Vápenaté hnojivá z priemyselných odpadov alebo vedľajších produktov priemyslu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 177 slov
Počet zobrazení: 2 694
Tlačení: 243
Uložení: 243

Vysokopecná troska vzniká pri výrobe surovej ocele. Sú to kremičitany a hlinitany vápenaté a horečnaté s prímesou fosforu, železa, draslíka, mangánu. Obsahuje najmenej 28% vápnika (+ horčík). Je vhodná na vápnenie ľahkých pôd. Siemens-martinská oceliarska troska a vápenatá elektrotroska obsahuje 25-30% vápnika a okolo 3-5% horčíka, 4-6% mangánu prevažne vo forme kremičitanov a stopy mikroelementov. Má rovnaký účinok ako mletý vápenec. Vhodné sú pre ľahké pôdy.

Podmienkou využitia uvedených priemyselných odpadov, resp. vedľajších produktov pre hnojenie je, aby boli jemne rozomleté.

Kombinovavé hnojivá sa vyrábajú rozkladom surových fosfátov kyselinami s dodatočným pridaním draselných solí. Všeobecne platí, že účinok živín v kombinovaných hnojivách sa vcelku vyrovná zmesiam jednoduchých hnojív rovnakej formy. To sa vzťahuje predovšetkým na dusík, draslík a horčík. Účinok fosforu v hnojive ovplyvňuje predovšetkým nielen rozpustnosť formy, ale aj veľkosť a pevnosť granulí. Pri aplikácii musíme zohľadňovať možnosti straty dusíka vyplavovaním a imobilizácie fosforu. Preto kombinované hnojivá je najlepšie používať pri predsejbovej príprave pôdy. Na ľahších pôdach, vo vlhších oblastiach, alebo pri pravidelných zálievkach možno použiť tieto hnojivá aj kedykoľvek počas vegetácie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Vápenaté hnojivá z priemyselných odpadov alebo vedľajších produktov priemyslu

Pridať nový komentár


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu