Dub letný a Dub zimný

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 4 117
Tlačení: 258
Uložení: 316
Ľudové názvy: kremelák, letnák (dub letný), drnák, zimák (dub zimný)

Opis

Stromy z čeľade bukovitých (Fagaceae) s mohutným kmeňom, pokrytým za mlada hladkou, neskôr veľmi rozpraskanou kôrou, s košatou korunou. Majú jednodomé kvety. Plod je jednosemenný oriešok, tzv. žaluď, uložený v zdrevnatenej osovej čiaške. Kvitnú v máji a júni (zimný včaššie, letný neskoršie). Rozoznávame ich najskôr podľa listov, prípadne plodov: letný má krátkostopkaté, takmer sediace listy, zimný má listy dlhostopkaté (pri plodoch je to naopak).

Výskyt

Rastú v nižších polohách v lesoch, aj hromadne (dúbravy). Dub zimný sa ojedinele vyskytuje aj v drsnejších hornatých krajoch.

Zber

Zbierame kôru, žalude, prípadne aj listy a púčiky s dubienkami. Hladkú, nerozpraskanú kôru zbierame z mladších (asi 10-ročných) kmeňov a konárov zoťatých stromov (vekom strácajú trieslovinu). Žalude (glandes quercus), tzv. lúpané (excorticatae) zbierame tak, že zrelé očistíme od osovej čiašky, usušíme a zbavíme šupky.

Droga

Cortex, Glans (excorticata), Folium, Gemma, Galia (bohemica) quercus. Má trieslovinový pach a silne zvieravú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje najmä triesloviny, živicu, flavónové farbivá, v žaluďoch aj škrob, mastný olej a iné látky.

Vlastnosti

Adstringens.

Úžitok

Kôra sa upotrebuje v lekárnictve, garbiarstve, žalude v potravinárstve (pražené semená - tzv. žaluďová káva) a poľnohospodárstve, dubienky vo farbiarstve atď. Odvar kôry osoží pri chronických zápaloch sliznice tráviaceho traktu a hnačke, zvonka (do kúpeľov, na obklady) pri omrzlinách a potení nôh (i rúk - pod pazuchou), ako aj pri hemoroidoch, kŕčových žilách, ženských chorobách (biely výtok a pod.), detských chorobách (rachitis, neduživosť a pod.) a na hojenie rán. V poslednom prípade aj vo forme zasýpacieho prášku.

Upozornenie

Kôru možno zbierať len so súhlasom lesnej správy a len zo stromov na to určených.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dub #Dub letny a zimny rozdiel


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu