Slimáky a slizniaky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 227 slov
Počet zobrazení: 2 911
Tlačení: 212
Uložení: 236

Škodia na rastlinách v skleníkoch, pareniskách i na voľne pestovanej zelenine, jahodách a pod. Poškodzujú listy a plody. Všade kde sa pohybujú, nechávajú po sebe perlovolesklý suchý sliz. Škodia najmä v noci, cez deň sú ukryté na vlhkých miestach.

  • Slizniačik poľný (Deroceras agreste) dosahuje dĺžku 4 – 6 cm, základnú farbu tela má žltobielu, na ktorej sú roztrúsené hnedé, sivé a čierne škvrny. Sliz má biely nepriesvitný. Obľubuje skôr suchšie podmienky.
  • Slizovec záhradný (Arion hortensis) telo má dlhé 3 – 5 cm, základná farba tela je sivočierna so svetlejšou kresbou. Sliz má žltý. Rovnako znáša suchšie i vlhkejšie podmienky, poškodzuje predovšetkým jahody.
  • Slimákovi najväčšiemu (Limax maximus) vyhovujú vlhšie podmienky a organickou hmotou dobre zásobené pôdy, preto najčastejšie škodí vo fóliových krytoch. Slimák najväčší môže dosiahnuť dĺžku 10 i viac centimetrov. Základná farba tela je žltosivá, s tmavými škvrnami.

Jedince všetkých troch druhov prezimujú medzi zvyškami rastlín. Škodiť začínajú až v apríli. Do mája sa vyvinú dospelci.

Ochrana: Najintenzívnejšie sa musíme brániť v období hlavnej škodlivosti a to v apríli, máji, koncom leta i v jeseni, keď škodca vyhľadáva zimné úkryty. Na ničenie možno použiť návnadový prípravok Limacid. Polievkovú lyžicu návnady položíme na sklo alebo inú suchú podložku a vyložíme večer na miesta výskytu. Pri vysokej vlhkosti návnady často obnovujeme. Odporúča sa aj posýpanie okolia rastlín superfosfátom alebo inými žieravými hnojivami, prípadne páleným vápnom, ak to dovoľuje agrotechnika.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#slimáky #slizniak #slimak zahradny kresba


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu