Čiernohlávok obyčajný - Prunella vulgaris L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 285 slov
Počet zobrazení: 2 018
Tlačení: 192
Uložení: 193
Ľudové názvy: černohlávka, čertohlav, brunelka, kňazská zelina

Opis

Trváca bylina Z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae) s tenkým, rozkoreneným podzemkom. Má 10-30 cm vysokú, slabo rozkonárenú, vystúpavú, rozstrúsene chlpatú stonku a modrofialové kvety v guľovitých klasoch. Kvitne od mája do septembra. Medonosná.

Výskyt

Rastie na lúkach, pašienkach a vŕškoch, na rúbaniskách a v riedkych lesoch.

Zber

Zbierame vňať a to hneď, ako začne kvitnúť, lebo neskôr kvety opadávajú. Sušíme pozorne v tenkých vrstvách, aby sa nezaparili, pri teplote do 30 °C. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba prunellae (syn. consolidae minoris). Bez pachu, slabo zvieravej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, horčiny, živicu, stopy éterického oleja a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Adstringens, gargarizmum, antiflogistikum.

Úžitok

Protizápalový hojivý prostriedok zmierňujúci krvácanie. Osoží pri kataroch dýchacích, tráviacich i močových ústrojov, pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika, ale najmä pri ženských chorobách (ako základná droga s vňaťou alchemilky, betoniky, hluchavky, kapsičky pastierskej, levandule, ľubovníka, myšochvosta, nátržníka husieho, pŕhľavy, prasličky, repíka, veroniky a pod.). Zvonka urýchľuje hojenie rán a vo forme kloktadla slúži pri zápaloch sliznice ústnej dutiny a hltana.

Upozornenie

Príbuzné druhy a to čiernohlávok veľkokvetý (č. černohlávek velkokvetý) - Prunella grandiflora (L.) Jacq., s väčšími listami a tmavofialovými, prípadne ružovými kvetmi a čiernohlávok výkrojkatý (č. černohlávek drípatý) - Prunella laciniata (L.) Nath., s vykrojenými listami a žltobielymi kvetmi sú zriedkavejšie, ale tiež liečivé.

Poznámka

V starých herbároch nazývali rastlinu aj menší svalník (Consolida minor), pripisujúc jej možnosť "svalovať", čiže sceľovať rany a to nielen vonkajšie, ale aj vnútorné. Reuss ju uvádza pod názvom čemohlav. V ľudovom podaní sa vyskytuje i pod menami bylina svätého Antona, božie uzdravenie (z nem. Gottheil) a i. Syn. botanický názov má Brune/la L.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu