Krušina jelšová - Frangula alnus Mill.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 310 slov
Počet zobrazení: 2 848
Tlačení: 254
Uložení: 259
Ľudové názvy: krušina, rešetliak korošina, psí drieň, lejša, svíba.

Opis

Ker z čeľade rešetliakovitých (Rhamnaceae) s lámavými konármi a s hnedočervenou, na starších konároch až sivočiernou, jasnobodkovanou kôrou. Má striedavé celistvookrajové listy s výraznou žilnationu a päťpočetné zelenkastobiele, až žltozelené kvety. Plody sú okrúhle kôstkovice, spočiatku zelené, neskôr červené a napokon čierne s fialovým nádychom. Kvitne od mája do júna. Je medonosná.

Výskyt

Rastie v listnatých a ihličnatých lesoch, na rúbaniskách, medzi krovím, blízko riek a potokov, najmä pri jelšinách.

Pestovanie

Darí sa jej vo vlhkej pôde na tienistých miestach. Rozmnožujeme ju vegetatívne. Rýchlo rastie.

Zber

Zbierame kôru z mladých konárov a to na jar (od marca do mája), najlepšie po daždi. Čím je tenšia, tým je hodnotnejšia. Čerstvá je na vnútornej strane žltá, sušením sa sfarbuje do červena. Sušíme prirodzeným teplom na slnku, alebo umelým teplom pri teplote 40°C, voľne (sama sa skrúca) a usušenú ukladáme do vriec. Na obale vyznačíme presný dátum zberu.

Droga

Cortex fragulae (Frangulae alni syn Rhamni frangulae, avorni, alni nigrae). Zvonka červenohnedá i sivohnedá, zvnútra hladká, červená. Bez pachu, sladkastohorkej slizovitej chuti. Na liečivé ciele sa používa len fermentovaná, t.j. keď bola predtým aspoň 1 rok uložená, alebo za 1 hodinu na 100°C zohrievaná (robí sa to priemyselne).

Obsahové látky

Obsahuje glukofrangulín, frangulín a rôzne iné antrachinónové glykozidy, ďalej horčiny, triesloviny a iné látky.

Vlastnosti

Laxans

Úžitok

Súčasť liekopisnej preháňavej čajoviny. Osoží pri chronickej zápche, napomáha látkovej premene a spolu s vňaťou myšohvosta, pyšteka, zemedymu, bazovým a tŕnkovým kvetom a koreňom ligurčeka a sladkého drievka účinkuje aj ako odtučňovací prostriedok (pije sa nesladený, za šálu čaju večer, alebo ráno nalačno).

Upozornenie

Droga je vo väčších dávkach jedovatá (jednotlivo ako zápar užiť najviac 1g). Čerstvá kôra má emetické účinky. Plody môžu spôsobiť otravu.

Poznámka

Drogu neslobodno porušovať kôrami druhov rašetliaka (Rhamnus L., č. rašetliak), jelše (Alnus Gaertn., č. olše), čremchy (Padus Borkh., č čremcha).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#krušina jelšová


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu