Brusnica čučoriedková

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 279 slov
Počet zobrazení: 2 741
Tlačení: 227
Uložení: 250
Ľudové názvy: pre brusnicu pravú brusnica, červená čučoriedka, č. brusnice červená a pre brusnicu čučoriedkovú čučoriedka, čičorietka, jafura, borovnica, čierna jahoda

Opis

Kríček s opadávajúcimi listami (bez hnedých bodiek), zelenkastoružovými kvetmi a čiernymi bobuľami s belasým peľom. Kvitne od mája do júna.

Výskyt

Rastú vo vyšších polohách, najmä v riedkych ihličnatých lesoch a na holinách, kde často tvoria veľké súvislé porasty. Ukazovateľ kyslej pôdy (brusnica viac, čučoriedka menej).

Zber

Zbierame mladé listy od júla do augusta, plody, prípadne vňať (bylinné vŕšky). Listy zošmýkame pozorne z konárikov, ktoré nemajú plody (nie naraz veľa, aby sme ich nepoškodili), alebo s plodmi, ktoré potom oddelíme. Sušíme rýchlo prirodzeným teplom (umelým pri 40 °C). Plody zbierame len úplne zrelé a to ručne, alebo opatrne hrebeňmi. Čučoriedkové plody uschovávame nad kysličníkom vápenatým.

Droga

Fructus myrtilli (Vaccinii myrtilli), bez pachu, slabo zvieravej, kyslastosladkavej chuti. Folium vitis idaeae a Folium myrtilli.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, v plodoch aj organické kyseliny, cukry, vitamíny, farbivá, v listoch sú i glukoniny, znižujú hladinu cukru v krvi a iné látky.

Vlastnosti

Adstringens, antiseptikum, listy aj antidiabetikum, diuretikum, Fructus myrtilli antidiaroikum.

Úžitok

Upotrebujú sa v lekárnictve, potravinárstve a v domácnostiach. Brusnicové i čučoriedkové listy sa uplatňujú pri pomocnej liečbe cukrovky, odvar z brusnicových listov osoží aj pri zápaloch močových ciest, odvar z čučoriedkových listov na obklady pri kožných vyrážkach. Suché čučoriedkové plody (ešte lepšie sú čerstvé vo forme tinktúry, keď ich namočíme aspoň v 85 % liehu), zastavujú hnačku. Čučoriedkové víno pôsobí antibakteriálne v črevnej sliznici. Čučoriedková šťava (i kompót alebo lekvár) zlepšujú zrak - aritokyanové farbivo urýchfuje regeneráciu očného purpuru.

Poznámka

Nezamieňať s bobuľami brusnice barinnej [Vaccinium uliginosum L., č. vlochyne bahenní], ľudovo šialenica, ktoré vo väčšom množstve vyvolávajú pocit opilosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Brusnica čučoriedková #BRUSNICA


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu