Krytonos štvorzubý - Ceutorhynchus pallidactylus

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 18.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 462 slov
Počet zobrazení: 2 097
Tlačení: 191
Uložení: 193

Imága krytonosa štvorzubého sú neškodné a larvy žijúce v stopkách a v žilnatine listu nespôsobujú významné škody. Krytonos štvorzubý sa stáva škodlivým hlavne vtedy, keď jeho požerky bývajú vstupnou bránou pre sekundárne napadnutie listov, prípadne stoniek, niektorými hubovými chorobami (Sclerotinia, Verticillium a iné).

Krytonos štvorzubý je dlhý okolo 3 mm s dlhým tenkým noscom s hrdzavočervenými tykadlami. Telo má čierne a matne lesklé. Na krovkách pri štítku sa nachádza pravouhlá škvrna, ktorá je zreteľná biela (od vytvorených zhustených bielych šupiniek). Tykadlá a chodidlá nôh sú hrdzavo červenej farby. Samčekovia majú na holeniach druhého a tretieho páru končatín tŕňovité výbežky (samičky nemajú). Vajíčko je elipsovitého tvaru, zo začiatku mliečno-biele a neskôr priezračné. Larva je apódna eucefalná v dospelosti meria okolo 5 mm, belavej až žltobielej farby. Kukla je asi 4 mm veľká, voľná, krémovej alebo špinavobielej farby, uložená v hlinenom kokóne.

Krytonos štvorzubý prezimuje ako chrobák v pôde, kde sa pestovala repka, alebo pod vrstvou lístia. K aktivite sa prebúdza pri teplote okolo 10 °C a na porasty repky chrobáky prelietavajú pri teplotách nad 12°C, čo znamená, že na repku prelietavajú neskôr ako krytonos repkový. Pri teplotách okolo 20°C môžu prelietavať aj na veľké vzdialenosti. Chrobáky vyžierajú otvorčeky do listových čepelí, alebo komôrky do listových stopiek, alebo aj bodové požerky na rôznych častiach stonky. Po krátkom dospelostnom žere sa chrobáky pária a samičky kladú vajíčka v skupinkách (5-6 ks) do stopky mladých listov. O 5 - 7 dní sa z vajíčok liahnu larvičky, ktoré sa živia pletivom listovej stopky, pričom vytvárajú úzku chodbičku. V rastovej fáze kvitnutia prechádzajú larvičky z listových stopiek do stoniek, kde svojím požerkom rozrušujú dreň. Napadnuté rastliny žltnú a listy strácajú turgor. Larvy o 5 - 6 týždňov dospievajú a prehryznú sa otvorom zo stonky von. Padajú na zem kde pod povrchom pôdy sa kuklia v hlinenom kokóne. O 3 - 4 týždne sa liahne nová generácia, ktorá po krátkom žere vyhľadáva vhodné miesto na prezimovanie a prechádza do diapauzy až na jari budúceho roku.

Ochrana

Po prebudení zo zimného spánku nastáva obdobie kŕmenia s následným párením, kedy nastáva ideálny termín na insekticídne ošetrenie. Samičky kladú vajíčka do stoniek spravidla pod vegetačný vrchol. Larvy, ktoré sa z vajíčok vyliahnu vyhrýzajú pletivá stoniek, ktoré za spolupôsobenia nočných mrazov praskajú a nekrotizujú. Takto poškodené stonky sú dobrou živnou pôdou pre hubové choroby. Ochrana proti krytonosom by mala byť urobená ešte pred nakladením vajíčok, preto treba venovať pozornosť dôkladným prehliadkam porastov, hlavne po náhlom oteplení. Dobrú účinnosť má dvojzložkový insekticíd Nurelle D, ktorý má dlhú reziduálnu účinnosť a tiež hĺbkovú účinnosť a preto pôsobí aj na nakladené vajíčka. Rapid je insekticíd s veľmi podobnou účinnosťou ako Nurelle D. V tomto období aplikovať pre vytvorenie väčšieho množstva šešulí Atonik, alebo Route. Dobré výsledky dosiahneme tiež použitím prípravkov Talstar 10 EC, alebo Proteus 110 ED.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#chrobaky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu