Mokrá hniloba

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 14.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 151 slov
Počet zobrazení: 2 479
Tlačení: 196
Uložení: 199

Je to choroba baktérialného pôvodu. Vyvolávajú ju baktérie Erwinia corotovora, alebo Erwinia aroidaea, ktoré prenikajú do cibúľ cez rady a poškodené miesta. Najpr sa tvoria tmavé škvrny, neskôr sa pletivo postupne rozpadáva, cibule pukajú, hnijú a menia sa na vodnatú, alebo slizkú masu.

Za zvýšenýn výskytom tohto ochorenia v skladoch stojí niekoľko faktorov, ako je napríklad mechanické poškodenia, zvýšená a dlhotrvajúca vlhkosť povrchu cibúľ a hľúz, vyššia teplota na začiatku skladovania. Významným faktorom pri vzniku a rozšírení mokrej hniloby je aj pestovanie na nevhodných ťažkých a vlhkých pôdach, ale taktiež nesprávne využívanie dolplkovej závlahy, neskoré hnojenie, nadmerné zrážky počas leta, alebo celkovo vlhké podmienky v priebehu vegetácie.

Prevencia: Všetci pôvodcovia chorôb sa prenášajú osivom, sadivom a napadnutými rastlinnými zvyškami, teda aj pôdou. Pri pestovaní treba preto používať iba zdravé osivo, prípadne morené. Značné rozdiely sú aj medzi odrodami. Sadte do dobre pripravenej prehriatej pôdy (cca 8°C). Zber vykonávajte za suchého počasia

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu