Rebarbora dlanitá - Rheum palmatum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 321 slov
Počet zobrazení: 2 159
Tlačení: 209
Uložení: 224
Ľudové názvy: rebarbora

Opis

Trváca oylina z čeľade stavikrvovitých (Polygonaceae) s mohutným hľuzovitým, ďaleko rozkoreneným podzemkom. Má šťavnaté, rozložité hrubostopkaté, dlaňovite delené listy a 2-3 m vysokú dutú, červenohnedo pruhovanú stonku so strapcami drobných belavých, alebo červených kvetov. Plody sú veľké trojkrídlaté nažky. Keď kvitne, tak od júla do augusta.

Pestovanie

Pestujeme pre odrodu tangutskú (Rheum palmatum L. var. tanguticum Maxim.) a to v hlbokej vápnitej, primerane vlhkej záhradníckej výživnej pôde, obrobenej až do polmetrovej hĺbky a dostatočne pohnojenej. Rozmnožujeme semenami, alebo delením trsov. Semená vysievame spravidla na jar do debničiek, alebo do pareniska, prikryjeme hlinou a udržujeme vždy vlhké a v tieni. Keď vyrastú prvé páry listov, rastlinky presádzame. Vegetatívne je lepšie rozmnožovať v jeseni. Vysádzame asi na 150 cm vzdialenosť. V prvých rokoch možno pôdu využiť medzikultúrou.

Zber

Zbierame podzemok, alebo hrubší koreň, spravidla v jeseni pred dozretím semien zo starších rastlín a to podľa potreby nelúpaný, alebo lúpaný, prípadne zbierame iba kôru koreňa. Silnejšie kusy režeme po dĺžke. Sušíme porezaný na kúsky asi 10 cm dlhé, pri teplote do 50°C tak, aby mali na lome žltočervenú farbu, potom ich zaobľujeme. Uschovávame dobre uzavretý a chránime pred svetlom, vlhkom, chrobačou a moľami.

Droga

Radix rhei (Rhizoma Rhei palmati). Má charakteristický pach a horkú trpkastú chuť. Radix rhei (naturalis), Cortex rhei radicis.

Obsahové látky

Obsahuje antrachinónové deriváty (v rôznej forme a preto aj s rozdielnym fyziologickým účinkom), triesloviny, škrob, pektín, rutín, kyselinu šťaveľovú a iné látky.

Vlastnosti

Stomachikum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve na prípravu extraktov, sirupov, tinktúr a iných prípravkov, ktoré v malých dávkach pôsobia ako antidiaroikum, vo väčších dávkach ako laxans. Súčasť priemyselne vyrábaných čajovín na úpravu trávenia.

Upozornenie

Obsah jedovatej kyseliny šťaveľovej môže pri častejšom užívaní poškodiť organizmus. Neradno užívať pri chorobách močových ústrojov.

Poznámka

Listové stopky, najmä z rastlín ešte nekvitnúcich, u nás domácky pestovaných príbuzných druhov (Rheum undulatum L. - rebarbora vlnitá, R. rhaponticum L. - r. pontická, ináč aj bulharská) sa používajú ako zelenina.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rebarbora dlanitá


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu