Zádušník brečtanovitý - Glechoma hederacea L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 311 slov
Počet zobrazení: 3 189
Tlačení: 246
Uložení: 265
Ľudové názvy: popenec, pupenec, oponec, oponka, kundráčik, kundračky, nádešník, zemský brečtan

Opis

Trváca bylina Z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae) s tenkým, plazivým, rozkoreňujúcim sa podzemkom. Má 10-30 cm vysokú vystúpavú stonku s plazivými zakoreňujúcimi sa výhonkami, protistojné stopkaté, obličkovito srdcovité, hrubo vrúbkované listy a fialovomodré, niekedy aj červenkasté, alebo biele pyskaté kvety [I. subsp. glabriuscula (Neilr.) Gams - zádušník brečtanovitý, holý, ináč aj obyčajný]. Plody sú tvrdky. Kvitne od apríla do septembra. Slabo aromatická.

Výskyt

Rastie na lúkach a poliach, popri cestách a plotoch, medzi krovím i v záhradách ako burina.

Zber

Zbierame kvitnúcu, alebo len olistenú vňať z jedincov, ktorí sa vyskytujú na čistých miestach. Vňať odrežeme nad zemou a zbavíme nežiadúcich častí, alebo ju vytrhávame zo zeme aj s koreňmi, ktoré potom odstránime. Musí byť čistá a bezchybná, teda nesmie mať škvrnité, alebo deravé listy a pod. Sušíme pri teplote do 35°C bez obracania (opatrne, lebo koreninová vôňa z drogy ľahko vyprchá). Schne rýchlo. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba glechomae (syn, hederae terrestris, nepetae hederaceae). Má svoj osobitný pach a horkastú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, éterický olej, horčinu glechomín, živicu, gumu, vosk, chotín a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Adstringens, expektorans, diuretikum, mierne antiseptikum, antiflogistikum.

Úžitok

Osoží pri chorobách dýchacích ciest, najmä mierni záchvaty, prieduškovej astmy (záduchu), ako aj pri katare žalúdka a čriev a pri poruchách močenia (bolesti pri močení, ľudove rezák, nočné pomočovanie sa detí a pod.). Napomáha látkovej premene. Zvonku slúži do kloktadiel a na prípravu obkladov, alebo omývaní pri niektorých kožných chorobách. V domácnosti sa používa ako koreninová zelenina.

Poznámka

Prieduškovú astmu (záduch) zmierňuje i čajovina pozostávajúca z drog rastlín: zádušník, podbeľ, prvosienka, pľúcnik, baza, betonika, divozel, komonica, lipa nátržník husí, slez, yzop (za šálku teplého čaju sladeného medom vypiť večer, príp. aj cez deň, ale potom hneď neísť von na chladný vzduch).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Zadušnik


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu