Materina dúška obyčajná (Tymian) - Thymus vulgaris L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 192 slov
Počet zobrazení: 2 757
Tlačení: 206
Uložení: 228

Opis

Poloker 20-40 cm vysoký, husto rozkonárený, s purpurovými kvetmi v rôznych farebných odtieňoch. Kvitne od mája do júna. Veľmi medonosná.

Pestovanie

Darí sa jej v ľahkej vápnitej živnej pôde so spodnou vlahou, na slnečnej, pred vetrom chránenej strane. Rozmnožuje me ju semenami, alebo delením trsov, ktoré vysádzame hlbšie do zeme. U nás je šľachtená. Pestovanie je výhodné.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať (zdrhnutý list s kvetmi), ktorú žneme 1-2 razy do roka, ale nie príliš neskoro, aby rastlina mohla do zimy ešte narásť. Silicová droga.

Droga

Herba serpylli, Herba thymi. Aromatické, majú korenistú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej so zložkam; cymol (hlavná u Herba serpylli), tymol (hlavná u Herba thymi), karvakrol atď., ďalej triesloviny, horčiny, saponíny, živicu a iné látky.

Vlastnosti

Aromatikum, expektorans, adstringens, mierne antiseptikum.

Úžitok

Súčasť čajovín a iných liečivých prípravkov. Osožia pri chorobách dýchacích ústrojov, poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka) a pri zápaloch močových ciest. Zvonka ako kloktadlo a do kúpeľa pre deti a nervove vyčerpané, alebo lámkou trpiace osoby. Silicové zložky odstraňujú nepríjemný zápach z úst. Z Herba thymi získaný tymol slúži pri výrobe zubných pást a ústnych vodičiek. Má dosť silné antiseptické účinky (vnútorne jedovatý!).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#thymus vulgaris #materina dúška opis


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu