Skalka v septembri

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 14.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 546 slov
Počet zobrazení: 2 260
Tlačení: 202
Uložení: 203

Skalka je v septembri zahalená krásnymi kvetmi horcov (Gentiana sino - ornata. G. farreri, G. septemfida), pupaliek (Oenothera), veterníc (Anemone - Japonica hybridov). floxov (phlox), astier (Aster - Dumosus hybridov) a rozchodníkov (Sedum cauticolum, S. spectabile a S. telephium). Z cibuľovín kvitnú hlavne jesenné šafrány (C. kotschyanus, C. sativus, C. speciosus), cyklámeny (Cyclamen purpurescens, C. linearifolium a niektoré iné), jesienky (Colchicum). Z okrasných drevín najmä vresy (Calluna vulgaris) a v pozadí nádherný ibištek (Hibiscus syriacus). V tomto období sa okrasné dreviny prekrásne vyfarbujú. Trávy sú tiež na vrchole svojej krásy.

V septembri sú už nižšie teploty, takže nie je potrebné tak často zalievať. Starostlivo však skalku pozorujeme a odstraňujeme odkvitajúce kvety, alebo celé súkvetia najmä tých druhov, ktoré by ľahko celú skalku zaburinili a tým utláčali iné, chúlostivejšie druhy skalničiek. Podľa potreby dáme k niektorým vyšším trvalkám kolíky, aby sme zabránili poliehaniu. Včas odstraňujeme každú burinu. V tomto období vysádzame do skalky dvojročné kultúry z júnových výsevov, ktoré dostatočne zosilneli. Je to predovšetkým sedmokráska (Bellis) a nezábudka (Myosotis), pripadne niektoré druhy klinčekov (Dianthus). Vo väčších trvalkových častiach nájde uplatnenie tiež zvonček záhradný (Campanula medium), náprstník (Digitalis), divozel (Verbaseum). Môžeme si pripraviť a uložiť pod strechu preosiatu kompostovú zeminu, ktorú upotrebíme na neskorší výsev.

V septembri máme plné ruky práce s delením a presádzaním skalničiek. Najmä druhy kvitnúce v prvej polovici roka presádzame na jeseň, neskoršie kvitnúce na jar. Pred vysádzaním treba pôdu starostlivo pripraviť, najmä vyzbierať všetky korienky a ostatné časti vytrvalých burín, ktoré by sme neskôr veľmi ťažko odstránili. Presadzovanú rastlinu najprv vyberieme lopatkou alebo vidlami a rozdelíme na niekoľko menších častí. Niektoré druhy musíme rozdeľovať nožom, alebo rýľom. Oddelky potom vysádzame jednotlivo na nové stanovište tak, aby korene nemali neprirodzene poprehýbané, lebo by sa to nepriaznivo odzrkadlilo na ich ďalšom vývoji. Na túto prácu využívame skôr dni, keď je oblačno. Čerstvo presadené rastliny dôkladne zalejeme a pred príchodom zimy zakryjeme konárikmi čečiny.

Začiatkom septembra vysádzame narcisy, pretože potrebujú, na zakorenenie vyššie teploty pôdy. Druhá polovica mesiaca je vhodná na vysádzanie ostatných cibuľovín, kvitnúcich skoro na jar, ako sú botanické tulipány, šafrány, kandíky okrasné cesnaky a ďalšie. Vysádzame ich vždy do skupín po niekoľko kusov rovnakého druhu, alebo kultivaru. Dodržiavame pravidlo, že hĺbka sadenia je asi štvornásobok skutočnej výšky cibule. Prakticky to znamená, že drobné cibuľoviny sadíme asi 6 - 8 cm hlboko, zatiaľ čo druhy s väčšími cibuľami majú byť pokryté asi 10 - 15 cm vrstvou zeme. Všetky cibuľoviny vyžadujú ľahšiu, priepustnú pôdu, vyhnojenú dobre rozloženým kompostom. Vysadené miesto označíme menovkou, pretože cibuľoviny po odkvitnutí zaťahujú a pri ošetrovaní skalky ich ľahko poškodíme. Vzácnejšie druhy cibuľovín chránime proti hrabošom a hryzcom tým, že ich vysadíme do klietok z drôteného pletiva.

V septembri vysádzame aj väčšinu vždyzelených listnatých drevín. Túto prácu neodkladáme, pretože do príchodu mrazov musia dreviny zakoreniť! Predávajú sa buď v kontajneroch, alebo s koreňovými balmi zabalenými v jutovom, alebo PVC obale. Keď zemina počas dopravy veľmi vyschla, dáme stromček s koreňovým obalom do nádoby s vodou, aby zemina nasiakla. Pripravené jamy majú byť aspoň 2 x také široké a hlboké, ako je koreňový bal.

Sortiment vždyzelených listnáčov vhodných pre skalku je pomerne široký. Okrem známych rododendronov (Rhododendron), vresov (Calluna) a vresovcov (Erica) sú to aj skalník (Cotoneaster), dráč (Berberis), buxus (Buxus), cezmína(Ilex), mahónia (Mahonia), kalina (Viburnum), enkiantus (Enkianthus) a niektoré ďalšie, u nás doteraz málo rozšírené.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu