexus choroideus.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#gliove


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu