Palina pravá - Artemisia absinthium L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 322 slov
Počet zobrazení: 2 665
Tlačení: 217
Uložení: 241
Ľudové názvy: palina, polynka, pelynka, polyňok, polín, palín, peluň, veľký strieborník, záhradná černobyľa

Opis

Trváca bylina z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s rozkonáreným podzemkom, z ktorého vyrastá najprv ružica prízemných listov a neskôr 50-120 cm vysoké trsnato rozkonárené, naspodku drevnatejúce stonky so špicato vykrojenými, perovitozloženými listami a drobnými guľovitými úbormi so žltými kvetmi. Plody sú nažky. Kvitne od júla do septembra. Striebrosivá, horkej chuti, aromatická.

Výskyt

Rastie v teplejších oblastiach na skalnatých stráňach, rumoviskách, pri cestách a pod.

Pestovanie

Najlepšie sa jej darí vo vápnitej živnej pôde so spodnou vlahou v teplej slnečnej polohe. Rozmnožujeme vegetatívne (odrezkami) v jeseni, alebo semenami vysievanými na jar na priesadu. Rastlinu napadá často veľmi zhubne rozličný hmyz, preto ju zberáme viac ráz do roka. Obsahom horčín prechádzajúcich do pôdy nepriaznivo ovplyvňuje okolité rastliny.

Zber

Zbierame vrcholky vňate, t. j. mäkké nezdrevnatené horné časti stonky a mladé spodné listy v čase pred kvitnutím rastliny na liečivé, alebo celú vňať, t. j. aj so silnými stonkami (tzv. stopkatú) na technické ciele. Sušíme pri teplote do 35 °C (silicová droga) oddelene, lebo má silný pach. Hrubé časti stoniek pozdĺž rozrežeme. Schne veľmi pomaly.

Dróga

Herba absinthii (Artemisiae absinthii syn. regia), technická Herba absinthii cum stipite. Má silne korenistý pach a veľmi horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (terpénalkoholy tujol, tujón, azulénogénne a ďalšie zložky), glykozidné horčiny absintín a anabsintín, triesloviny, živicu, flavonoid artemizetín, organické kyseliny a iné látky.

Vlastnosti

Amárum, stomachikum (cholagogum), anthelmintikum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve, likérnictve i v domácnostich. Tvorí súčasť rôznych liečivých prípravkov. Podporuje a upravuje činnosť tráviaceho traktu. Osoží pri kolikovitých zápaloch žalúdka a čriev, pri nadúvaní, zápche, kŕčovitom vracaní, nechutenstve, poruchách žlčníka, pečene, sleziny, proti črevným parazitom, zvonka proti moliam a inému hmyzu atď.

Upozornenie

Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach, ako aj pri dlhšom užívaní, jedovatá! Nebezpečná ťarchavým ženám. Prípravky z nej (alkoholické nápoje) vo väčšom množstve môžu zapríčiniť otravu, tzv. absintizmus s následkami na centrálnu nervovú sústavu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#palina pravá


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu