Pestovanie frézií

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 470 slov
Počet zobrazení: 2 163
Tlačení: 221
Uložení: 205
Pestovanie frézií

Frézie (Freesia refracta) sú hľuznaté rastliny z čeľade Iridaceae, príbuzné Irisom a gladiolám. Pochádzajú z južnej Afriky. U nás sú veľmi obľúbené pre svoje príjemne voňavé a trvanlivé kvety žltej, fialovej, bielej, oranžovej červenej farby v rôznych odtieňoch.

Napriek svojej nenáročnosti majú frézie určité špecifické požiadavky na pestovanie. Nemožno ich pestovať v našich podmienkach vonku bez špeciálnej prípravy. Pre úspešné pestovanie a najmä kvitnutie je nevyhnutné poznať životný cyklus tejto rastliny v jej pôvodnej domovine.

Frézie rozmnožujeme semenami alebo hľuzami. Semeno sa vysieva v marci až júni do debničiek, umiestnených na teplom mieste pri 20 až 22°C. Prikrývame ich papierom, pretože semená v tme lepšie klíčia. Husté výsevy presádzame po 4 až 6 rastlinkách do črepníkov o priemere 120 mm, alebo do hlbokých debničiek. Riedke výsevy netreba rozsádzať. Cez leto ich pestujeme vonku, najskôr v parenisku, kde ich zo začiatku tienime a vetráme, neskôr okná odkryjeme. Počas vegetácie polievame a prihnojujeme plným hnojivom. Ak je treba presádzať koncom leta do väčšieho črepníka, urobíme tak opatrne, aby sa neporušil koreňový bal. Rastliny vysiate v marci až apríli kvitnú od októbra až do decembra, z neskorších výsevov na jar. Pre tvorbu kvetných pukov treba svetlo a nízku teplotu okolo 10°C, čo možno v našich podmienkach docieliť iba v zimnom období v skleníku, alebo v miestnosti pri okne. Preto rastliny prenášame v septembri z vonka do miestnosti, kde v zimnom období kvitnú. Za niekoľko týždňov po odkvitnutí začnú listy žltnúť a vytvorená hľúzka sa zatiahne. Vtedy prestaneme polievať a suché hľúzky neskôr vyberieme a uskladníme. Dôležité je pri ďalšom pestovaní z hľúz, aby hľuzy po vybratí z pôdy prekonali vegetačný pokoj na suchom a teplom mieste pri 25°C a 50 až 60 % vlhkosti vzduchu počas 10 až 13 týždňov a pred výsadbou ešte ďalšie 3 až 4 týždne pri 13 °C. Ak ich vyberieme (alebo kúpime) v apríli až máji a hneď zasadíme do pôdy, pestovanie bude neúspešné, vzhľadom na požiadavky tejto rastliny. Na pestovanie v letnom období sa musia hľuzy preparovať, čím sa upraví vegetačný pokoj, ale len na 1 rok.

Hľuzy vysádzame až po prekonaní vegetačného pokoja (koncom augusta až septembra). Sadíme ich do hlbších debničiek 120 až150 mm, alebo do črepníkov. Do hĺbky 50 až 60 mm na vzdialenosť 60 až 80 mm. Používame zmes kompostu, listovky, alebo rašeliny s pieskom. Najskôr ich pestujeme pri teplote 15 až 20°C, v auguste až septembri môžu byť vonku, potom ich prenesieme do miestnosti na svetlé miesto. Polievame vždy ráno na hľuzy, nie na list a raz za 10 až 14 dní ich prihnojíme plným hnojivom (nepredávkovať dusík) aby bohato kvitli. Frézie majú snahu rásť krivo, preto ich treba priväzovať k oporám, alebo nad debničkou upevniť sieť. Ďalšie pestovanie je rovnaké ako zo semien. Rastliny kvitnú od januára do konca marca. Niekedy sa na nich vyskytnú vošky, ktoré ničíme Pirimorom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu