Pestovanie melónov

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 184 slov
Počet zobrazení: 2 259
Tlačení: 272
Uložení: 231
Pestovanie melónov v záhradke

Vzhľadom na to, že melóny sú výslovene teplomilné rastliny, ich pestovanie vo voľnej pôde sa darí len v teplejšej časti kukuričnej výrobnej oblasti. V chladnejších oblastiach ich môžeme pestovať iba v skleníku, alebo s použitím polyetylénovej fólie.

Najskôr sa venujeme spôsobu pestovania v teplejších oblastiach. Záhradkárom, ktorí nemajú možnosti na vypestovanie priesad, odporúčame pestovať melóny nasledovne:

Do pôdy pod melóny na jeseň zaorieme maštaľný hnoj a priemyselné hnojivo NPK (na 100 m2 300-500 kg hnoja, 8-10 kg NPK). Okolo 15. apríla po dôkladnom rozpracovaní pôdy nastielame (mulčujeme). Pásmi 70-80 cm širokej fólie pokrývame pôdu, pričom okraje upevníme zeminou. Vzdialenosť stredu fólie medzi jednotlivými pásmi má byť 120 - 150 cm. Po 20. apríli vysievame semená tak, že v strede fólie urobíme krížový rez 1-2 cm a cez vzniknutý otvor sejeme semená do hĺbky 2 cm, do každého 3 - 4 na vzdialenosť 80 - 100 cm (vodový melón na vzdialenosť 120 - 150 cm). Otvory potom zasypeme trochou zeminy. Pre istotu, ak by náhodou prvá sejba zmrzla, začiatkom mája tesne vedľa prvého hniezda znova sejeme tak isto ako prvýkrát. Po vzchádzaní, keď rastlinky majú aj pravé lístky, jednotíme na 1 - 2 rastliny.

Predprestovaním sadeníc môžeme značne znížiť riziko pestovania. Sejeme do balíčkov, alebo do črepníkov začiatkom apríla. Ak používame balíčky, dbáme, aby boli dostatočne veľké, aspoň 7 x 7 x 7 cm. Keď majú priesady 3 - 4 pravé listy, balíčky treba prekladať, aby sme prerušili hlavný koreň. Pred vysadením aspoň týždeň priesady otužujeme - odkrývame a málo zalievame, aby neboli po výsadbe silne šokované. Vysádzame okolo 15. mája do mulčovanej pôdy. Do fólie urobíme nožom krížový otvor a malou lopatkou vyberieme toľko zeme, aby priesady zapadli do hniezda až po klíčne listy. Zalejeme ich, zatlačíme do pôdy a otvor prihrnieme zeminou. Najlepšie výsledky dosiahneme pri mulčovaní priesvitnou fóliou, avšak s nevýhodou, že pod ňou rastie burina, ktorú musíme ručne odstrániť. Pod čiernou fóliou burina nerastie, ale začiatočný vývoj je o niečo slabší, hlavne keď je chladná jar a v chladných rokoch aj úroda môže byť nižšia.

I keď melóny sú suchovzdorné, v suchých rokoch sa veľmi zavďačia za závlahu. Po výsadbe aspoň 2 - 3 týždne nezavlažujeme, až neskôr, keď sa už rastliny rozrastajú a kvitnú. Za vegetáciu treba zavlažovať len 2-3 krát, väčšou dávkou (30-50 mm na jeden raz). Nikdy nezavlažujeme za horúcich dní. Zavlažovať je najlepšie večer alebo ráno, nie na listy, ale podmokom medzi pásy fólie. Ochrana proti hubovým chorobám je potrebná. Proti antraknóze postrekujeme Dithanom, (0,2 %), Fundazolom (0,1 %), proti múčnatke Karathanom (0,1 %). Za daždivého a bezslnečného počasia postrekujeme častejšie (každé 2 - 3 týždne) za slnečného počasia menej často (každé 3 - 4 týždne). Zaštipovanie cukrového melóna nie je potrebné, pri pestovaní vodového melóna je priamo škodlivé. Dozrievanie cukrového melóna zisťujeme podľa žltnutia kôry a podľa vône. Poznamenávame, že cukrový melón vyžaduje aspoň 2-3 dni pozberové dozrievanie na suchom mieste. Čerstvo zobrané plody i keď sú zrelé, majú repovitú konzistenciu, je to zvlášť dôležité pri kultivare Oranž.

Zrelosť vodového melóna je ťažšie ustáliť. Dozrievanie začína asi za 35 - 40 dní po opelení. Zrelý vodový melón má kôru tmavú, strana stýkajúca sa so zemou je žltá, plod pri poklopovaní vydáva hlboký tón. Najdôležitejší znak je, že úponka najbližšie k plodu začína schnúť. Vodový melón nevyžaduje pozberové dozrievanie.

V chladnejších oblastiach môžeme pestovať melóny buď pod nízkymi polyetylénovými krytmi - tunelmi širokými 50 - 100 cm a vysokými 30 - 60 cm, alebo vo fóliovníku.

Najjednoduchšie nízke kryty môžeme zhotoviť zo španovacieho drôtu bežne používaného pri oplotení. Nízke kryty odporúčame tam, kde koncom mája až začiatkom júna nie sú už silnejšie mrazy ako -1-2 °C. Pôdu pod budúcimi krytmi dobre pripravíme a mulčujeme (najlepšie čiernou fóliou kvôli burine) v šírke, v akej chceme mať jednotlivé tunely. Do fólie vysejeme semeno, alebo vysadíme priesady - cukrové melóny na vzdialenosť 80 - 100 cm, vodové na 120 - 150 cm. Zo španovacieho drôtu vytvarujeme polkruhové lúče, ktoré zapichujeme do zeme nad pásy mulčovanej pôdy do hĺbky 10 - 15 cm na vzdialenosť 100 cm. Odporúčame, aby tunel nebol dlhší ako 20 - 25 m, nakoľko vetrať je možné len na koncoch. Po bokoch pozdĺž tunela urobíme motykou brázdu, na drôtenú konštrukciu rozprestrieme priesvitnú fóliu a z obidvoch strán naraz zasypávame jej okraje zeminou, aby bola napnutá. Fóliu na koncoch zviažeme špagátom a pripevníme ku kolíku, alebo zaťažíme kameňom. Pri vetraní otvárame tunel len na koncoch. Nízke kryty odporúčame tam, kde po 4 - 5 týždňov možno fóliu odstrániť a melóny majú pritom dostatok tepla. Fóliu treba odstrániť keď je zamračené, alebo v podvečer. Rastliny sa za 2 - 3 dni prispôsobia zmeneným podmienkam.

V chladných oblastiach je najistejší spôsob pestovanie vo fóliových krytoch. Predpestované priesady vysadíme do nevykurovaného fóliovníka v čase, keď v noci neklesne teplota natoľko, aby bolo vo fóliovníku nebezpečenstvo mrazu. Keď máme vykurovaný fóliovník, priesady môžeme vysadiť už začiatkom apríla. Pri pestovaní cukrového melóna používame spon aspoň 1 x 1 m. Najlepšie výsledky dosiahneme pri pestovaní cukrových melónov pri vedení na zvislej sieťke (ako sa to praktizuje pri pestovaní uhoriek). Na každých 5 m dĺžky treba umiestniť aspoň 1,5 m vysoký kolík a k nemu pripevniť zvislú sieť s okami 20 - 25 cm, ktorá sa dá spraviť z obyčajného špagátu. Sieťovinu je potrebné upevniť aj ku kovovej konštrukcii na jednotlivé rebrá fóliovníka. Výhonky treba postupne ako rastú prevliekať cez sieť bez vyväzovania. Na každej rastline necháme tri, najviac štyri výhonky. Pri bujnom raste zbytočné výhonky odrežeme. Prvé plody, ktoré dolu nasadzujú skôr než výhonky dostatočne narástli, treba odstrániť.

Chceme upozorniť na jednu dôležitú okolnosť, ktorá sa vzťahuje aj na pestovanie pod tunelmi: melóny nie sú paternokarpické - plody sa nevytvárajú bez oplodnenia. Preto keď nie sú v blízkosti včely alebo iný hmyz, opeľujeme ručne. Vtedy vytvorené naplno kvitnúce samičie kvety treba opeľovať samčím kvetom tak, že z čerstvo zobratého samčieho kvetu odstránime korunné lístky, aby tyčinky boli prístupné a opatrne nimi potierame bliznu samičieho kvetu. Ak to neurobíme, neopelené kvety opadávajú, vzrast rastlín je veľmi bujný bez vytvorenia plodov. V dobrých podmienkach plody cukrových melónov narastú až na 2,5 - 3 kg. Napriek tomu ich netreba podviazať, nakoľko sa neodtrhávajú. Na sieťkach odporúčame pestovať len cukrové melóny. Vodové melóny pestujeme tradičným spôsobom aj vo fóliovníkoch, ale pre obmedzenie rastu burín mulčujeme pôdu čiernou fóliou. Spon pri vodových melónoch má byť aspoň 1 x 1,5 m. Nesmieme zabudnúť, aby pri kvitnutí včely mali prístup k opeľovaniu. Ak to nie je možné, potom aj pri pestovaní vodového melóna treba zabezpečiť ručné opelenie. V dobrých podmienkach vodový melón vo fóliovníku vytvára plody až do hmotnosti 10-12 kg.

Na záver ešte niekoľko slov o kultivaroch cukrových melónov. Máme k dispozícii dva kultivary: Solartur (so zelenou dužinou) a Oranž (so žltou dužinou). Obidva kultivary sú kvalitné, skoré a úrodné, vhodné pre záhradkárov. Z vodového melóna máme u nás kultivar Dunaj, ktorý je kvalitný, úrodný, so sýtočervenou dužinou, vegetačné obdobie je stredne dlhé. Okrem toho sú povolené dva hybridy - Lajko a Melko. Lajko je veľmi kvalitný hybrid, úrodný, pritom až o 10 dni skorší ako Dunaj. Hybrid Melko má plody menšie, čo môže byť pre niektorých pestovateľov výhodou, ináč je tiež kvalitný a veľmi skorý.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Čo pestovali?


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu