Pyštek obyčajný - Linaria vulgaris Mill.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 332 slov
Počet zobrazení: 2 377
Tlačení: 226
Uložení: 213
Ľudové názvy: kveteľ, ľan matky božej, ľan Panny Márie, Inica, ohnica, žihavica, krvavica

Opis

Trváca bylina z čeľade krtičníkovitých (Scrophulariaceae) s plazivým koreňom. Má 20-40 cm vysokú, naspodku drevnatú, priamu stonku, husto porastenú čiarkovitými listami, ukončenú strapcom voňavých sírovožltých kvetov s hrbolčekmi pomarančovej farby. Plody sú dvojpuzdrové mnohosemenné tobolky. Kvitne od júna do septembra. Medonosná.

Výsk

Rastie ako burina na piesočnatých poliach, skalách, rumoviskách, popri cestách a železničných tratiach.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať bez hrubších spodných častí byle. Sušíme prirodzeným teplom, obracať netreba. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom.

Droga

Herba linariae (syn. haemorrhoidalis, antirrhini). Bez pachu, horkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje horké flavónové glykozidy (najmä linarín a pektolinarín), organické kyseliny, fytosterol, pektín a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Mierne laxans, emoliens, antiflogistikum.

Úžitok

Upotrebuje sa ako prostriedok zmäkčujúci stolicu. Osoží aj pri chorobách tráviaceho traktu a močových ciest, ako aj pri hemoroidoch. Na ošetrovanie hemoroidov sa odporúča masť zhotovenú z dvoch dielov vňate pyšteka a 5 dielov bravčovej masti. Obklady pripravené z odvaru vňate v mlieku uľahčujú hojenie rán, kožných vriedkov, vyrážok a pod., vstrebávanie opuchlín, odstraňovanie škvŕn z tváre atď. Vňaťou aj podstielajú dobytku, aby zahnali dotieravý hmyz. Silný odvar pomáha otráviť muchy.

Upozornenie

Nezamieňať s podobnými rastlinami z príbuzných rodov, napr. s papuľkou väčšou (Antirrhinum majus L., č. hledík vetší), ľudovo škľabinec, často pestovanou v záhradách; je vyššia, mohutnejšia, má širšie listy a fialové, červené, belavé, alebo žlté kvety.

Poznámka

Na ošetrovanie pleti slúžia prípravky z olivového, slnečnicového oleja a pod., ďalej čerstvá šťava z vňate pyšteka, zemedymu, listov medovky, kvetov nechtíka vo forme natierania, prípadne odvar z týchto drog vo forme obkladov, alebo omývania. Na natieranie tváre možno použiť aj vnútornú časť kože uhorky. Základom kozmetiky je riadna životospráva, primeraná diéta, najmä dostatok vitamínov v potrave (ovocie, zelenina) a vhodný odev podľa počasia.

Liečenie hemoroidov (zlatej žily) podporujú odvary z vňate myšochvosta, pyšteka, zemedymu, prasličky, gaštanového kvetu cez deň (3 až 5 dl nesladený) a večer za šálku zo zmesi upravujúcej stolicu - pozri fenikel obyčajný.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu