Hraboš poľný

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 24.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 195 slov
Počet zobrazení: 4 993
Tlačení: 419
Uložení: 411
Hraboš poľný  žije na lesných lúkách a stepiach na celom svete, najviac v Eurázii, okrem arktických oblastí. Veľmi vhodné podmienky si našiel najmä   v kultúrnej stepi.

trieda: CICAVCE
rad: HLODAVCE
čeľaď: MYŠOTVARÉ


Hraboš poľný má  podlhovasté telo a podlhovastú hlavu s malými očami. Dĺžka tela je  130 mm. Jeho hmotnosť dosahuje 57 g. Telo je pokryté srsťou, ktorá je dlhšia a strapatejšia ako srsť myši. Farba srsti je sivá alebo hnedá. Krátke ušnice sú ukryté v srsti. Chvost môže byť  dlhý až 47 mm, je pohyblivý a bez srsti. Zuby majú žlté sfarbenie, dva dlhé hryzáky sú na hornej čeľusti a dva hryzáky na dolnej. Zuby rastú nepretržite, preto si ich musí stále obrusovať hlodaním. Tak ich súčasne aj zaostruje, a preto sú ostré.

Živí sa prevažne zelenými časťami rastlín, rôznymi zrnovinami a semenami.    Hraboš poľný je teplokrvný, to znamená, že si udržiava rovnakú telesnú teplotu. Pári sa počas celého roka. Samička máva až 8 mláďat. Mláďatá sa rodia holé, bez srsti, ale už ako trojtýždňové sa podobajú dospelým jedincom. Mláďatá samička kŕmi mliekom. Hraboš poľný po premnožení patrí medzi najväčších škodcov a ničí väčšiu časť úrody. Zároveň je aj nebezpečným prenášačom chorôb zvierat a človeka.   

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#referaty biologia 5.trieda lesné cicavce


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu