Fialka voňavá - Viola odorata L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 331 slov
Počet zobrazení: 3 345
Tlačení: 240
Uložení: 257
Ľudové názvy: fialka, marcová fijalka

Opis

Trváca bylina Z čeľade fialkovitých (Violaceae) s krátkym rozkoreneným podzemkom, z ktorého vyrastajú listové výbežky. Má dlhostopkaté obličkovité až okrúhlo srdcovité tmavozelené listy a fialové voňavé kvety. Plody sú tobolky. Kvitne od marca do apríla, prípadne do mája.

Výskyt

Rastie medzi krovím, pri plotoch a múroch, na tienistých a vlhkých miestach a pod.

Pestovanie

Pestujeme ju v záhradách a sadoch. Rozmnožuje sa semenami, alebo delením trsov (druhý spôsob je výhodnejší). Treba dobre okopať, vyplieť a keď je sucho, polievať.

Zber

Zbierame koreň, listy, kvety. Koreň zbierame spravidla v jeseni, pričom plazivé nadzemné výhonky necháme v zemi sa zakoreniť, listy zbierame cez celé vegetačné obdobie, kvety aj skalichom. Sušíme rýchlo pri teplote do 35°C, uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Radix (Rhizoma), Flos, Folium violae odoratae. Koreň je bez pachu a má ostrú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje saponíny, éterický olej, organické kyseliny, v kvetoch violarubín a iné látky.

Vlastnosti

Expektorans (sekretolytikum), koreň aj emetikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Osoží pri chorobách dýchacích ciest, najmä pri chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách pri zápale a pod. Zmierňuje aj čierny kašeľ. Uplatňuje sa aj ako močopudný prostriedok a pri reumatických bolestiach. Zvonka, najmä list, slúži na prípravu odvaru na obklady zapálených, event. opuchnutých miest, alebo na omývanie hnisavých rán, kožných vriedkov, vyrážok a pod., ako aj na omývanie hlavy, keď sa na vlasovej pokožke tvoria lupy (možno pridať i vňať pamajoránu, alebo materinej dúšky) a s vňaťou hluchavky, komonice, kuklíka, myšochvosta, prasličky, pyšteka na kúpele pri hemoroidoch (pozri ešte zemedym).

Upozornenie

Divorastúce a príbuzné druhy (ľudovo psie fialky) nezbierame; sú to najmä tie, ktoré majú byľ, z bezbyľových zas tie, ktorých kvety nevoňajú, alebo sú voňavé, ale majú väčšie a nie celkom fialové kvety.

Poznámka

Z čerstvých kvetov fialky voňavej sa získava silica, ktorá po zriedení liehom príjemne vonia. Ináč možno z kvetov (vo forme záparu, ktorý po prefiltrovaní - scedení povaríme s cukrom) pripraviť aj fialkový sirup proti kašľu, najmä pre deti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#opis fialky voňavej #sloh o fialke #Sloh o kvetoch #viola #fialka voňavá


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu