Zóny pre každého študenta

Prietržník holý a Prietržník chlpatý

Ľudové názvy: zrniečko, rozchodníček, piesočník, boľševnik, husie mydlo

Opis

Jednoročné, alebo trváce byliny z čeľade silenkovitých (Silenaceae), predtým klinčekovitých (Caryophyllaceae) s tenkým koreňom. Majú drobnú, trsnatú, poliehavú stonku, až 30 cm v kruhu rozloženú, k zemi pritlačenú, husto rozkonárenú,žltkastozelenú, s drobnými protistojnými listami a žltozelenými kvetmi. Sivozeleno chlpatá rastlina, po zvädnutí voňajúca kumarínom, je prietržník chlpatý (č. prutržník chlupatý). Kvitnú od júla do septembra.

výskyt

Rastú na suchých piesočnatých a skalnatých miestach.

Pestovanie

Pestujeme v suchej piesočnatej pôde na slnečnej strane, napr. na pláňach, pri riečnych brehoch a na nevyužitých plochách. Rozmnožujeme ich semenami, ktoré voľne vysievame. Nevyžadujú hnojenie ani osobitnú starostlivosť.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať. Odrezávame v hrsti nad zemou, alebo vytrhávame aj s koreňmi a na mieste vytrasieme z nečistoty, ako aj od prípadných semien, aby sa rastlina mohla ďalej na stanovišti rozmnožovať. Dôkladne očistenú sušíme pri teplote do 35 °C bez obracania. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom. Droga s koreňmi je menej hodnotná, uschovávame ju osobitne.

Droga

Herba herniariae. Bez pachu (prietržník holý) alebo s príjemnou kumarínovou vôňou (prietržník chlpatý) a slabo horkastou chuťou.

Obsahové látky

Obsahuje saponíny (neutrálny H-saponín a kyslý - kyselina herniarínová), éterický olej, derivát kumarínu (herniarín), flavonoidy a iné látky.

Vlastnosti

Diuretikum, močové antiseptikum.

Úžitok

Súčasť urologických čajovín a iných liečivých prípravkov. Osoží pri chorobách močových ústrojov. Zvyšuje vylučovanie močoviny, dezinfikuje močové cesty, uvoľňuje kŕče močového mechúra spôsobené zápalom, alebo kamienkami atď. Napomáha látkovej premene.

Upozornenie

Nezamieňať so stavikrvom vtáčím (Polygonum aviculare L.), ktorý je mohutnejší a má článkovanú stonku.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/9301-prietrznik-holy-a-prietrznik-chlpaty/