Superfosfáty

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 372 slov
Počet zobrazení: 2 872
Tlačení: 282
Uložení: 277

Sú to fyziologicky slabo kyslé až neutrálne hnojivá. Prevažnú časť fosforu obsahujú vo vodorozpustnej forme, teda rastlinami ľahko prijateľnej. Majú pomerne rýchly hnojivý účinok, ak sa aplikujú do pôdy s neutrálnou alebo slabo kyslou reakciou. V pôde však postupne dochádza k tzv. retrogradácii vodorozpustnej formy hnojiva, t.j. k tvorbe nerozpustných zlúčenín fosforu. Pri kyslej pôdnej reakcii sa tvoria nerozpustné Fe- a Al-fosfáty, pri alkalickej Ca-fosfáty. Fosfor z týchto zlúčenín sa do prijateľnej formy dostane spravidla po zmene pôdnej reakcie.

Práškový superfosfát je sivý, kyprý, ľahko hrudkovatie a má charakteristický kyslý zápach. Poznáme:

  1. Superfosfát práškový Kola (vyrába sa z apatitu). Obsahuje 30% Ca(H2PO4)2, 50% CaSO4, z toho fosforu vo vodorozpustnej forme je 8,6%, vápnika okolo 20% a síry okolo 10%.
  2. Superfosfát práškový Afrika vyrába sa z fosforitov z Afriky - Maroko, Alžír, Tunis), obsahuje 26% Ca(PO2)2, 52% CaSO4, z toho fosforu vo vodorozpustnej forme 7,3%, vápnika 20% a síry okolo 10%. Ďalej obsahuje rôzne mikroelementy podľa miesta pôvodu suroviny. Obsah voľného fosforu je max. 2,2%, vlhkosť max. 13,5% H2O.
  3. Superfosfát trojitý práškový sa vyrába rozkladom fosforitov kyselinou fosforečnou. Obsahuje 85% Ca(H2PO4)2, z toho 19,3 až 21% fosforu, z ktorého je 85% vo vodorozpustnej forme, zvyšok je rozpustný v 2% kyseline citrónovej (t.j. pre rastliny sa uvoľňuje pozvoľne pri pôsobení koreňových výlučkov, mikroorganizmov a pod.).
  4. Superfosfát granulovaný sa líši od práškového tým, že Kola obsahuje 8,6% fosforu, Afrika obsahuje 8% fosforu, okrem toho obsahuje 2 až 4% dusíka v amoniakovej forme, voľného fosforu je max. 1%.

Práškové superfosfáty sa najlepšie uplatňujú na pôdach neutrálnych až slabo kyslých. Granulované superfosfáty možno použiť aj na kyslejších pôdach, lebo z granulovanej formy retrogradácia fosforu prebieha pomalšie. Účinok trojitého superfosfátu je najvyšší na neutrálnych pôdach. Neodporúča sa ho aplikovať a zapravovať do bezprostrednej blízkosti semien, lebo silne okysľuje pôdu. Na vhodných pôdach sa môžu superfosfáty používať nielen k predsejbovej príprave, ale aj na hnojenie podľa potreby ku všetkým plodinám. Spoločné zapravenie superfosfátu s organickým hnojivom (kompost, maštaľný hnoj, zelené hnojenie a pod.) chráni vodorozpustnú formu fosforu pred retrogradáciou a fosfor zabudovaný do organických väzieb sa stáva trvalejším a pozvoľnejším zdrojom výživy rastlín. Superfosfáty možno použiť aj na prípravu kvalitných kompostov, alebo na obohatenie močovky, hnojovice a pod.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#FOSFOR


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu