Prečo čierne ríbezle

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 293 slov
Počet zobrazení: 1 650
Tlačení: 183
Uložení: 177
Prečo čierne ríbezle

Čierne ríbezle obsahujú cenné výživné a pre zdravie človeka veľmi užitočné látky. Z cukrov je to najmä glukóza (hroznový cukor) a fruktóza (ovocný cukor), ktoré sú ľahko stráviteľné, pritom však bohaté zdroje energie. Celkový obsah cukrov v čiernych ríbezliach je 5,5 až 7,5 %.

Organické kyseliny zabezpečujú plodom a výrobkom z nich osviežujúcu kyslú chuť a podporujú trávenie. Aj vitamín C je stálejší v kyslom prostredí. Obsah kyselín sa pohybuje od 2 do 4 %.

Čierne ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia (150 až 220 mg v 100 g ovocia). Vitamín C pôsobí proti infekčným chorobám, pri tvorbe väziva, regenerácii kostných tkanív a pri hojení rán. Známy je aj jeho účinok proti kôrnateniu ciev. Ľudský organizmus ho nevie vyrobiť, ani ukladať do zásoby, ale je odkázaný na pravidelný prísun z rastlinnej potravy.

Čierne ríbezle okrem toho obsahujú v menšom množstve aj ostatné vitamíny a minerálne látky, ktoré sú dôležitými súčasťami enzýmov.

Výrobky z čiernych ríbezlí môžu veľmi účinne doplňovať vitamín C v zime a na jar, keď je strava chudobná na tento vitamín. Najčastejšie sa plody spracúvavajú na kompóty. V konzervárenskom priemysle je dreň z čiernych ríbezlí súčasťou džúsov, detskej výživy a pod. Pri ich spracovaní si treba uvedomiť, že vitamín C je veľmi nestály. Stykom so vzduchom sa znehodnocuje, vysoká teplota a styk s kovmi zvyšujú straty vitamínu C. Sterilizáciou v uzatvorených pohároch, alebo plechovkách sa straty znižujú. Naproti tomu pri varení džemu a lekváru nemôžeme počítať s uchovaním vitamínu C. Najmenej vitamínu sa stráca pri mrazení a kompótovaní. Mrazené ríbezle obsahujú 98 mg vitamínu C a kompót 70 mg vitamínu C v 100 g výrobku. To je viac ako obsahujú čerstvé pomaranče a citróny (40 až 50 mg v 100 g ovocia).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu