Pestovanie čínskej kapusty

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 246 slov
Počet zobrazení: 2 621
Tlačení: 201
Uložení: 210
Pestovanie čínskej kapusty

Kapusta čínska je u nás pomerne málo pestovaná zelenina. Možno i preto, že pri jej pestovaní sa stretávame často s neúspechmi. Hlavnou príčinou je veľmi skorá sejba, pri ktorej vybieha predčasne do kvetu. V osevnom postupe môžeme kapustu čínsku zaradiť po ktorejkoľvek zelenine. Je vhodná ako následná plodina pre zber v jesenných mesiacoch.

Najvhodnejší čas sejby je júl až začiatok augusta. Sejeme ju do riadkov širokých 40 cm. Na m2 potrebujeme 1,5 -2 g semena. V čase keď sa objavia prvé pravé listy, porast okopávame a zalievame, aby sme dosiahli jemné a krehké listy. O 3-4 týždne po sejbe rastliny jednotíme na vzdialenosť 30 až 35 cm v riadku. Dôležité je udržiavať porast bez burín. Zberať začíname v októbri až v novembri. Zberáme mladé rastlinky, alebo vyvinuté hlávky.

Kapusta čínska vytvára úzke, vretenovité, riedke a na konci zahrotené hlávky. Listy sú pomerne úzke, rebrovité, s mierne kučeravým a zúbkovaným okrajom čepele a mäsitou strednou žilkou. Hlúb je veľmi krátky. Pestujeme ju pre hlávky, z ktorých sa pripravuje šalát. Obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, provitamín A a z minerálnych látok vápnik, fosfor, železo a horčík. Má viac ako 1 % bielkovín a veľmi málo buničiny, takže je stráviteľnejšia ako naša kapusta.

Čínsku kapustu môžeme cez zimu skladovať v pivnici. V novembri celú rastlinu vykopeme zo zeme a uložíme do piesku v pivnici, kde vydrží až do marca. Pestovanie tejto zeleniny by pomohlo zlepšiť zásobovanie čerstvou zeleninou v období nedostatku inej šalátovej zeleniny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kapusta


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu