Význam sacharidov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: lele007
Typ práce: Referát
Dátum: 16.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 456 slov
Počet zobrazení: 16 076
Tlačení: 1 032
Uložení: 990
Význam sacharidov:
- sú súčasťou rastlinných a živočíšnych tiel, súčasťou buniek a tkanív
- sú stavebnou jednotkou nukleových kyselín
- sú zdrojom energie
- tvoria rezervné látky v organizme, ktoré sa môžu metabolizovať na iné látky potrebné v organizme
- majú využitie v potravinárskom priemysle, farmaceutickom priem., chemickom priem., papierenskom priem.,

Monosacharidy:

D-Glukóza
- je najrýchlejší a najzákladnejší zdroj energie pre ľudské telo
- je nevyhnutná pre mozog a červené krvinky
- je veľmi dôležitá zložka krvi, je stavebná zložka glykogénu
- využíva sa ako umelá výživa (infúzia)

D-Galaktóza
- je dôležitá pri formovaní nervových tkanív
- vo zvýšenej miere sa nachádza v mozgu a nervových tkanivách
- pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev
- má význam pri raste kostí (priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele)

Fruktóza
– vyskytuje sa v telových tekutinách živočíchov
- využíva sa v potravinárstve

Disacharidy:

Sacharóza
-repný cukor
– je dôležitý metabolický produkt všetkých zelených rastlín, kde slúži ako transportný rozpustný sacharid
- jeho najbohatším zdrojom je cukrová repa a cukrová trstina
- používa sa na výrobu cukru v potravinárskom priemysle (práškový/kryštáľový/kockový cukor)na sladenie potravín a nápojov
- niekedy sa používa ako konzervačné činidlo
- využíva sa aj v farmaceutickom priemysle (slúži ako regulátor nepríjemnej chuti niektorých liekov)
- slúži ako fermentačný substrát v rade biotechnológií, napr. výroba pekárenského droždia

Laktóza
- mliečny cukor
- nachádza sa v mlieku cicavcov
- je zdrojom energie ktorá je nevyhnutná pre rast a normálne fungovanie organizmu
- využíva sa v potravinárskom priemysle na výrobu rôznych mliečnych výrobkov
- pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a zabraňuje rastu hnilobných baktérií

Maltóza
- sladový cukor
- v naklíčenom sladovníckom jačmeni-štiepi maltózu na skvasiteľnú glukózu-na tomto procese je založená výroba piva
- je základná stavebná jednotka škrobu a glykogénu
- využíva sa ako prídavok v potravinárskom a farmaceutickom priemysle
- je tiež zložkou mikrobiologických živných medií

Polysacharidy:

Škrob
- je základná zložka potravy(hlavný kalorický zdroj) tvorí zásobné látky rastlinným polysacharidom
-rozličné druhy škrobu sa používajú vo forme púdrov pri kožných zápaloch, využíva sa aj v kozmetike
- čiastočnou hydrolízou (hydrolízami alebo enzýmami) sa štiepi makromolekula škrobu na dextríny (polysacharidy s nižšou relatívnou molekulovou hmotnosťou),dextríny sa používajú ako technické lepidlá
- patrí medzi fyziologicky a hospodársky najdôležitejší polysacharid, využíva sa v potravinárskom priemysle, pri kvasení, vo farmaceutike, v chemickom priemysle na výrobu lepidiel a náterových hmôt

Celulóza
- je hlavnou živinou pre bylinožravce a najrozšírenejšou organickou látkou na Zemi
- je základným polysacharidom rastlinných buniek
- má obrovské využitie v papierenskom priemysle
- produkty vyrábané pre papierenský priemysel a chemický priemysel sa nazývajú buničina
- pri reakcií celulózy s hydroxidom sodným a sírouhlíkom vzniká xantogenen celulózy – medziprodukt na výrobu viskózového hodvábu a celofánu
- používa sa hlavne na výrobu papiera, obalových materiálov, v textilnom priemysle
- nitráciou celulózy vzniká nitrocelulóza, známa tiež ako strelná bavlna, ktorá sa používa na pušný prach

Zdroje:
Viera Lisá, Beata Brestenská: Organická chémia a biochémia,vydavateľstvo Príroda 2002, internet: wikipedia, strava.sk,

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu