Okrasné papričky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 318 slov
Počet zobrazení: 1 555
Tlačení: 175
Uložení: 196
Okrasné papričky

Semeno vysievame v januári až apríli do debničiek alebo výsevných misiek. Klíči pri teplote okolo 20°C. Vzíde za 15 až 20 dní, po vytvorení dvoch klíčnych lístkov rastlinky prepichujeme. Zalievame opatrne, aby nenastalo padanie rastlín. Po vytvorení štyroch lístkov rastliny presádzame do črepníkov o priemere 100 až 110 mm, kde ich pestujeme.

Kvetom sú okrasné papričky nenápadné, okrasné sú plody, ktoré sa vytvárajú v plnom lete. Sú rozličných veľkostí, tvarov a farieb podľa kultivarov. Okrem okrasného účelu plody papričiek môžeme používať na dochutenie jedál, niektoré kultivary sú pálivé. Rastliny najčastejšie pestujeme jednu sezónu. Sú to jednoročné kultúry i keď vo vhodných podmienkach vydržia aj viac rokov.

  • Fips -

    je nižšieho vzrastu, má svetlozelene listy. Vytvára hustý krík s pretiahnutými, štíhlymi plodmi, na konci sú hrotité. Na jednej rastline sa vytvorí 30 až 40 plodov, ktoré sú voskovožltej farby, neskoršie sa sfarbia na červeno. Je nielen okrasnou, ale aj úžitkovou rastlinou. Semeno si udržuje klíčivosť dva roky.

  • Red boy -

    veľmi obľúbená dekoratívna paprička, ktorá vytvára nízky, bohato rozkonárený kríček, s drobnými tmavozelenými listami a veľkým počtom malých guľatých plodov. Pri dozrievaní sa plody menia od žltej po fialovú, až do oranžovočervenej farby. Na jednej rastline sa vytvorí okolo 50 rovnakých plodov. V mnohých krajinách sú okrasné papričky obľúbené ako vianočné kvetiny. Ak si ich chceme dopestovať pre toto zimné obdobie, výsev robíme podstatne neskoršie, koncom apríla, alebo až začiatkom mája. Najvhodnejšie je zvoliť si niekoľko postupných výsevov, čím si zabezpečíme plody okrasných papričiek po celý rok. Sú vhodnou dekoráciou aj ako sušené, pri vytváraní suchých kvetinových aranžmán.

  • Zulu -

    od predchádzajúcich dvoch druhov sa odlišuje celkovým habitusom rastu, ako aj sfarbením celej rastliny. Dorastá podstatne vyššie, má tmavofialové listy. Olistená je redšie, vytvára menej kvetných osí. Na jednej rastline býva asi 12 až 15 plodov ktoré sú vzpriamené, väčšie, majú fialové sfarbenie, ktoré sa pri dozrievaní semien mení na oranžovočervené. Kultivar Zulu nie je jedlý, je však veľmi dekoračný.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu