Palina dračia - Artemisia dracunculus L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 331 slov
Počet zobrazení: 2 322
Tlačení: 194
Uložení: 213
Ľudové názvy: estragon, tarkan, paldán

Opis

Trváca bylina z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae), s husto rozkoreneným podzemkom. Má 40-100 cm vysoké trsnato rozkonárené, naspodku drevnastejúce stonky s čiarkovitými listami a drobné guľovité úbory bieločervenkastých kvetov so žltkastými obvodovými lupienkami. Ak kvitne, tak od augusta do októbra. Plody sú nažky. Celá rastlina príjemne vonia.

Pestovanie

Darí sa jej na strednej vápnitej, živnej a vlhkej pôde v slnečnej, chránenej polohe, prípadne aj na príkrych svahoch a na nevyužitých, ale čistých pozemkoch. Odrody, ktoré nedávajú semená, rozmnožujeme vegetatívne delením trsov (neskoro na jar), alebo koreňovými odrezkami (v jeseni) do vlhkej pôdy. U nás šľachtenú "ruskú odrodu" možno rozmnožovať i semenami (predpestovaním), a1ebo mladými výhonkami, ktoré pučia na jar zo zeme. Hnojíme v jeseni dobre uležaným maštaľným hnojom, prípadne slamnatým, ktorý rastlinu v zime aj ochraňuje pred vymrznutím a prihnojujeme liadkom, draselnou soľou, event. aj superfosfátom po každom zbere, keď treba pôdu vyplieť, okopať a poliať. Staré, zdrevnatené stonky na jar odstránime.

Zber

Zbierame vňať (list) ešte pred kvitnutím rastliny, teda bez guľovitých úborov a to aj viac ráz do roka. Stonku režeme nízko pri zemi, očistíme od nežiadúcich častí a sušíme pri teplote do 35 °C (silicová droga), obozretne, aby nezhnedla. Schne pomaly. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba dracunculi. Aromatická, slabo horkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka estragol), triesloviny, horčiny a iné látky.

Vlastnosti

Stomachikum, antisklerotikum, roborans.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictVe, voňavkárstve, potravinárstve, v domácnostiach ako korenie do polievok, omáčok, octu, uhoriek a pod. Podporuje trávenie, napomáha látkovej premene, uplatňuje sa pri vápenatení tepien a pri cievnych poruchách, osoží aj pri roztrúsenej mozgovomiechovej skleróze atd. (najvhodnejší spôsob použitia: zväzoček čerstvých lístkov 1-2 razy denne nalačno požuť a prehltnúť, ináč aj vo forme medicinálneho vína).

Poznámka

Manipulácia s rastlinou môže spôsobiť alergikom podráždenie sliznice. Ked pripravujeme medicinálne víno s čerstvou vňaťou (listami), nesmie byť vlhká, lebo víno môže skysnúť. To sa stáva aj vtedy, ak je víno málo kvalitné, alebo mladé.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu