Rumanček pravý - Chamomilla recutila L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 2 800
Tlačení: 217
Uložení: 260
Ľudové názvy: rumanček, harmanček, kamilky

Opis

Jednoročná bylina Z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s tenkým vretenovitým koreňom. Má 10-50 cm vysokú, rozkonárenú stonku s nitkovito vykrojenými, perovitozloženými listami a úbory s bielymi jazykovitými a žltými rúrkovitými kvetmi. Plody sú drobné nažky. Kvitne od mája do septembra. Príjemne vonia.

Vskyt

Rastie na poliach a rumoviskách, pri cestách a plotoch.

Pestovanie

Najlepšie sa mu darí v uľahnutej, ľahko strednej vápnitej humóznej pôde na slnečnej, pred vetrom chránenej strane. Semená vysievame na povrch obrobeného pozemku neskoro v lete, alebo včaššie na jar (i na zamrznutú pôdu), prípadne po etapách. Kultúru starostlivo udržiavame. U nás je šľachtený.

Zber

Zbierame kvet a to celé, práve rozvité úbory s krátkou (najviac 2 cm dlhou) stopkou. Zber sa robí ručne, postupne, spravidla špeciálnymi česačmi. Ukladáme nestlačené a sušíme hneď v tenkých vrstvách pri teplote do 35°C, bez obracania. Usušené necháme asi 2 dni v kôpkach a potom preosejeme a zľahka nasypeme do špeciálnych úschovných obalov.

Droga

Flos chamomillae vulgaris, ináč aj Anthodium Matricariae chamomillae (rumančekový kvet). Má osobitný pach a horkú aromatickú chuť. Nemali by sa v nej nachádzať častice príbuzných druhov, ani z iných kvetov.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej s antibakteriálnymi azulénogénnymi zložkami, spazmolyticky účinkujúci bisabolol, potopudné glykozidy neznámeho zloženia, horčiny, triesloviny, kumaríny, cholín a iné látky.

Vlastnosti

Antiflogistikum, spazmolytikum, diaforetikum, karminatívum, gargarizmum, dermatologikum, detské balneologikum.

Úžitok

Všeobecne osožná liečivá rastlina. Súčasť liekopisnej vetrovej čajoviny a viacerých iných liečivých prípravkov. Má i vlastné liekové formy, napr. Florkamil (kvety v tabletkách). Upotrebuje sa vnútorne i zvonku v rôznej úprave a pri rozličných chorobách (čaj len vo forme záparu, ktorý nesmie dlho stáť).

Poznámka

Nezamieňať s príbuznými, alebo podobnými druhmi, napr. s margarétou (Leucanthemum L., č. kopretina) a pod. Rumančekový kvet určíme (identifikujeme) podľa týchto znakov: príjemná vôňa, biele okrajové kvety, duté kvetné lôžko. Pestovanie i zber rumančeka sa vyplácajú

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rumanček  pravý #rumancek pravy


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu