Zlatobyľ obyčajná - Solidago virgaurea L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 332 slov
Počet zobrazení: 2 545
Tlačení: 208
Uložení: 233
Ľudové názvy: zlatá byľ, zlatá metla, celík, žlté králiky, hadi trank, živiteľník zlatušký

Opis

Trváca bylina z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s krátkym podzemkom. Má 50-100 cm vysokú priamu, jednoduchú stonku, striedavé podlhovasto elipsovité listy, ktoré sa postupne k vrcholu zužujú a dolu majú klinovitú stopku. Na stonke sú strapcovité úbory voňavých zlatožltých kvetov. Plody sú chlpaté nažky. U nás rastie vo dvoch plemenách: zlatobyľ obyčajná pravá (l. subsp. virgaurea) s metlinovitými úbormi, zlatobyľ obyčajná alpínska [II. subsp. alpestris (W. et K.) Gaud.], mohutnejšia, dosahujúca výšku až 250 cm. Kvitne od júla do októbra. Aromatická, medonosná.

Výskyt

Rastie na slnečných svahoch, stráňach a skalnatých miestach; II. subsp. rastie na holiach a v kosodrevine.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať, ktorú odrezávame asi v polovičnej výške stonky a riedko rozloženú rýchlo sušíme pri teplote do 35 °C, aby sa zachovala pôvodná farba kvetov i listov a nelietalo z nej veľa "páperia" (nažky s chocholeom). Ľahko sa zaparí. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom.

Droga

Herba virgaureae (Solidaginis virgaureae, syn. consolidae sarraceniae). Bez pachu, má slabo zvieravú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje saponíny, triesloviny, horčinu, stopy éterického oleja, flavónové farbivo a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Diuretikum, metabolikum, adstringens, antiflogistikum.

Úžitok

Napomáha zvýšenému vylučovaniu moču a látkovej premene, teda prospieva i pri liečbe ekzémov. Osoží pri chorobách močových ústrojov (obličiek i močových ciest), utišuje bolestivé záchvaty, uplatňuje sa pri zápalových procesoch, mimovoľnom, alebo sťaženom močení, tvorení sa piesku, prípadne kamienkov v moči atd., ako aj pri vodnatieľke. Pri zväčšenej predstojnici (prostate) slúži ako základá droga v čajovine s vňaťou hluchavky, komonice, myšochvosta, nátržníka husieho, pyšteka, srdcovníka, vresu. Zvonka slúži na hojenie rán a kožných neduhov, ako aj na výplachy, alebo omývanie ženských orgánov.

Upozoŕnenie

Nezamieňať s príbuznými, alebo podobnými druhmi z čeľade astrovitých.

Poznámka

U nás zdomácnené zlatobyľ obrovská (Solidago gigantea Ait., č. zlatobýl obrovský) a zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis L., č. zlatobýl kanadský) sú tiež liečivé - posledná je podľa literatúry starým indiánskym liekom proti hadiemu jedu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#solidago virgaurea #prilbica modra


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu