Koriander siaty - Coriandrum sativum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 2 009
Tlačení: 185
Uložení: 192
Ľudové názvy: koriander

Opis

Jednoročná bylina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), predtým okolíkatých (Umbelliferae) s vretenovitým koreňom. Má 80-100 cm vysokú, priamu, hore rozkonárenú stonku s perovitodielnymi listami (horné z nich sú čiarkovité) a biele, alebo ružové kvety v okolíkoch. Plody sú voňavé guľaté dvojnažky. Kvitne od júna do júla. Je veľmi medonosná

Pestovanie

Darí sa mu vo vápnenitej pôde na slnečnej, pred vetrami chránenej strane s vlhkým počasím na jar a suchým a teplým v lete. Rozmnožujeme ho semenami, ktoré vysievame priamo na pole do riadkov skoro z jari, lebo znesú mrazy. Klíčia 2-3 týždne, vyžadujú veľa vlahy. Plody dozrievajú postupne koncom augusta. Koriander by sa mal siať na ten istý pozemok len po niekoľkých rokoch. U nás je šľachtený v skupine koreninových rastlín.

Zber

Zbierame plody v období zrelosti, keď väčšina z nich dostáva žltohnedú farbu. Zrána zrezávame celé stonky, viažeme do snôpkov a plody necháme dozrieť. Potom ich vymlátime a sušíme pri teplote do 35°C (silicová droga). Ľahko vypadávajú, preto s nimi manipulujeme nad plachtami. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom, vlhkom, hmyzom a myšami, ktoré niekedy škodia aj čerstvým plodom.

Droga

Fructus coriandri. Má silne korenistý pach a sladko ostrú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka terpénalkoholy), mastný olej a iné látky.

Vlastnosti

Stomachikum, karminativum, nervínum, chuťové i vôňové korigens.

Úžitok

Aromatická (silicová) a koreninová droga, osožná v lekárnictve (ofic. Oleum coriandri), voňavkárstve, likérnictve, cukrárstve, v domácnostiach (ako korenie). Upravuje trávenie, uvoľňuje nadmerné plyny (vetry) v črevách a utišuje s tým súvisiace kolíkovité bolesti, pôsobí proti črevným parazitom (hlístam a pod.), povzbudzuje nervovú činnosť.

Poznámka

Kvitnúca vňať nepríjemne zapácha (ako ploštica), čo má pre tých, ktorí s rastlinou pracujú, aj chorobné následky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#koriander siaty


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu