Topoľovka ružová - Alcea rosea L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 296 slov
Počet zobrazení: 2 814
Tlačení: 262
Uložení: 270
Ľudové názvy: topoľovka, stĺpová, slezová ruža, záhradný slez

Opis

Dvojročná, prípadne trváca bylina z čeľade slezovitých (Malvaceae) s mohutne rozkonáreným podzemkom, ružicou prízemných listov, 2-3 m vysokou priamou, riedko chlpatou stonkou s troj až päťlaločnatými listami a veľkými bielymi, ružovými, žltými, červenými, alebo fialovými kvetmi v rozličných odtieňoch. Diskovité plody sa po dozretí rozpadávajú na jednosemenné plôdiky. Kvitne od júna do októbra. Je medonosná.

Výskyt

Rastie v záhradách, rozmnožuje sa samovysievaním.

Pestovanie

Pre výkup sa pestuje len šľachtená čierna odroda (Alcaea rosea L. var. nigra) s tmavofialovými, až čiernofialovými, matne sa lesknúcimi kvetmi. Darí sa jej v hlbokej piesočnatej, humóznej pôde so spodnou vlahou na slnečnej strane chránenej pred vetrom. Rozmnožujeme semenami, predpestovaním, alebo priamym výsevom na pole do riadkov asi 60-70 cm od seba vzdialených, pričom plochu medzi riadkami môžeme využiť na medzikultúru nižších rastlín. Kultúru musíme udržiavať s náležitým zreteľom na všetko, čo rastlina potrebuje pre vegetáciu, aby bola odolná voči škodcom, ktorí listy a kvety často úplne zničia. Staré rastliny v jeseni zrežeme a spálime.

Zber

Zbierame za slnečného počasia kvety s kalichom, alebo bez kalicha. Odtŕhame ich postupne, keď najkrajšie kvitnú, najlepšie hneď, ako sa rozvijú (pri zbieraní pozor na včely, ktoré kvety hojne navštevujú). Sušíme riedko rozložené, pri teplote do 50 °C a to každý zber osobitne. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom.

Droga

Flos malvae arboreae (cum calyce seu sine calyce = s kalichom alebo bez kalicha). Bez pachu, slizovito trpkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje sliz, triesloviny, éterický olej, antokyanové glykozidy a iné látky.

Vlastnosti

Mucilaginózum, emoliens.

Úžitok

Liečivá, ale najmä technická droga (upotrebuje sa ako farbivo na rozličné priemyselné spracovanie). Osoží pri kašli a zápaloch sliznice, zvonka do kloktadiel a na prípravu obkladov, alebo na omývanie pri niektorých kožných chorobách. Spôsob prípravy: macerát.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu