Ibiš lekársky - Althaea officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 314 slov
Počet zobrazení: 2 417
Tlačení: 230
Uložení: 225
Ľudové názvy: ajbiš, proskurník, preskiernik, slez (biely, liečivý)

Opis

Trváca bylina Z čeľade slezovitých (Malvaceae), mäkko plstnatá, so zväzkom hrubých koreňov. Má 100-150 cm vysokú priamu, zväčša jednoduchú stonku so sivozelenými zamatovými listami, trocha do ružova, alebo fialova sfarbenými kvetmi. Plody obsahujú jednosemenné tvrdky. Kvitne od júla do septembra. Veľmi medonosná.

Výskyt

Rastie v teplých krajoch na vlhkých a slaných pôdach.

Pestovanie

Darí sa mu v ľahšej hlbokej, dostatočne výživnej, humóznej pôde so spodnou vlahou, na slnečnej strane. Rozmnožujeme ho semenami, keď ide o založenie, alebo obnovu kultúry, ináč vegetatívne delením trsov, alebo odrezkami koreňa pri zbere. Dbáme na udržiavanie kultúry, aby rastlina bola odolná voči častým a nebezpečným chorobám a škodcom (predchádzame im aj častejším zberom, t. j. zrezávaním stoniek). U nás šľachtený.

Zber

Zbierame koreň, listy, prípadne aj kvety a vňať pestovaných rastlín. Koreň očistíme bez umývania vodou a sušíme nelúpaný (naturalis), alebo lúpaný (mundata), t. j. zbavený korku a vonkajších vrstiev kôry, navlečený na špagát, aby sa k nemu nedostali myši. Listy zbierame postupne, teda viac ráz, keď rastlina kvitne, okrem roku, keď chceme vybrať koreň. Vňať rastliny spravidla tvoria kvitnúce vŕšky stonky. Sušíme pri teplote do 50 °C, uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Radix althaeae (mundata) a Folium althaeae (Althaeae officinalis), Radix (naturalis), Flos, Herba althaeae (syn. bismalvae, hibisci). Zväčša bez pachu, slizovitej a sladkastej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje sliz (najviac v koreni), škrob, pektín, trocha éterického oleja, mastný olej a iné látky.

Vlastnosti

Mucilaginózum, emoliens, antiflogistikum.

Úžitok

Súčasť prsnej, vetrovej liekopisnej čajoviny a iných liečivých prípravkov. Osoží pri chorobách dýchacích i močových ústrojov, pri katare žalúdka a čriev. Zvonku slúži do kloktadiel a vodných výluhov na obklady pri kožných chorobách. Pripravuje sa vo forme macerátu.

Upozornenie

Podzemné časti divorastúcich rastlín neslobodno zbierať - sú chránené.

Poznámka

Slezovec durínsky (Lavatera thuringiaca L., č. slézovec durynský) z príbuzného rodu poskytuje rovnako cennú slizovitú drogu Radix lavaterae.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ibiš lekársky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu