Hračky z PVC

Prírodné vedy » Chémia

Autor: lele007
Typ práce: Referát
Dátum: 16.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 557 slov
Počet zobrazení: 5 045
Tlačení: 538
Uložení: 550
PVC (polyvinylchlorid) je jedným z najpoužívanejších plastov, súčasne je však aj jedným z najhorších pre životné prostredie. Nachádza sa vo veľkom množstve výrobkov ako obaly, fľaše, platobné karty, imitácia kože, ako aj v stavebnom materiáli ako okenné rámy, káble, potrubia, či podlahoviny. Používa sa tiež v interiéroch áut a v nemocniciach na jednorazový medicínsky materiál. Avšak pri výrobe PVC vznikajú jedy z najnebezpečnejších látok – dioxíny a množstvo ďalších nebezpečných chemikálií.

Z PVC výrobkov počas používania či pri likvidácií unikajú škodlivé prídavné látky. PVC sa ťažko recykluje, čo spôsobuje, že väčšina z neho končí na skládkach alebo v spaľovniach. Pri spaľovaní PVC taktiež vznikajú dioxíny, ktoré ďalej zamorujú životné prostredie a ohrozujú zdravie ľudí. Do PVC sa pridávajú chemikálie ako sú napr. ftaláty, ktoré ho robia mäkkým a pružným. Laboratórne pokusy na zvieratách ukázali, že niektoré z týchto chemikálií sú spojené s rakovinou a poškodením pečene a môžu ovplyvňovať reprodukčný systém a jeho vývoj.

Posledné testy, ktoré zadali niektoré vlády ukázali, že deťom sa z PVC môžu do tela dostávať nebezpečné chemikálie. Mnohé z vlád a firiem po celom svete sa snažia o elimináciu PVC, napr. Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Kanada a USA. Dánska a švédske vláda obmedzujú používanie PVC v budovách. Množstvo firiem ako Nike, Ikea, a The Body Shop sa zaviazalo odstrániť PVC zo svojich výrobkov. Žiaľ na Slovensku parlament v apríli 2002 zrušil zákaz PVC , ktorý mal platiť do roku 2008.

Organizácia Greenpeace v decembri 2000 zverejnila výsledky analýzy kojeneckých hračiek z mäkčeného PVC (novoplast), ktorá potvrdila u piatich výrobkov prítomnosť nebezpečných ftalátov, u dvoch hračiek bola dokonca potvrdená prítomnosť organického rozpúšťadla toulénu.

Na základe tohto odhalenia prijala vláda SR v januári 2001 nariadenie doplňujúce ustanovenie, ktoré určuje, že hračky a predmety, ktoré ú určené deťom do troch rokov na uistenie do úst podliehajú pred uvedením na trh príslušným testom a zároveň sa ustanovili limitné hodnoty ftalátov u týchto výrobkov. V spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou vykonala v januári 2001 organizácia Greenpeace opätovný prieskum slovenského trhu s výrobkami pre deti. Výsledkom prieskumu je skutočnosť, že päť nebezpečných hračiek, u ktorých sa preukázala prítomnosť esterov kyseliny ftalovej sa už na našom trhu nenachádza, ale skutočnosť, že sa na trh vôbec dostali jednoznačne preukázala zámerné obchádzanie zákonov a predpisov niektorými dovozcami a predajcami.

Ftaláty – nebezpečné zmäkčovadlá v detských hračkách. Pridaním ftalátov sa plast zmäkčuje a tým sa zdanlivo stáva ideálnym materiálom na výrobu hračiek. Avšak iba zdanlivo, pretože o uvoľňovaní týchto látok z hračiek a o ich toxickom účinku na organizmus sa vie už takmer 20 rokov.
Poznatky založené na pokusoch so zvieratami preukázali vznik rakoviny pečene, leukémie, zmeny štruktúry štítnej žľazy, účinky na vaječníky, poškodzuje obličky, znížená plodnosť a reprodukčnú toxicitu či poškodenie centrálnej mozgovej sústavy. Paradoxné je, že ak ftaláty zakúpite k laboratórnym účelom, na obale nájdete uvedené varovanie typu (môže spôsobovať rakovinu).Hračky pre deti, v ktorých sa často vyskytuje až 40 % týchto látok sú však bežne označované ako (netoxické) či (zdraviu nezávadné).

Každá hračka musí byť označená:
- výrobcom, resp. dovozcom a dodávateľom
- názvom (hračka)
- minimálnym vekom dieťaťa, pre ktorý je hračka určená
- upozornením na nebezpečenstvo
- a návodmi na používanie (ak to charakter hračky vyžaduje)

Hračky z PVC sa dajú rozlíšiť od ostatných pomocou týchto znakov:
- môžu byť označené značkou PVC, Soft vinyl,Vinyl, znakom (V), alebo číslicou (3)
- pochádzajú predovšetkým z krajín ako Čína, Thajsko, Taiwan a Poľsko
- môžu chemicky zapáchať

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#čo je hračka #dioxiny #hračky #hračky z pvc #vznik pvc


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu