Nátržník husí - Potentila anserina L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 345 slov
Počet zobrazení: 2 853
Tlačení: 249
Uložení: 257
Ľudové názvy: mochna husia alebo lesklá, strieborník, husia nôžka, husie mydlo, odolen (v niektorých herbároch tak nazývajú i valeriánu)

Opis

Trváca bylina Z čeľade ružovitých (Rosaceae) s krátkym rozkonáreným podzemkom. V uzloch plazivých zakoreňujúcich sa stoniek vyrastajú ružice nepárno perovitozložených, naspodku hodvábne bielo plstnatých listov a dlhostopkaté žlté kvety. Kvitne od mája do augusta.

Výskyt

Rastie hojne pri cestách a potokoch, na pažitiach a dvoroch, zväčša na miestach, kde sa zdržiavajú husi.

Zber

Zbierame vňať, spravidla listy, krátko pred kvitnutím, rastliny, alebo aj listy s kvetmi a to na čistých, nezašpinených miestach. Režeme nad zemou, zbavíme primiešanín a sušíme prirodzeným teplom (umelým do 40 °C) v tenkých vrstvách. Schne rýchlo, obracať netreba.

Droga

Herba anserinae. Bez pachu a chuti.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, sliz, horčiny, živicu, vosk, flavónové farbivá vitamín C, organické kyseliny, minerálne a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Adstringens, antidiaroikum, spazmolytikum, hemostyptikum.

Úžitok

Osoží pri hnačke a kolikovitých bolestiach v žalúdku, črevách i žlčníku, pri chorobnej tvorbe kyslých zlúčenín (nadbytku žalúdočnej kyseliny), pri bolestivej a dlhotrvajúcej menštruácii, ako aj pri zápaloch dýchacich a močových ciest - samostatne, alebo v príslušnej čajovine (zmesi). Zvonku sa používa na prípravu kloktadiel, obkladov a pri omývaní hnisavých rán, kožných vriedkov atď., ako aj do náplastí na opuchliny a pomliaždeniny (pozri kostihoj). V domácnostiach slúži ako zelenina.

Poznámka

Rastlina je vynikajúci prostriedok proti nadbytku žalúdočnej kyseliny, ako aj proti bolestivým kŕčom v tráviacich ústrojoch. Samostatne sa užíva jednorazovo (za pohárik alebo šálku odvaru) podľa potreby, alebo pravidelne (3 až 5 dl nesladeného odvaru piť cez deň po troche nalačno). Kvôli chuti možno pridať trocha šalvie alebo pamajoránu a pri kŕčoch medovku alebo mätu piepornú. Príbuzný druh nátržník plazivý (Potentilla reptans L., č. mochna petilístek) má podobné účinky. Odlišuje sa tvarom listov (ako i ostatné druhy nátržníka).

Drogu Radix (Rhizoma) tortnentillae poskytuje príbuzný druh nátržník vzpriamený (predtým rovný). Pozri v dodatku.

Pri zápaloch ústnej dutiny (hltana) odporúča sa kloktať viacráz cez deň nesladeným odvarom zo zmesi: vňať šalvie, kuklíka, pamajoránu, čiernohlávka, nátržnika husieho, repika, yzopu, listov ibiša lekárskeho alebo slezu lesného, kvetov nechtíka, rumančeka, alebo rebríčkovca. (Pozri ešte gargarizmá).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu