Bazalka pravá - Ocimum basilicum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 2 174
Tlačení: 173
Uložení: 189
Ľudové názvy: bazalka, bazalienka

Opis

Jednoročná kríčkovitá bylina z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae). Má 30-40 cm vysoké štvorhranné krehké stonky s vajcovito-kopijovitými listami, vyššie prechádzajúcimi do listenovabiele, prípadne žltobiele alebo červené kvety. Plody sú čiernohnedé tvrdky. Kvitne od júna do septembra. Celá rastlina príjemne vonia. Veľmi medonosná.

Pestovanie

Darí sa jej v kyprej, humóznej, nie príliš suchej pôde na slnečnej strane. Semená vysievame skoršie z jari (v marci až apríli) do debničiek alebo do poloteplého pareniska, ľahko prihodíme zeminou a pritlačíme. Klíčia za 10-14 dní. Rastliny presádzame do pôdy až keď zosilnejú a nehrozia mrazy (lebo ich neznesú) a to aj 2-4 priesady do jedného hniezda, aby bola lepšia úroda. Dobre je ich predtým ešte otužovať. Hnojíme i polievame opatrne, t. j. nie príliš, aby sa neznížil obsah éterického oleja. Slabší tieň im je na prospech. Choroby a škodcovia spôsobujú škvrnitosť a vädnutie listov, zahnívanie bylí pred rozkvitnutím a pod.

Zber

Zbierame vňať na začiatku kvitnutia, a to aj dva-tri razy do roka. Vňať režeme vo výške najviac 30 cm od vrchu, aby mohla znovu vyrásť. Napokon môžeme vytrhať aj celé rastliny (s koreňmi) a dobre očistené usušiť. Sušíme hneď pozorne pri teplote do 35°C (silicová droga) v tenkých vrstvách, lebo sa ľahko zaparí. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba, Folium basilici (syn. ocimi citrati). Aromatická, korenistej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka metylchavikol), triesloviny a iné látky.

Vlastnosti

Aromatikum, karminatívum, mierne antiseptikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Upotrebuje sa najmä kvôli silici (Oleum basilici), používanej vo voňavkárstve, ďalej do aromatických kadidiel (tzv. františky) a v domácnostich ako náhrada za čierne korenie a pod. Osoží aj pri nadmernom tvorení plynov v tráviacom trakte, čiže pri nadúvani (vetroch) a zvonku s vňatou kapsičky pastierskej na omývanie zaparených miest na koži (intertrigo).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu