Slamiha piesočná - Helichrysum arenarium L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 384 slov
Počet zobrazení: 2 172
Tlačení: 213
Uložení: 211
Ľudové názvy: plesnivec, plesnivček piesočný, slamený kvet, smit, radostka

Opis

Trváca bylina Z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s krátkym valcovitým podzemkom. Má 15-30 cm vysoké sivoplstnaté stonky v trsoch so sivozelenými sediacimi a úzkokopijovitými listami a chocholíkovú metlinu úborov žltých kvetov so suchoblanitými zákrovmi (slamenáčky). Plody sú nažky. Kvitne od júla do septembra.

výskyt

Rastie roztrúsene na slnečných kamenistých stráňach a na suchej piesočnatej vápnitej pôde, najmä v borinách.

Zber

Zbierame kvet. Odrezávame celé zväzky úborov s krátkou stopkou na začiatku kvitnutia, prípadne i so stonkou, z ktorej ich po usušení poodtŕhame. Sušíme prirodzeným teplom (umelým pri teplote do 35°C) v kyticiach na natiahnutých šnúrach, alebo - so stonkami - vo zväzkoch. Správne usušené kvety majú citrónovožltú farbu. Pri úschove nestláčame.

Droga

Flos stoechados (stoechados citrinae), alebo Anthodium Helichrysi arenarii (syn. gnaphalii arenarii).

Obsahové látky

Obsahuje flavónové deriváty, najmä izosalipurpozid, chalkonový glykozid a ďalšie: naringenín, kempferol, apigenín a iné látky.

Vlastnosti

Cholagogum (choleretikum), mierne diuretikum, adstringens.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Osoží pri chorobách žlčníka a močových ústrojov. Napomáha látkovej premene.

Upozornenie

Nezamieňať s podobnými druhmi z rodu plesnivčeka (Gnaphalium L.), ktoré majú zväčša hnedé kvety, ani s plešivcom dvojdomým [Antennaria dioica (L.) Gaertn., syn. Gnaphalium dioicum L.], ľudovo plesnivec dvojdomý, ktorý má viacfarebné kvety a skoršie kvitne.

Poznámka

Rastlina je suchomitná (xerofyt), nepotrebuje mnoho vody.

Úžitok

Pri vyrážkach, ekzémoch, akné, psoriáze a ďalších kožných chorobách, vznikajúcich najmä v dôsledku precitlivenosti organizmu, či už vplyvom pôsobenia zvnútra, napr. alkohol, fajčenie, potrava, lieky a rôzne iné jedy, alebo z vonkajšieho prostredia: nadmerné slnenie, infekcia z kúpalísk, sprchární a iných spoločných zariadení, práca s chemikáliami, v prašnom okolí a pod., čistiace a pracie prostriedky, kozmetické prípravky, nové zložky v odevoch a obuvi atď., môže osožiť kúpeľ v odvare zo sennej mrvy (pomrveného sena), alebo z ovsenej slamy s pridaním slamenáčkov: asi 250 až 500 g zmesi vložiť do priepustného vrecka, vyvariť v hrnci a vhodiť do vane s pripravenou teplou vodou (a tam dobre povytláčať), alebo vyvariť voľne v hrnci a do vane precediť - vodu vo vani potom pomiešať s odvarom. Teplota kúpeľa medzi 36 až 38°C (dolievať teplú vodu), čas kúpania asi 10 minút. Poumývať i tvár, krk atď. Nemydliť sa, nesprchovať, ale po kúpeli zakrútiť do teplej plachty a ľahnúť si do vyhriatej postele na pol hodiny. Potom sa osprchovať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Helichrysum


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu