Kvetovka hrušková - Anthonomus piri

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 18.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 180 slov
Počet zobrazení: 2 305
Tlačení: 189
Uložení: 181

Od kvetovky jabloňovej odlišuje svojím vývojom. Larvy sa nevyvíjajú v jednotlivých kvetoch, ale v kvetných púčikoch. Samičky kladú vajíčka v období neskorej jesene až do príchodu prvých mrázikov. V tom období môžeme na púčikoch pozorovať drobné hlboké vpichy. Larvy sa liahnu na jeseň a počas zimy, ak je mierna, prípadne až na jar. Kvetovka hrušková je škodlivejšia, ako kvetovka jabloňová. Škody spočívajú nielen v znížení úrod, ale zoslabuje aj strom. Pravidelne napádané stromy majú celé konáre holé a veľmi málo rodia. Larva kuklí vo vnútri púčika. Chrobák po vyliahnutí vyhryzie v stene púčika otvor, ktorým vylezie. Asi 4 – 5 týždňov (v máji) sa živí listami a výhonkami hrušiek. Samičky začínajú klásť vajíčka po letnej diapauze (asi od polovice septembra).

Ochrana: proti chrobákom, ktoré sa na jar živia listami, zvláštne chemické zásahy nerobíme, lebo sa ničia zároveň pri postrekoch, ktorými ničíme piliarku hruškovú (Hoplocampa brevis) a pod.

Chemický zásah je potrebný v oblastiach pravidelného výskytu škodcu v druhej polovici septembra ako preventívny zásah na ničenie samičiek pred kladením vajíčok. Vhodný je Metation E-50, Anthio (pozor na dodržanie ochranného obdobia).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#hrusíková


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu