Ruža šípová - Rosa canina L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 325 slov
Počet zobrazení: 3 622
Tlačení: 253
Uložení: 252
Ľudové názvy: šípová ruža, divý šíp, šíp

Opis

Ker Z čeľade ružovitých (Rosaceae) dosahujúci výšku až 3 m, s hojnými, každoročne vyrastajúcimi prútnatými konármi, na ktorých sú ostré, nadol zahnuté tŕne, vajcovité, ostro pílovité listy a bledoružové, niekedy aj biele kvety. Plody (plodstvá) sú vajcovité, spočiatku oranžovožlté, v čase zrelosti leskločervené šípky s tvrdými nažkami. Kvitne od júna do júla. Veľmi premenlivýdruh. Medonosná.

výskyt

Rastie hojne v hájoch i na stráňach, medzi krovím, pri cestách a plotoch.

Zber

Zbierame zrelé tvrdé šípky a to celé, očistené od kvetných zvyškov, alebo bez semien (nažiek) tak, že šípky napoly rozrežeme a semená z nich vyberieme. Zbierame i semená, z ktorých zmývaním odstránime nepríjemne páliace chĺpky. Mäkké, zvráskavené, alebo čierno škvrnité šípky zo zberu odstránime. Sušíme prirodzeným teplom, dosušujeme v miestosti pri teplote do 35 °C. Uschovávame dobre uzavreté (najlepšie v obaloch, umiestených v plechovkách) na suchom, chladnom a vzdušnom mieste. Neodporúča sa skladovať dlhšie ako jeden rok (ubúda vitamínu C).

Droga

Fructus cynosbati (syn. Cynarrhodum Rosae caninae, Apocarpium cynosbati) cum semine (celá šípka), sine semine (šípka bez semena). Semen cynosbati (semeno šípky). Slabo voňavé šipky sú sladkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje vitaminy (najviac vitamínu C a to v dužinatej časti), farbivá (karotenoidy), cukry, triesloviny, organické kyseliny, pektíny, éterický olej a iné látky.

Vlastnosti

Vitaminiferum, diuretikum, mierne adstringens.

Úžitôk

Liečivá i potravinová droga nazývaná pomaranč severu. Zdroj rôznych vitamínov, najmä C. Šípkový čaj osoží pri chorobách močových orgánov, pri poruchách funkcie kapilár (krvných vlásočníc), t. j. pri náchylnosti na krvácanie a všade tam, kde je predpísaný zvýšený prívod vitamínu C.

Poznámka

V chlpatých nádoroch na konároch ruže šípovej (tzv. ružové huby alebo bedeguary) žijú larvy hrčiarky ružovej. Odporúča sa sušiť šípky (celé plody alebo len dužiny) najprv asi 10 minút pri teplote 100-110 °C, potom pri 60-70 °C dosušiť. Z príbuzných druhov je zbieranou drogou kvet ruže stolistej (Rosa centifolia L., č. ruže stolistá) a to osobine červený (Flos rosae ruber) a rôznofarbný (Flos rosae diversus).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#opis ruže #ruža #sloh pomaranc #ruža šípková #Prvi kvet ruze


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu