Hluchavka biela - Lamium album L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 320 slov
Počet zobrazení: 2 409
Tlačení: 185
Uložení: 216
Ľudové názvy: hluchá pŕhľava, mŕtva žihľava, medulka

Opis

Trváca bylina Z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae) s plazivým podzemkom. Má 20-40 cm vysokú priamu, alebo vystúpavú štvorhrannú stonku s protistojnými listami s pílkovitým okrajom a biele (niekedy ako smotana) pyskaté kvety slabej medovej vône. Plody sú 4 tvrdky.

Výskyt

Rastie pri cestách, múroch a plotoch.

Pestovanie

Možno pestovať v záhradách pod stromami a na iných voľnejších miestach. Rozmnožujeme ju spravidla delením trsov. Žiada dôkladne vyplieť pôdu, rozrastie sa sama.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať, alebo len biele kvetné korunky bez kalichov a to viac ráz do roka. Vytrhávame ich a starostlivo ukladáme, aby sa nepopučili a nezaparili. Sušíme pozorne, vňate riedko rozložené, pri teplote do 35 °C. Schnú pomaly. Uschovávame dobre uzavreté, chránené pred svetlom a vlhkom, lebo kvety ľahko hnednú.

Droga

Herba, Flos lamii albi (syn. urticae mortuae). Takmer bez pachu, horkastej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, sliz, éterický olej, saponíny, cholín a biogénne amíny (histamín, tyramín, metylamín), flavonoidné glykozidy (napr. izokvercitrín) a iné dosiaľ nepreskúmané látky.

Vlastnosti

Adstringens, mucilaginózne expektorans, sedatívum.

Úžitok

Osoží pri chorobách dýchacích ciest, ako aj pri predčasnej, alebo častej, silnej a dlhotrvajúcej menštruácii, bielom výtoku, v klimaktériu, pri zväčšenej predstojnici a pri hemoroidoch (vnútorne do čajovín a zvonku do kúpeľov). Má priaznivý vplyv na centrálnu nervovú sústavu. Upravuje stolicu, napomáha látkovej premene. Zvonka slúži do kloktadiel a spolu s vňaťou čiernohlávka, komonice, kuklíka, ľubovníka, materinej dúšky alebo pamajoránu, myšochvosta, nátržníka husieho, repíka, listov kostihoja, skorocelu, kvetov nechtíka na prípravu obkladov alebo omývaní, urýchľujúcich hojenie rán. Odvar zo zmesi z vňate hluchavky bielej, ľubovníka bodkovaného a komonice lekárskej, kvetu hlohu a pagaštana konského uplatňuje sa vnútorne (ako čaj) i zvonka (vo forme obkladov, prípadne kúpeľov) pri kŕčových žilách.

Poznámka

Príbuzné druhy, ktoré majú kvety inakšej farby (ružové, červené, žlté), nezbierame. V starých herbároch nájdeme rastlinu pod názvom hluchá čili mrtvá kopřiva, Galiopsis sive Urtica mortua a pod.. Roztokom vylúhovaného koreňa kedysi nažlto farbili vlasy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu