Srdcovník obyčajný - Leonurus cardiaca L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 323 slov
Počet zobrazení: 2 105
Tlačení: 202
Uložení: 240
Ľudové názvy: srdcovník, srdečník, leví chvost

Opis

Trváca bylina Z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae) s rozkonáreným podzemkom. Má 50-120 cm vysokú priamu štvorhrannú tmavočervenkastú dutú stonku a končisté srdcovité listy, z ktorých dolné sú 5-7 laločné a horné trojlaločné až jednoduché. Má ružové pyskaté kvety. Plody sú trojboké lesklé tvrdky. U nás rastie vo dvoch plemenách: pravý = ssp. cardiaea a chlpatý = ssp. villosus (Desfont.) Hyland. Kvitne od júna do septembra. Veľmi medonosná.

Výskyt

Rastie ako burina pri cestách a plotoch, na rumoviskách a pustých miestach.

Pestovanie

Pestujeme v ľahšej humóznej pôde na slnečnej strane. Rozmnožujeme semenami, ktoré vysievame na jar do pareniska, alebo koncom leta do hriadok a v druhom roku presádzame na pole na vzdialenosť približne 60 x 40 cm. Semená aj voľne vysievame na nevyužitých plochách a necháme splanieť.

Zber

Zbierame vňať a to aj viac krát do roka. Odrezávame len mladé, t. j. mäkké, ešte nie pichľavé časti, kým sú listy v plnej šírke. Duté stonky pozdĺž rozrežeme (aby lepšie schli). Sušíme v tenkých vrstvách pri teplote do 35°C. Schne pomaly. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herbaleonuri (Leonuri cardíaceae). Má dosť nepríjemný pach a horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, horčinu leonurín, alkaloid leonukardín, stopy éterického oleja, organické kyseliny a iné látky.

Vlastnosti

Stomachikum, kardiosedatívum.

Úžitok

Uplatňuje sa pri srdcových chorobách, ako aj pri migréne, úzkostných neurózach, hystérii, v klimaktériu. Ako základná droga slúži spolu s kvetom prvosienky, lipy, vňaťou betoniky, čiernohlávka, hluchavky, ľubovníka, medovky, veroniky koreňom (prípadne listovou stonkou) valeriány a plodmi mesačnice trvácej pri padúcnici (epilepsia). Osoží aj pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke), pri zväčšenej predstojnici (prostate) a pri hemoroidoch.

Upozornenie

Rastlina je vo väčších dávkach nebezpečná, najmä ťarchavým ženám.

Poznámka

S kvetnou drogou treba manipulovať opatrne, lebo pichá. Názov Leonurus lanata Pers. je synonymum pre rodovo príbuznú Panzeria lanata (L.) Bunge, udomácnenú vo východnej Ázií, ktorá poskytuje vňať Herba panzeriae seu Ballotae lanatae(sedatívu m).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#synonyma presadzat rastliny #Srdcovník obyčajný


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu